28.01.2009 - Rusko: Iskandery do Kaliningradu zatím nerozmístíme

Citace zdroje :


28. ledna 2009 8:14, aktualizováno 8:38



Rusko rakety Iskander do Kaliningradu zatím nerozmístí


Rusko pozastavilo plány na rozmístění raket Iskander v oblasti Kaliningradu. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na ruského generála, podle něhož je důvodem změna v americké politice ohledně protiraketové obrany v Evropě. Zpráva přišla den poté, co nový prezident USA Barack Obama hovořil telefonicky s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem.


Medveděv v listopadu pohrozil rozmístěním ruských raket v oblasti Kaliningradu. "Zarputilé vnucování amerického protiraketového systému Evropě povede k odvetným opatřením ze strany Ruska. V Kaliningradské oblasti budou rozmístěny raketové komplexy Iskander, zvažujeme také využití ruského válečného námořnictva," prohlásil tehdy.


Zdroj : zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/28-01-2009-Rusko-Iskandery-do-Kaliningradu-zatim-nerozmistime-t80572#295178 Verze : 0
Opravdu se jedná o nějakou změnu? Medvěděv neřek, že rakety v Kaliningradu rozmístní. On řekl:"...Kromě toho, pro případ nutnosti neutalizovat systém PRO v Kaliningradské oblasti bude rozvinut raketový systém Iskander...." (Кроме того, для нейтрализации при необходимости системы ПРО в Калининградской области будет развёрнут ракетный комплекс «Искандер».)


Případ nutnosti je případ, pokud bude rozmístněn systém PRO. Při jiné příležitosti to řekl zcela jasně, ale u toho nevím datum, takže sem to nedokázal dohledat. Rozmístnění mělo (je) být důsledkem existence systému PRO na území Polska, nikoli naopak jako preventivní akce.


Celý projev z 5.11.08 při příležitosti Poselství k FS RF:


www.kremlin.ru
URL : https://www.valka.cz/28-01-2009-Rusko-Iskandery-do-Kaliningradu-zatim-nerozmistime-t80572#295319 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více