Jak to bylo s náletem na Prahu 14. února 1945

Diskuse

K prvnímu náletu na Prahu (pokud odhlédneme od pravděpodobně nouzového shozu pum z jednoho letounu 15. listopadu 1944) dne 14. února 1945 došlo kvůli navigačnímu omylu. Potvrzují to výpovědi několika amerických navigátorů, kteří se osudné mise zúčastnili. Jsou publikovány v knize Praha v plamenech, která nedávno vyšla v chebském nakladatelství Svět křídel. Jejími autory jsou Michal Plavec, Filip Vojtášek a Peter Kaššák. Autogramiáda se koná 29. ledna od 17:30 v knihkupectví Dobrovský (obchodní centrum Arkády, stanice metra C Pankrác).
Kniha se dále věnuje druhému náletu na průymoslový komplex ve Vysočanech a akbelské letiště 25. března 1945. Nechybí ani popis útoků americké 8. a 9. letecké armády na letiště Luftwaffe v Praze a okolí 16. dubna 1945 či rozbor činnosti německých proudových stíhaček z letiště Ruzyně ve druhé polovině dubna 1945. Autoři se pokusili určit i místa sestřelů amerických a německých letadel.
Stranou zájmu nezůstaly ani nálety Luftwaffe na hlavní město během květnových dní roku 1945. Velmi pečlivě jsou rozebrány útoky hloubkařů na letiště v Klecanech a železniční dopravu 3. března a v dubnu 1945 v Praze a okolí, včetně čísel z provozu vyřazených lokomotiv. V knize se ukrývá mnoho dalších epizod letecké války nad Prahou v letech 1938 až 1945. Fakta a vzpomínky doplňují fotografie, z nichž velká část je publikována poprvé.
URL : https://www.valka.cz/Jak-to-bylo-s-naletem-na-Prahu-14-unora-1945-t80592#295263 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více