Medaile Za dobytí Bastily

Francouzská revoluční medaile


Historie pařížské Bastily je stará neb byla postavená v roce 1370 za vlády krále Karla V. A byla předurčena k ochraně jednak města, ale hlavně obchodních zájmů panovníka. Stavitelem pevnosti by Hugues Aubrion z Dijonu, který se stal dokonce prvním vězněm Bastily. V osmdesátých letech osmnáctého století ztratilo opevnění svůj původní význam. V době revolučního kvasu tvořili posádku jen invalidé a vězeňští dozorci. Velitelem Bastily byl markýz De Launay. V kritických dnech před 14.červencem roku 1789 byla posádka ještě posilněna o 40 Švýcarů z pluku Salis-Samadenava, které do Bastily poslal vojenský velitel Paříže Benseval.

14.července 1789 se pařížský lid, či spíše pařížská lůza shromaždovala u zdí pevnosti neb se cítila ohrožena ve svých občanských právech. Na vysoké zdi bylo stříleno z pušek a velitel byl vyzýván k otevření pevnosti a k výdeji zbraní a střeliva, které bylo uloženo ve sklepích. Bylo požadováno odstranění děl, které byli umístěny ve věžích pevnosti. Při vyjednávání snad došlo z nedorozumění k napadení parlamentářů. Rozlícený dav proto zahájil obléhání pevnosti. Občané byli posíleni dvěma oddíly francouzské gardy, které velel Huli a Elie. Dochází k útoku na pevnost, v této prudké bitce, kde bylo ihned zabito asi sto mužů, posádka sama vyzvala guvernéra k odevzdání pevnosti. Hilin, který kapitulaci přijal však nedokázal hysterický a rozlícený dav zastavit a tak vůdce davu Maillard se svými lidmi invalidy i Švýcary zmasakroval. Sám raněný markýz de Launay byl odvlečen na pařížskou radnici a následně na Gréveském náměstí krutě ubit, jeho hlava byla nabodnutá na hrot píky a nesená jako symbol vítězství "lidu" v průvodu do Calais-Rayleu.

Toto byl počátek velké francouzské revoluce, kdy postupně dochází k likvidaci monarchie, k odstranění symbolů království, kterými byli např. královské řády. Ale již brzy revoluční vůdci poznávají, že nějaká viditelná odměna pro zasloužilé bojovníky, která by byla viditelná a inspirující chybí. Nejprve se veřejně udělovanými odměnami stávají čestné zbraně, šavle, pistole i pušky, ale již záhy se objevuje i občanská dekorace. Jednou ze zajímavých medailí, kterou zde chceme popsat je:

Zlatá medaile pro vojáky francouzské gardy za dobytí Bastily


Medaile byla založená dne 5.srpna roku 1789 a byla určená pro vojáky Francouzské gardy, kteří se podíleli na dobytí Bastily a v těchto bojích se vyznamenali. Medaili vydala pařížská obec a definitivní schválení je zde dne 1.září 1789.

Medaile byla ražená ze zlata (22karátů) a tvoří ji kosočtverec o rozměru 30 mm na výšku a 21 mm na šířku. Hroty kosočtverce jsou ve vodorovné ploše a dole opatřeny plochými kuličkami. Horní hrot je opatřen silnější ouškem se závěsným kruhem pro stuhu. Při okraji kosočtverce je na lícové straně rozložený nápis do všech čtyř stran: IGNORANT NE/DATOS NE/QUISQUAM/SERVIT ENSES (Nevěděli, že meče byli dány těm, kdo již nebyli otroky). Toto je verš z básně Marca Annaueusa Lucana (39-65 n.l.), římského básníka, který vydal v době císaře Nerona epos Pharsalia, nebo-li Bellum civile (Občanská válka).

Ve středu lícové strany je umístěn hrotem vzhůru meč, který protíná ve středu medaile vavřínový věnec. Rubní strana dekorace je stejná. Při okraji je však nápis LA LIBERÉ/CONQUISE/14.JUILLET/1789 (Svoboda dobyta 14.července 1789). V ploše ve středu v horním rohu je vidět část roztrženého řetězu, v samém středu dekorace je zbytek tohoto řetězu se dvěmi vězeňskými koulemi a visacím zámkem. Medaile se nosila na úzké 23 mm široké stuze, napůl modré a napůl červené. Medaile v originálu je v našich sbírkách neznámá. Existuji však odražky ve stříbře či bronzů, které se jako romantická připomínka dobytí Bastily vyráběli, prodávali a nosili hlavně po roce 1870 jako připomínku vítězství, svobody a snad i svornosti.



