Černohorská medaile

Montenegro Medal
Karadag Madalyasi
     
Název:
Name:
Černohorská medaile Montenegro Medal
Název v originále:
Original Name:
Karadag Madalyasi
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1863
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
Nestrukturováno -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Václav Měřička: Turecká pamětní medaile z bojů proti Černé Hoře.
Katalog Klenau: Aukce č. 226 ze dne 13.února 1987
URL : https://www.valka.cz/Cernohorska-medaile-t82494#409353 Verze : 2
     
Název:
Name:
Černohorská medaile Montenegro Medal
Název v originále:
Original Name:
Karadag Madalyasi
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1863
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
medaile se stuhou -
Klenot:
Badge:
Osmanský sultán Abd-ul-Azíz se rozhodl oslavit vítězné tažení gen. Omara paši pamětní stříbrnou medailí. Ta má průměr 36,5 mm a při síle 2,5 mm. Na lícové straně je v celé ploše znázorněná hornatá krajina s mnoha špičatými vrcholky. V rozsedlině mezi nejvyšším vrcholem a vedlejší horou vlaje na žerdi upevněný osmanský prapor s půlměsícem a hvězdou. Pod lištou je do půlkruhu na stočené pásce arabský nápis "KARADAGH" (Černá Hora). Po páskou je umístěn letopočet 1279 to jest rok 1863, kdy byla medaile vydána. Na rubní straně medaile je při dolním okraji umístěn velký půlměsíc a nad nim v celé ploše je arabský citát z koránu.

-
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:

Star Photo Reverse:
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Václav Měřička: Turecká pamětní medaile z bojů proti Černé Hoře.


URL : https://www.valka.cz/Cernohorska-medaile-t82494#409354 Verze : 1
Byl to syn Mahmuda II. Abd-ul-Medjida I.(1823-1839-1861, tedy zde člověk do jisté míry pokrokový i tolerenatní, který dokonce vydal i list s označením Hatt-i-šeriff z Gulhanech kde byla všem tureckým státním příslušníkům zaručená právní ochrana před zvůlí a vykořisťováním pašů a státních úředníků. Přesto však Turecko krutě trestalo především křesťanské obyvatelstvo balkánského ploostrova. Abd-ul-Mejid I. zemřel 25.června 1861 a jeho nástupcem se stal jeho bratr Abd-ul-Aziz Jchan 1830- 1876. Byl prvním z řady tureckých panovníků, který navštívil evropské země i zahájení světové výstavy v Paříži. V roce 1861 však začalo i povstání v Bosně. Do povstání se zapojili Černohorci, kteří vyslali proti Turkům vojsko v síle 15 000 mužů, ale ti narazili na pevný a dobře organizovaný odpor. Velitelem turecké armády byl známý Omer paša, který měl k dispozici 55 000 mužů. Této přesile spojená oddíly bojovníku Bosny ani Černé hory nemohli čelit. Tureckým jednotkám se podařilo proniknout před samé hradby hlavního města Černé Hory Cetyně. Černohorci kladli zoufdalý odpor, ale jen zásah Ruska a Rakouska Černohorce zachánil před drtivou porážou. Vysoká Porta uzavřela mír v albánském Skadaru. Na základě této smlouvy Černá Hora nepřišla o žádné území. Mladý kníže Nikola vydal svoji medailie Za Junašestvo.


Osmanský sultán Abd-ul-Azíz se rozhodl oslavit vítězné tažení gen. Omara paši pamětní stříbrnou medailí. Ta má průměr 36,5 mm a při síle 2,5 mm. Na lícové straně je v celé ploše znázorněná hornatá krajina s mnoha špičatými vrcholky. V rozsedlině mezi nejvyšším vrcholem a vedlejší horou vlaje na žerdi upevněný osmanský prapor s půlměsícem a hvězdou. Pod lištou je do půlkruhu na stočené pásce arabský nápis "KARADAGH" (Černá Hora). Po páskou je umístěn letopočet 1279 to jest rok 1863, kdy byla medaile vydána. Na rubní straně medaile je při dolním okraji umístěn velký půlměsíc a nad nim v celé ploše je arabský citát z koránu. Horní okraj medaile je provrtán a zde je spojovací kroužek pro stuhu. Stuha je jasně červená s uzkými zeleními postranními proužky. Další vystavená medaile má již závěs na stuhu vyrobený dle anglického vzoru. Jde o medaili vysokého tureckého důstojníka.


Medaile z tohoto tažení jsou v našich sbírkách vzácné!




Literatura:
Václav Měřička: Turecká pamětní medaile z bojů proti Černé Hoře.
Katalog Klenau: Aukce č. 226 ze dne 13.února 1987

URL : https://www.valka.cz/Cernohorska-medaile-t82494#302089 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více