CZK - D302 "Dalibor" (ďalekopis)

Ďalekopisný prístroj D302 Dalibor je páskový, elektromechanický stroj pracujúci s medzinárodnou telegrafnou abecedou č.2. Tlač znakov je typovým kolieskom.
Rýchlosť 50 Bd, teda asi 400 znakov za minútu.
Má vstavaný dierovač aj čítač diernej pásky.
Napájanie 220 V sieť,
Hmotnosť 26 kg,
Rozmery 330x465x220 mm


Pri konštrukcii boli porušené patentové práva Fy Siemens, preto sa používal iba v armáde.


Zdroj: Spoj-51-7, vlastná zbierka
URL : https://www.valka.cz/CZK-D302-Dalibor-dalekopis-t81459#298656 Verze : 0
Konstrukce ze Zbrojovky Brno, info že se krom armády nepoužíval není zcela pravdivé, v malém počtu ho používaly i tehdejší pošty, byly to ale zřejmě jen desítky kusů, protože byly běžně používány starší stroje Lorenz a novější RFT. Pokud se pamatuji tak hlavním důvodem nepoužívání nebylo ani tak porušení patentů Siemensu, ale některé nestandardy a hlavně asi vyšší poruchovost v dlouhodobém provozu, který byl na poštách běžný. Výše zmíněné stroje byly jednodušší a zřejmě spolehlivější. S Daliborem jsem se setkal právě u Spojů počátkem sedmdesátých let, kdy byl už vyřazován a v podstatě na něj byl dost rozporný pohled, na jednu stranu malý a kompaktní s modrní konstrukcí, na druhou hůř opravitelný a poruchovější.
zdroj : vlastní zkušenost
URL : https://www.valka.cz/CZK-D302-Dalibor-dalekopis-t81459#298814 Verze : 0
Na stránkach Crypto musea sa objavil vzor nášho ďalekopisu Dalibor. Konečne je známy predchodca ktorý spôsobil spomínané patentové problémy. Ide o stroj Siemens T-68D.


Zdroj: www.cryptomuseum.com
URL : https://www.valka.cz/CZK-D302-Dalibor-dalekopis-t81459#435760 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více