19.02.2009 - Ruské námořnictvo potopilo čínskou loď

Ruská fregata potopila palbou děl menší čínskou nákladní loď, která se pokoušela přes zákaz odplout z přístavu Nachodka poblíž Vladivostoku. Čínská loď byla původně v přístavu zadržena. Po incidentu je pohřešováno sedm čínských námořníků.


K incidentu došlo minulou sobotu.


Více:
www.novinky.cz
www.chinadaily.com.cn
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298414 Verze : 0
Pronásledování lodě se zúčastnily dvě plavidla. Jedním z nich, které je vidět na záběrech, je oceánský remorkér, vybavený jako hlídková loď a sloužící u pohraniční stráže RF, Primorje 172 (Приморье) třídy Sorum (projekt 745P). Druhou lodí, ze které byly záběry zřejmě pořízeny, je hlídková loď Mandžuska (Маньчжур) třídy Komandor. Obě lodě jsou v sestavě 16. brigády pobřežní ochrany pohraniční služby Federální bezpečnostní služby RF.


Zdroje:
www.kommersant.ru
http://novostivl.ru/msg/6096.htm
video.novostivl.ru
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298443 Verze : 0
Pokud dobře koukám, tak je ten remorkér vyzbrojený jen 30mm dvojkanónem a lodi tř. Komandor pak ani to... Pochybuji, že by se tím dala potopit nákladní loď. Zřejmě to Čínské plavidlo bylo ve špatném stavu (tedy námořník nejsem, ale...) - nebo posunutí špatně zajištěného nákladu? Pokud by šlo opravdu o "spor o kvalitu rýže" jako záminku k pokusu o odplutí, mohlo by to naznačovat že loď mohla být např. částečnš vyložená... Jsem zvědavý, co se z toho vyvrbí.
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298451 Verze : 0
Podle některých zpráv ta akce trvala řadu hodin, loď bez povolení vyplula z Nachodky, kde měla čekat na vyjádření arbitrážního soudu (který nařídil zadržení lodě po žalobě na dodaný promočený náklad rýže). Po vyplutí se na ní pověsily čluny pohraniční stráže s tím, že se snažily donutit loď k návratu. Na výzvy, signalizaci a varovnou střelbu kapitán nereagoval. Reakce se dostavila až poté, co palbu přenesli přímo na loď. Poté loď nabrala kurz na Nachodku, ale po cestě posádka plavidlo evakuovala. Vyjádření jednoho z námořníků bylo ve smyslu, že střelba měla přímou souvislost s potopením lodě. Může to znamenat poškození lodě, pohonu... a následné převrácení na rozbouřeném moři. Ze dvou člunů s posádkou lodi se jeden převrátil a v rozbouřeném moři údajně posádky ruských lodí neměli prostředky k záchraně. Člun údajně nebyl vhodný k záchraně v podmínkách zimní bouře (názor pohraniční služby). Posádku druhého člunu vyzvedli. Jedna ze stížností zachráněných námořníků je údajná liknavost a nedostatečná snaha poskytnout pomoc.
Řeší to Ruská prokuratura.


zdroj výše.
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298457 Verze : 0
No nevím, přece jenom nepancéřovaná loď a podle zpráv do ní vystříleli 500 ran, to už je slušná dávka a pěkný počet děr. Náboje pro AK-230 jsou vysoce explozivní šrapnelové OF-83, explozivní F-33 a průbojné/trasírovací Br-83, kterážto kombinace může v daném množství na neobrněné lodi podle mě udělat slušnou paseku.


