29.01.2009 - Vypukne vojna o Arktídu? NATO sa pripravuje aj na túto možnosť

29.01.2009 - Vypukne vojna o Arktídu? NATO sa pripravuje aj na túto možnosť


NATO bude musieť byť vojensky prítomné v oblasti Arktídy, ak globálne otepľovanie povedie v tejto časti planéty k spriechodneniu morských ciest a veľmoci sa budú hlásiť k nároku na bohaté zásoby energetických surovín.


spravy.pravda.sk


Zdroj: www.pravda.sk
URL : https://www.valka.cz/29-01-2009-Vypukne-vojna-o-Arktidu-NATO-sa-pripravuje-aj-na-tuto-moznost-t80633#295429 Verze : 0
Citace zdroje :


30.1.2009 12:10:00 - V Reykjavíku proběhla konference NATO o Arktidě



Americký geologický ústav odhaduje, že se v oblasti Arktidy nachází zhruba 13 procent světových zásob ropy a 30 procent plynu. Jiné odhady pak hovoří až o čtvrtině veškerých zásob ropy na planetě.




NATO uvažuje o vojenské přítomnosti v Arktidě

NATO uvažuje o vojenské přítomnosti v oblasti Arktidy, uvedl generální tajemník Aliance Jaap de Hoop Scheffer. Pokud globální oteplování a tání arktických ledů povede k snadnějšímu přístupu k tamějším bohatým ložiskům ropy a zemního plynu, zcela určitě totiž v oblasti vzrostou vojenské aktivity zemí, které si zdroje pod ledovým příkrovem nárokují.

"To znamená zvýšení vojenské činnosti," řekl Scheffer. Jak dodal, NATO by se proto mělo na tuto strategickou oblast více zaměřit a začít budovat důvěryhodné vztahy mezi pěti hlavními "arktickými" státy, které si oblast a bohaté zdroje nárokují. Čtyři z těchto zemí - Kanada, USA, Norsko a Dánsko jsou členskými státy NATO a vedle nich stojí Rusko.




Norsko i Kanada posilují vojenskou přítomnost


Podle Scheffera už nyní řada zemí proto své vojenské aktivity v oblasti posiluje. Kanada oznámila, že v arktické oblasti vybuduje nové armádní výcvikové středisko a přístav pro vojenská plavidla.


Norská vláda počátkem ledna oficiálně oznámila, že posiluje přítomnost norských sil na severu země a navyšuje investice do letectva, armády, námořnictva i zpravodajských služeb. Arktida je totiž podle norské vlády jedna z priorit domácí i zahraniční politiky.




Zdroj : www.natoaktual.cz
URL : https://www.valka.cz/29-01-2009-Vypukne-vojna-o-Arktidu-NATO-sa-pripravuje-aj-na-tuto-moznost-t80633#295915 Verze : 0
Všimni si že jsem nezpochybnil realitu, jen podání Smile to že se o Arktidu bude jednat je jasné a to že rusové už začali "kolíkovat zábor" je myslím jasné taky. Pokud vím vznesli nárok na základě nějakého podmořského útvaru, který souvisí s jejich územím.
URL : https://www.valka.cz/29-01-2009-Vypukne-vojna-o-Arktidu-NATO-sa-pripravuje-aj-na-tuto-moznost-t80633#295921 Verze : 0
Marí sa mi, že by mohlo ísť o kontinentálny šelf, kedy pobrežná litosferická doska prechádza plynule do plytkého mora, kde sa na ňu viaže podmorská doska .... , takže šelf pokladajú za súčasť pevniny.
URL : https://www.valka.cz/29-01-2009-Vypukne-vojna-o-Arktidu-NATO-sa-pripravuje-aj-na-tuto-moznost-t80633#295926 Verze : 0
Myslím že to bylo ono Sad
URL : https://www.valka.cz/29-01-2009-Vypukne-vojna-o-Arktidu-NATO-sa-pripravuje-aj-na-tuto-moznost-t80633#295927 Verze : 0
Nemám tušení, jestli je chrastění zbraněmi ten správný způsob prosazování zájmů kdekoli, třeba v Arktidě. Nedávno zde byl odkázán článek:
www.natoaktual.cz
Podobná prohlášení ve mě nechávají dojmu, že mezinárodní úmluvy a mezinárodní právo jaksi nic neznamenají a pokud ano, je nutné je pojistit vojenskou přítomností. Pro nároky za hranicí ekonomické zony si stačí podat žádost a zdokladovat ji u Mezinárodního tribunálu pro mořské právo v Hamburku. Teda do termínu.
Není třeba uvažovat o zvýšení vojenské přítomnosti!!!!!!


Velmi krátké objasnění mořského práva ve směru využití zdrojů kontinentálních šelfů:
www.cenia.cz
A text smlouvy pro pátravé:
www.un.org
URL : https://www.valka.cz/29-01-2009-Vypukne-vojna-o-Arktidu-NATO-sa-pripravuje-aj-na-tuto-moznost-t80633#296047 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více