Vrbice

místní část Bohumína, okr. Karviná
     
Název:
Name:
Vrbice Vrbice
Originální název:
Original Name:
Vrbice
Další názvy:
Other Names:
Wirbitz
Wierzbica
Nižší územní celek:
Lower Administrative Area:
Bohumín Bohumín
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°52'55.00"N 18°19'20.00"E
Místní části:
Local Municipalities:
-
První písemná zmínka:
First Written Reference:
1229
Vojenské objekty:
Military Objects:
Památky:
Historical Sights, Places of Interest:
Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské a sv. Jakuba Staršího
Pomník obětem světové války
Větrný důl Vrbice
Muzea:
Museums:
- -
Osobnosti:
Personalities:
Dislokované jednotky:
Garrisoned Units:
Průmyslové podniky:
Industry:
Vlajka:
Banner:
-
Znak:
Coat of Arms:
-
Poznámka:
Note:
místní část města Bohumín -
Zdroje:
Sources:
cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Vrbice-t82231#545731 Verze : 2
Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské a sv. Jakuba Staršího


V letech 1908 a 1909 bylo rozhodnuto postavit nový kostel. 3. února 1910 se konala ustavující schůze Katolického spolku, který si vzal za cíl výstavbu nového kostela ve Vrbici. Nevelký dřevěný kostel stával na hřbitově a na jaře 1910 byl rozebrán. Pozemek nebyl vyhovující pro plánovaný nový kostel a proto byl zakoupen sousední pozemek. Další část pozemku byl věnován. K posvěcení základního kamene fryštátským děkanem a farářem Thomasem Dudkem došlo 19. června 1910. To se odehrálo za hojné účasti. V kameni je vložené kovové pouzdro, ve které je německy psaná pamětní listina. Projekt kostela v historizujícím novogotickém stylu z režného zdiva vypracoval architekt Anton Schiebel. Náklady na stavbu činily kolem 82 000 korun. Stavbu prováděla firma Antona Schiebela, řídícím byl Franz Zrunek a polírem Albert Hanke. K posvěcení kostela došlo již 12. listopadu 1911 generálním vikářem Jiřím Kolkem. Slavnostně pak byl pak vysvěcen v roce 1913 kníže a biskup vratislavský Georg kardinál Kopp.
Kostel byl vybavený varhany z krnovské dílny bratří Riegrů. Firma Ludwiga Lincingera z Lince pak provedla vnitřní vybavení. V kostele byly zavěšeny 4 zvony, dva původní pocházely ze starého již rozebraného dřevěného kostelíka, zbylé dva pak byly vyhotoveny v Brně u firmy Ad. Hillers a syn.
Během náletu 26. dubna 1945 dopadla letecká puma asi 3 metry od zdi kostela a zcela zničila 3 vytráže v presbytáři. Škoda byla odhadnuta na 12 000 korun.


Zdroj:
www.mesto-bohumin.cz
URL : https://www.valka.cz/Vrbice-t82231#545732 Verze : 1
Pomník obětem světové války


Pomník se nachází při cestě spojující Bohumín s Ostravou, poblíž kostela sv. Kateřiny Alexandrijské a sv. Jakuba Staršího.
URL : https://www.valka.cz/Vrbice-t82231#545733 Verze : 1
Pomník Rudolfa Masného


Pomník Rudolfa Masného se nachází v parku Rudolfa Masného. Bohužel se mi nepodařilo sehnat více bližších informací o této osobě. Tedy jak a co tvořil a kde a jak padl nebo obecně skonal.
URL : https://www.valka.cz/Vrbice-t82231#545734 Verze : 0
Větrný důl Vrbice


Do dnešních dnů dobře zachováný větrný důl Vrbice, se nachází při hlavní vlakové trati spojující Bohumín s Ostravou. Již při jeho výstavbě v letech 1911 až 1913 společností Severní dráha Ferdinandova bylo kvůli blízkosti dráhy dbáno na co jak největší reprezentativní podobu objektu. Dnešní podobu získala roku 1919. Sloužila k diagonálnímu odvětrávání dolu Hubert (později Stachanov) v Hrušově. V roce 1945 došlo k zestátnění a začlenění do Ostravsko - Karvinských dolů. Poté co důl Stachanov (Hubert) ztratil samostatnost roku 1974 pod důl Vítězný únor (Odra) a později pak pod důl Eduard Urx 5 (Koblov). V roku 1992 přestala plnit svou funkci a proto zůstala zasypána. V současnosti pak spravuje jámu DPB Paskov jako degezační stanice, odsává důlní plyny z podzemí. Roku 1993 byly těžní budova s věží a strojovna prohlášeny za kulturní technické památky. Největší hlouby 386 m dosáhl důl na 6. patře. Profil jámy je čtversový 4,5x4,5 m s cihelnou vyzdívkou. Důlní budovy jsou z režného zdiva. Těžní věž je vysoká 19 m. Ve strojovně se nachází původní těžní stroj z roku 1923 a je technickou památkou.


Zdroj:
http://www.hrady.cz/index.php?OID=8422
URL : https://www.valka.cz/Vrbice-t82231#546024 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více