Zdroj:
www.navweaps.com
http://www.newsukraine.com.ua/news/137492/
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298461 Verze : 0
Informace o tom, že "do ní vystříleli 500 ran" bych bral s hodně velkou rezervou....
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298462 Verze : 0
Mně to zajímá také,ale asi by to chtělo rozbor někoho, kdo rozumí námořnímu právu. Takto se spíše kloním k tomu,že si Ruská jednotka plnila jen svůj úkol.Plnili úkol,no asi tam byl příliš aktivní ofizier,ale rozkazy se musí poslouchat!
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298464 Verze : 0
Možné to je - moře bylo podle zpráv rozbouřené, takže na zásah, zvlášť z relativně malého remorkéru co na tom musel pěkně skákat, mohli spotřebovat dost střeliva... A v těch "500" jsou určitě i varovné výstřely.
Ad poškození, za 2. světové se letecké kanony při útocích na větší cíle používaly hlavně v naději že umlčí protiletadlové zbraně nebo loď zapálí, pokud nešlo o specializované zbraně jako Britský 57mm, Americký 75mm nebo Italský 102mm kanon, tak na víc neměly... Takže "přímou" spojitost mezi střelbou a potopením bych spíš viděl buď v tom, že se při uhýbání před střelbou posunul náklad nebo že měli na palubě opravdu nějaký kontraband a řekli si že když neujedou, tak to potopí...
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298466 Verze : 0
Podle citovaného kapitána jich bylo údajně přesně 515 a pří kadenci přes 1000 ran/min to nevypadá tak nemožně.


údaje - viz odkazy výše
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298468 Verze : 0
No, nemylím si, že, ač rozhodně ne odborník na námořní právo, se budu moc mýlit, když řeknu, že v teritoriálních vodách má rozhodně loď poslechnout a vrátit se do přístavu. A ve vodách ekonomické zony má umožnit kontrolu. Oni prostě neměli kam plout, když po nich pohraniční stráž chce zastavit motory.


Edit: MART.in- to ano, tomu počtu já i věřím, koneckonců honili je celej den, ale spíše to bude tak, že drtívá většina šla v podobě varovných výstřelů před a nad loď. Je tak?
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298469 Verze : 0
Podle té zprávy nejdříve stříleli na příď a když to nemělo žádný účinek, tak začali střílet na zadní část s pohonem a řízením. Podle toho bych zrovna neřekl, že "drtívá většina šla v podobě varovných výstřelů před a nad loď".
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298476 Verze : 0
Ve stručnosti - pokud loď opouštěla ilegálně teritoriální vody (o čemž v tomto případě zřejmě není pochyb) a byla pronásledována ještě v teritoriálních vodách, pak může být pronásledována i v mezinárodních vodách, dokud existuje vizuální kontakt mezi ní a pronásledující jednotkou - tolik námořní právo.


Souhlasím s Mart.inem, že i náboje s relativně malou ráží dokáží udělat v boku lodi díru a způsobit její potopení - loď byla naložená, tzn,že balastové nádrže byly pravděpodobně většinou prázdné a pokud se do nich dostala voda, netsčili ji vypumpovat ven a loď šla na bok. Stejně tak je možné, že loď měla jen jednoduchý trup - po průstřelech šla voda přímo do nákladových prostorů a odtamtud ji rychle dostat nejde.
Pochybuji o přesunutí nákladu během uhýbání před střelami - o tom nemůže být ani řeč, taková loď není motorový člun schopný zatočit "na pětníku". A pokud byl náklad alespoň běžně upevněn, loď měla bezpochyby takovou stabilitu, aby se bez poškození nepřevrátila.


A samopotopení - omlouvám se pánové, ale potopit obchodní loď schválně vlastními silami není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát a že by se čínský kapitán rozhodl k dobrovolnému převržení lodi? - ale no tak Smile, myslím že by pak pro něj bylo jednodušší skočit do moře sám, to by byl jednodušší způsob sebevraždy.
A navíc, pokud by na palubě byl kontraband, tak by ho našli už při původním zadržení lodi - ta loď utíkala z přístavu, kde už před tím byla a chtěla vykládat, ne že jen proplouvala a někde po cestě ji chtěli kontrolovat.....
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298480 Verze : 0
Mimochodem, stojí za povšimnutí, že loď obrácená na bok na fotce, kterou zobrazují Novinky.cz je naprosto jiná, než ta z videa a ta kterou ukazují ruské servery - ta skutečná "New Star" nemá ani palubní náklad ani jeřáby jako loď, ukázaná na fotce z Novinek.cz Smile


