Ostrov Oahu

Oahu
Jde o třetí největší ostrov Havajských ostrovů, který má ovšem zároveň největší počet obyvatel. Na ostrově leží i hlavní město státu Havaj - Honolulu.


Ostrov vznikl sopečnou činností dvou sopek Koolau a Waianae. Jeho rozloha včetně menších příbřežních ostrovů je 1545,4 km2, délka 71 km a šířka 48 km. Nejvyšší místo se nachází ve výšce 1220 m.n.m.


Osídlení Havajských ostrovů Polynésany se datuje na více jak 1500 let. První Evropané spatřili ostrov nejspíše 18.1. 1778 a šlo o členy třetí pacifické výpravy kapitána Jamese Cooka, kteří se plavili na HMS Discovery. K vylodění na půdu ostrova došlo až 28.2. 1779 a tím prvním byl kapitán Clerk velitel lodi HMS Resolution a po Cookově smrti i vedoucím výpravy. Koncem 18. století sjednotil král Kamehameh I. všechny havajské ostrovy pod svojí vládou a roku 1809 přenesl své sídlo právě na ostrov Oahu do centra dnešního Honolulu. Během postupného osidlování ostrova Evropany, ale i Japonci docházelo k poklesu místní populace, která podléhala sem zavlečeným nemocem.
Americkým teritoriem jsou ostrovy od anexe z roku 1900 a oficiálním členem USA až od r. 1959.


Na ostrově se nachází přístav Pearl Harbour, který se dne 7.12.1941 stal terčem útoku letadel z japonských letadlových lodí a zároveň i hlavní příčinou vstupu USA do druhé světové války.


V době napadení ostrova japonskými letadly se zda nacházela letiště (letecké základny) Wheeler Field, Ewa Field, Hickam Field a Bellows Field.


Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Oahu
http://state.hi.us/dot/harbors/oahu/history.htm
Ostrov Oahu - Mapa Havajského souostroví

Mapa Havajského souostroví
Ostrov Oahu - Satelitní snímek ostrova Oahu

Satelitní snímek ostrova Oahu
URL : https://www.valka.cz/Ostrov-Oahu-t83094#304901 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více