09.01.2009 - Somálští piráti propustili saúdský supertanker

Citace zdroje :


Obří ropný tanker Sirius Star už opět nabral svůj původní kurz. A to zhruba dva měsíce poté, co ho v Indickém oceánu unesli somálští piráti. „Loď je volná, posádka je volná," řekl jeden z únosců. Lupiči měli za propuštění plavidla dostat výkupné ve výši tři miliony dolarů.


„Všichni naši muži právě opustili Sirius Star", sdělil agentuře AFP vůdce pirátské skupiny Muhamad Saíd. Podle jiných zdrojů muselo rejdařství provozující tanker zaplatit lupičům tři miliony dolarů. Oeníze jim shodili padákem z letadla.


Piráti se tankeru se dvěma miliony barelů ropy zmocnili loni 15. listopadu. Zprvu požadovali výkupné ve výši 25 milionů dolarů. Šlo historicky o první únos supertankeru v Indickém oceánu.


Zdroj : www.tyden.cz
URL : https://www.valka.cz/09-01-2009-Somalsti-pirati-propustili-saudsky-supertanker-t79814#292820 Verze : 0
10.01.2009 - Piráti prepustili iránsku loď


Somálski piráti prepustili iránsku nákladnú loď Delight plaviacu sa pod hongkongskou vlajkou, ktorú v novembri uniesli v Adenskom zálive. Iránsky úrad pre námornú dopravu informoval, že plavidlo prepustili v piatok a v súčasnosti smeruje k iránskemu pobrežiu. Všetci 25 členovia posádky sú v poriadku, Irán však neinformoval, či za prepustenie lode zaplatil výkupné.


spravy.pravda.sk


Zdroj: www.pravda.sk
URL : https://www.valka.cz/09-01-2009-Somalsti-pirati-propustili-saudsky-supertanker-t79814#292914 Verze : 0
10.01.2009 - Po prepustení supertankera sa somálski piráti utopili


Po prepustení saudskoarabského supertankera Sirius Star sa utopilo šesť somálskych pirátov, ktorí z plavidla odchádzali. "Šiesti naši chlapci zahynuli na mori, keď opúšťali saudskoarabský tanker," povedal vodca pirátov Mohamed Saíd, s ktorým sa telefonicky spojila spravodajská agentúra AFP, zo svojho sídla v Haradhere. Ich loď sa prevrátila po prepustení tankera a jeho posádky. Ďalší štyria piráti sú nezvestní.


www.sme.sk


Zdroj: www.sme.sk
URL : https://www.valka.cz/09-01-2009-Somalsti-pirati-propustili-saudsky-supertanker-t79814#292918 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více