Russ, Rudolf

Rudolf Russ


Narozen 23. 3. 1884 v obci Moravec u Nového Města na Moravě. Ještě před válkou odešel za prací do Lazů u Moravské Ostravy, odtud byl odvelen k 79. polnímu pluku. Zajat byl dne 15. 6. 1915 u Nikolajova v hodnosti desátníka.


Do ruských čs. legií nastoupil dne 18. 12. 1917 v Nikopole, Jekaterinská gubernie. Zařazen byl k polní pekárně. Během přesunů při železnici se naši legionáři často setkávali se sabotážemi či útoky ze strany ruského železničního personálu sympatizujícího s bolševiky. Vinou takové sabotáže došlo pravděpodobně k železničnímu neštěstí u stanice Nikulino. Obětí tohoto neštěstí se stal i Rudolf Russ, který byl pohřben do společného hrobu přímo u stanice s ostaními obětmi neštěstí dne 4. 5. 1918.


Rodina Russova žije v obci Moravec dodnes.



Zdroj:
- Vojenský archiv,
- památnik čs. legií,
- příbuzní
URL : https://www.valka.cz/Russ-Rudolf-t79009#290497 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více