SOV - M125 Fialka (šifrovací stroj)

M125 s krycím označením Fialka je vlastne klonom Enigmy. Na rozdiel od nej používa desať šifrovacích kotúčov namiesto 4 a každý má 30 kontaktov oproti pôvodným 26. Tento počet bol daný potrebou šifrovať v azbuke. Okrem azbuky mohla Fialka pracovať aj s latinkou. Zašifrovaná správa sa perforovala na klasickú ďalekopisnú pásku. Rovnaký bol aj výstup pri odšifrovávaní. Zariadenie bolo napájané z 24 volt jednosmerných alebo z externého zdroja pripojiteľného na 100 až 250 V /50 až 400 Hz. Odtajnený bol v roku 1990.


Zdroj: spomienky kolegu - šifranta, Waikipedia
URL : https://www.valka.cz/SOV-M125-Fialka-sifrovaci-stroj-t81773#299887 Verze : 0
Nejen že Fialka mohla pracovat s latinkou, ale také s ní pracovala. Byla používána v ČSLA a později, nejméně do roku 1993, pro spojení pluk/samostatný prapor s nadřízeným stupněm. Vzhledem k režimu utajení se zvláštním způsobem zacházelo i s odpadem - těmi "výražky" po děrování pásky... Ty se nesměly vyhazovat, shromažďovaly se na pracovišti a skartovaly jako spisy. Rok 1990 uvedený jako rok odtajnění je nutno považovat za nepřesný - i po tomto datu bylo zařízení stále provozováno v režimu utajení (00)...


Zdroj: vlastní zkušenosti ze služby v ČSLA ...
URL : https://www.valka.cz/SOV-M125-Fialka-sifrovaci-stroj-t81773#299895 Verze : 0

Diskuse

Rok 1990 je ako odtajnenie udaný preto, lebo vtedy sa vraj oficiálne priznala jeho existencia ako označenie. Nebolo odtajnené jeho nastavenie ktoré bolo pre každý štát iné. Jasné, že latinka sa používala, veď to bol základný šifrovací stroj armád Varšavskej zmluvy. Aj tak ďakujem za doplnenie info.
URL : https://www.valka.cz/SOV-M125-Fialka-sifrovaci-stroj-t81773#299905 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více