Literatura:
Paul Rulier: Decorations des Vaingueurs dee Bastiille
S.K.Neuman: Francouzská revoluce
Václav Měřička: Francouzské revoluční medaile



Poznámka: Pojednání o této vzácné medaili je volně přepracování článku našeho význačného faleristy pana Václava Měřička, který byl velkým znalecem problematiky řádu a vyznamenání Francie
Medaile Za dobytí Bastily - Obrázek této vzácné medaile poskytl sběratel Faleritika za což mu děkuji.

Obrázek této vzácné medaile poskytl sběratel Faleritika za což mu děkuji.
URL : https://www.valka.cz/Medaile-Za-dobyti-Bastily-t82704#303106 Verze : 0
Pamětní medaile slavnosti federace

Při prvním výročí dobytí Bastily se za chmurného, deštivého počasí shromáždili na Operním bulváru deputace zástupců 83 krajů se svými prapory a standartami. Velkolepý průvod v čele s příslušníky Národní gardy vedený Maria Josefem Mottierem, markýzem de Lafaeyttem s pařížskou posádkou o síle 40 000 vojáků a pařížským lidem, se odebral na Martova pole,kde byla uspořádaná pompézní slavnost Federace. Lafayette přednesl slavnostní přísahu ve které byla slíbena věrnost národu, zákonu a králi., který byl zde přítomen a za bouřlivého potlesku lidu,přísahu složil. Ve středu shromáždění stála pyramida, symbolizující oltář vlasti a u této pyramidy, či oltáře pak dvěstě bílé oblečených kněží,kteří však byli opásáni trikolórou francouzských barev a v čele s biskupem Maurice Talleyrandem, sloužilo mši. Slavnost byla ukončena večer na místě kde stávala Bastila a kde se nacházeli její trosky. Slavnost Federace sice na čas posílila revolučního ducha a odhodlání,ale zároveň i posledním dnem sbratření a rovnováhy politických stran. Přichází doba teroru, občanské války povznesení Francie i porobení Evropy.

Na památku této události, nebo-li paktu federace, byla vydána pamětní medaile,která mezi revolučními medaile zaujímá nejvýznačnější postavení i vážnost.
Medaile byla ražena v bronzu a byla silně zlacená. Její průměr je 41mm. Okraj je oboustranně zdoben perlením.

Na lícové straně je uprostřed medaile piedestal,na kterém je umístěna rozevřena velká kniha ústavy. Na tuto ústavu přísahá pravici stojící postava Ženy-Francie, které je oděná v královském plášti s korunkou na hlavě a s levicí spočívající na liktorském svazku. Na čelní straně piedestalu je nápis: A LA/PATRIE, tedy Vlasti. V pozadí za piedestalem a ústavou stojí symbolická postava Ženy-Svobody, která drží v pravici rozevlátý prapor, jehož hrot žerdě je přizdoben frygickou čapkou. Při pravé straně piedestalu sedí žena oděná v antickém rouchu a drží při pravé straně Merkurovu hůl. Na jejich nohou leží roh hojnosti. Při levé straně zcela nahoře se vznáší nahá postava Ženy-Pravdy,která se pravici dotýká obláčku, na nichž spočívá částečné zakrytý prapor s figurou lva. V pozadí za postavou Francie je vidět shromážděný dav lidu, za sedící postavou při pravé straně v pozadí čelní strana Vojenské akademie a několika stromy a vojáky před průčelím.Popsanou scénu odděluje od úseče plastická dělící linka, na které se nachází podpis medailéra CATTEAUX. V samotné úseči dole je dvouřádkový nápis: A PARIS LÉ 14.JUILLET/1790 (V Paříži 14.července 1790).

Na rubní straně medaile je v celé ploše třířádkový nápis: CONFEDERATION/DES FRANCOIS (Konfederace Francouzů). Při stranách medaile je hustý dubový věnec. Horní okraj medaile je opatřen motýlovitou mašlí, ve středu přepásanou rýhovanou stuhu, jejich horní okraj tvoří ploché ouško,kterým prochází závěsný kruh pro stuhu. Ta je 298mm široká a tvoří ji barvy města Paříže (pruh modrý a pruh červený). Tato medaile je vzácná, ale je známa v jednom exempláři v české sbírce, ale bez motýlovitého převýšení. Dne 20.srpna 1793 Národní shromáždění zakázalo nošení této medaile a rozhodlo o jejím nahrazení. Návrh měl zpracovat hlavní rytec mincovny Dupte. Medaile měla mít průměr dvou palců a měla představovat symbolickou postavu Přírody a scénu Obnovy. K této realizaci však již nedošlo, neb bylo nutno řešit jiné problematické a zásadní věci. Přesto však členové pařížského revolučního magistrátu nosili dekoraci tvořenou palmovou ratolestí na které byl upevněn kruhový medailon s nápisem LA LOI tedy"ZÁKON"

Prameny:
Literature shodná s prvním článkem,pojednávající o medaili Za dobytí Bastily.

URL : https://www.valka.cz/Medaile-Za-dobyti-Bastily-t82704#303171 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více