Fieldorf, August Emil

August Emil Fieldorf ps. "Nil"
(20.3.1895 - 24.2.1953)


Brigádní generál polské armády, bojovnik za nezávislost, velitel Kedywu AK , zástupce hlavního velitele Zemské armády AK.
Narodil se 20.3.1895 v Krakově. V roce 1910 vstoupil do organizace Strzelec, v níž v roce 1912 ukončil poddůstojnickou školu.


V průběhu první světové války se přihlásil jako dobrovolník do právě formované 1. legionářské brigády s kterou vyrazil na ruskou frontu. V roce 1917 absolvoval důstojnickou školu.
V létech 1919 - 1920 se v řadách polské armády účastnil polsko-bolševické války.
Po válce zůstal v armádě a byl postupně povýšen až do hodnosti podplukovníka . Na krátko před zahájením druhé světové války byl jmenován velitelem 51. střeleckého pluku.


V září 1939 po rozbití jeho pluku v noci z 8 na 9 září v bitvě pod Iłżą, se v civilním obleku probil do Krakova. Odtamtud se snažil utéct do Francie, ale byl zadržen a internován na Slovensku. Po několika týdnech se mu podařilo utéct a přes Maďarsko se dostal na západ, kde se okamžitě hlásil do polské armády.


Ve Francii absolvoval štábní kurzy a v květnu 1940 byl povýšen na plukovníka. V září téhož roku byl vyslán zpět do vlasti.
Působil ve varšavském Svazu ozbrojeného boje ZWZ a od roku 1941 působil ve Vilně a Bialymstoku. V srpnu 1942 byl jmenován velitelem Kedywu hlavního velitelství Zemské armády AK. V listopadu téhož roku vydal rozkaz k likvidaci kata Varšavy - Franze Kutschery (článek si můžete přečíst ZDE ) . Ve funkci velitele Kedywu setrval do července 1944, kdy byl jmenován zástupcem velitele Zemské armády AK gen. Tadeusza Bora-Komorowskiego.


Krátce před úpadkem varšavského povstání byl rozkazem vrchního velitele Kazimierza Sosnkowskiego povýšen do hodnosti brigádního generála a jmenován hlavním velitelem organizace NIE. Táto organizace byla kádrovou odnoží AK připravovanou na působení v podmínkách sovětské okupace.


7. března 1945 byl pod falešným jménem uvězněn NKVD a nerozpoznán byl odeslán do pracovního tábora na Uralu. Po skončení trestu se v říjnu 1947 vrátil do Polska a opět pod falešným jménem pobýval v Krakově a Varšavě.
Pod příslibem amnestie v únoru 1948 se přihlásil na místním úřadu, kde podal své pravé jméno a generálskou hodnost, i přesto byl zaevidován pod svým falešným jménem. V roce 1950 se opět pod svým pravým jménem obrátil na ministerstvo obrany s žádosti o vyřešení svého vojenského zařazení. S potvrzením své vojenské služby během války se dostavil na vojenskou správu v Lodži, kde byl při odchodu 10.11.1950 zadržen státní bezpečnosti. Byl obžalován s vydávání rozkazů k likvidaci sovětských partyzánů příslušníky AK. I přes mučení odmítl Fieldorf spoluprácí se státní bezpečnosti.
Během fingovaného procesu byl 16.4.1952 generál Fieldorf odsouzen k trestu smrti pověšením - on sám požadoval smrt zastřelením. Prosby rodiny o milost byly zamítnuty a 24.2.1953 byl generál ve varšavském vězení na Mokotově oběšen. Jeho tělo bylo tajně pohřbeno na dodnes neznámém místě.


Brigádní generál August Emil Fieldorf ps. "Nil" byl nositelem mnoha vysokých vojenských vyznamenání, mezi jinými byl nositelem stříbrného a zlatého kříže řádu Virtuti Militari. V roce 2006 obdržel nejvyžší polské vyznamenání Řád bílého orla.


V roce 2008 byl dle životního příběhu generála Augusta Fieldorfa natočen film "Generál Nil" .


Zdroj: wikipedia.pl
URL : https://www.valka.cz/Fieldorf-August-Emil-t78135#287935 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více