Zajatecké a sběrné tábory pro Němce po konci války

Diskuse

Marně se tu pokouším najít nějaké zmínky o tomto tématu. Na území ČSR byla v průběhu postupu rudé armády zřizována velká spousta sběrných táborů pro němce, téměř v každém okrese jich bylo několik. Na základě kronik a vzpomínek pamětníků se mi povedlo dohledat jeden z takových táborů u obce Bohdalec v okr. Žďár n. Sáz.. Zde byli zajatci shromažďováni a postupně odváženi od května až do srpna 1945. V prostorech tábora se mělo údajně nacházet až několik tisíc zajatců, byla zde absolutně nulová hygiena a katastrofální zásobování. Obyvatelé okolnch obcí dokonce ze soucitu dávali i přes přísný zákaz ruských strážných zajatcům jídlo. Podle pamětníků byli v táboře pohřbívani mrtví vojáci do neoznačených hrobů ve spodní části tábora u potoka. Dnes toto místo využívá místní zemědělské družstvo pro pěstování plodin.
URL : https://www.valka.cz/Zajatecke-a-sberne-tabory-pro-Nemce-po-konci-valky-t78739#289355 Verze : 0
Zajatecký tábor který jsem již také navštívil se nachází u městečka Pacov ve směru na Eš. Podle místního muzea se v něm mělo v průběhu jednoho roku jeho působnosti vystřídat asi 40.000 zajatců. Jeho činnost ukončila až tyfová epidemie. Dodnes se na místě nedaleko tábora nachází hřbitov německých válečných zajatcu s 284 pochovanými vojáky. Na místě tábora po jeho zrušení vznikla vojenská posádka dělostřelecká a pak údajně i tankový oddíl. Dodnes jsou v lese patrny zbytky vojenských budov i několika bnkrů a podzemních zařízení. Na části pozemku bývalého tábora pak bylo cvičiště pro tato vojska a poté i slavné pacovské autocrossové závodiště. Zdroj: http://muzeum.mestopacov.cz/?page_id=3 , www.mestopacov.cz
URL : https://www.valka.cz/Zajatecke-a-sberne-tabory-pro-Nemce-po-konci-valky-t78739#289356 Verze : 0
Na netu nemohu nic najít. Vyjedou mi vždy tábory Němci zřizované...
URL : https://www.valka.cz/Zajatecke-a-sberne-tabory-pro-Nemce-po-konci-valky-t78739#289357 Verze : 0
Také jsem se pokoušel na netu něco najít, ale vzhledem k tomu, že tyto tábory zřizovali dle potřeb rusové, tak asi nějaká souvislá dokumentace bude problém. Zbývá zde pouze cesta individuálního pátrání po jednotlivých lokalitách. Některé sběrné tábory sloužily třeba jen několik týdnů, za takové místo byvaly použity i třeba nádvoří větších statků.
URL : https://www.valka.cz/Zajatecke-a-sberne-tabory-pro-Nemce-po-konci-valky-t78739#289358 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více