Po shlédnutí videa se omlouvám za nepřesnost uvedenou v mém předchozím příspěvku - loď je zřetelně vyložená, pochybuji, že nějaký náklad zůstal na palubě.
Dále na jedné fotce je vidět na přídi pod čarou ponoru tekoucí vodu z průstřelů v trupu (zřejmě zasažen přední balastový tank).
Posádka nepoužila k opuštění lodi záchranné čluny ale nafukovací gumové vory - čluny jsou stále na místě.
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298481 Verze : 0

Citace - MART.in :

Podle té zprávy nejdříve stříleli na příď a když to nemělo žádný účinek, tak začali střílet na zadní část s pohonem a řízením. Podle toho bych zrovna neřekl, že "drtívá většina šla v podobě varovných výstřelů před a nad loď".



......Затем пограничники открыли предупредительный огонь, но когда и это не помогло, началась прицельная стрельба из 30-миллиметровой автоматической артиллерийской установки "Приморья" по "корме и носу" судна.....
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298510 Verze : 0
To Radek: prosím překládej texty do češtiny - toto asi moc lidí nepochopí. Bohužel mladší generace neumí rusky a starší anglicky a tak je lepší vždy překládat cizí texty rovnou do našinštiny.
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298518 Verze : 0

Citace :

......Затем пограничники открыли предупредительный огонь, но когда и это не помогло, началась прицельная стрельба из 30-миллиметровой автоматической артиллерийской установки "Приморья" по "корме и носу" судна.....
voľne: ...Potom pohraničníci začali výstražnú/varovnú paľbu, a keď ani to nepomohlo, začali mierenú paľbu z 30mm automatického kanónu "Primoria" po korme a nose lode...


Citace :

...Loď je zřetelně vyložená, pochybuji, že nějaký náklad zůstal na palubě.

Ad kontrabant - nie tak dávno som na nejakom ruskom servere videl správu a video o nelegálnom love nejakých "chránených" medúz na Sachaline pre záujemcov v Číne - kontrolóri tam našli nelegálnu základňu a niekoľko ton medúz pripravených na odvoz, pričom cena týchto medúz na trhoch v Honkongu je údajne 12-15 dolárov za kilogram.
Teoreticky mohla loď takýto nejaký kontrabant naložiť aj v Nachodke, kde kotvila, a pokúsiť sa ho z Ruska vyviezť. Náklad kontrabatu potom nemusí byť veľký - niekoľko ton, ale pri spomenutej cene predstavuje 20 ton viac ako štvrť miliona dolárov a je to náklad dvoch kamionov, ktorý sa dá naložiť za necelú polhodinu - a je to náklad porovnateľnej ceny ako náklad 5000 ton ryže, ktorý do Nachodky priviezla - ten bol ale znehodnotený vodou a loď bola pôvodne zadržaná kvôli arbitráži o tento náklad.
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298520 Verze : 0
Já vycházím z tohoto:

Citace :

что стрельба по носовой части судна неэффективна, пограничники запросили разрешение на стрельбу по винто-рулевой группе - в область кормы.



volný překlad, zhruba:
Poté co střelba na příď nezabrala pohraničníci požádali o povolení k střelbě na řídící a pohoné části lodě (záď)


což nepřímo naznačuje, že stříleli relativně dlouho a přesto nedošlo k žádanému účinku a proto ještě přesenuli palbu na zranitelnější místa.
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298525 Verze : 0
dav..... omlouvám se, já to směřoval na MART.in, moje hovadina.


MART.in: to bysme byly opravdu hodně na vodě. Jelikož sme tam nebyli, můžu to shrnout do více či méně jednoznačné posloupnosti: Výzvy, signalizace, vlajkosláva, výstražná střelba, ostrá střelba a ještě ostřejší. O počtu výstřelů v té které části se můžeme jen dohadovat a to necháme novinářům. Je tak?


S tím nákladem a "kontrabandem"...
Opět to smrdí novinařinou. Na základě toho hejna článků mě to vychází tak, že: Loď dopravila pro ruského zákazníka rýži z Číny. Ten zjistil, že je náklad znehodnocen přepravou a podal žalobu u místního soudu. Soud vydal předběžné opatření, že loď nesmí opustit Nachodku. Majitel lodi v HongKongu ale nechtěl čekat až mu napařej flastr, případně zabaví loď, nebo prostě jen nechtěl čekat, bo loď musí vydělávat a nařídil kapitánovi od tama zmizet....on zmizel.
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298534 Verze : 0
to Alchymista:
samozřejmě máš pravdu, že pokud by převáželi nějaký kontraband, nebude ho asi plná loď - klidně by to mohly být nějaké "medůzy".
Ale co se týče Tvé úvahy o tom, že kontraband mohl být naložen až v Nachodce - to mi připadá dost nesmyslné.
Loď, která je zadržena - tzn. už na sebe výrazně upozornila, bude ještě nakládat kontraband a následně just ještě uteče z přístavu?
Navíc případné dva kamiony by se k lodi musely nějak dostat - přes přístavní kontroly, zvlášť v Rusku.
Pravda, lze argumentovat tím, že peníze dokážou přesvědčit i "tvrdého" ruského strážného na bráně, ale.....


Spíš je ta historka o kontrabandu snahou ruské strany o co největší "očernění" čínské lodi, aby obhájili její zadržení, poškozený náklad většinou nebývá důvodem k zadržení lodi, to už si mezi sebou řeší právníci odeilatele a příjemce nákladu, případně vlastníka lodi.
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298535 Verze : 0

Citace - Radek. :


S tím nákladem a "kontrabandem"...
Opět to smrdí novinařinou. Na základě toho hejna článků mě to vychází tak, že: Loď dopravila pro ruského zákazníka rýži z Číny. Ten zjistil, že je náklad znehodnocen přepravou a podal žalobu u místního soudu. Soud vydal předběžné opatření, že loď nesmí opustit Nachodku. Majitel lodi v HongKongu ale nechtěl čekat až mu napařej flastr, případně zabaví loď, nebo prostě jen nechtěl čekat, bo loď musí vydělávat a nařídil kapitánovi od tama zmizet....on zmizel.



Můj názor je prakticky totožný, nebyl by to první případ, jen bohužel pro Číňany, Rusové zareagovali rychle a vší silou.
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298536 Verze : 0
Ruský odběratel škodu vyčíslil na 150M rublů, což je cca 4,2M$. To je důvod k zadržení lodě.
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298541 Verze : 0
Tars: prosím Tě, nemáš tušení jakej byl výtlak tý lodě? Existuje někde na netu seznam obchodních plavidel s TTD?
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298546 Verze : 0
150milionov rubľov? to je asi nejaký preklep... Pri náklade 2855t to vychádza viac ako 50 rubľov (cca 35Kč) za kilo ryže. Trochu veľa - jedine, že by v tom boli zahrnuté aj nejaké brutálne penále...
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298550 Verze : 0
Alchymista: Asi máš pravdu, asi moje chyba, slepá víra Kommersantu. Podle dnešních zpráv Ruské TV šlo o 340000 $. Loď náklad měla dopravit "koncem ledna".
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#298674 Verze : 0

Citace - Radek. :

Tars: prosím Tě, nemáš tušení jakej byl výtlak tý lodě? Existuje někde na netu seznam obchodních plavidel s TTD?



http://www.equasis.org
Login navigator
Password navigator
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#303307 Verze : 0
děkuji
URL : https://www.valka.cz/19-02-2009-Ruske-namornictvo-potopilo-cinskou-lod-t81398#303312 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více