CHE - AMSD OM 50 Nemesis

opakovací puška
Kalibr: .50 BMG
Typ zbraně: opakovací puška
Celková délka: 1029 až 1526 mm (dle použité hlavně, s vyklopenou opěrkou)
Délka hlavně: 381 až 838 mm (hlavně jsou vyměnitelné)
Hmotnost: 10 až 12,3 kg (dle použité hlavně, bez zásobníku)
Kapacita: 5 nábojů v zásobníku
Efektivní dostřel: cca. 1600 m


První prototyp pušky později zvané Nemesis navrhl bývalý příslušník US nám. pěchoty James Owens a Chris Movigliatti. První prototyp se testoval již 3 měsíce po vypracování návrhu. V roce 2003 se projektu Nemesis ujala firma AMSD specializovaná na přesné armádní zbraně. Oficiální název OM 50 Nemesis se skládá z prvních písmen jmen konstruktérů a Nemesis je podle řecké bohyně odplaty.


Nemesis se vyskytuje ve třech verzích. Pro první verzi (Mk I) je charakteristická absence zásobníku a střelec tak musí po každém výstřelu nabíjet. Verze Mk II a Mk III již disponují zásobníkem na 5 nábojů.


Na zbraň se dají nasadit podle potřeby různé druhy hlavní, od 15palcové vhodné pro střelbu ve městech na kratší vzdálenost, až po 33palcovou pro vedení střelby na velké vzdálenosti. Výměna hlavně s použitím šroubováku trvá 2 minuty.


V bojových podmínkách se přesnost Nemesis pohybuje kolem 0,5 MOA na vzdálenost 300 metrů a pod 1 MOA na 1000 metrů.


Zdroje:
http://world.guns.ru/sniper/sn76-e.htm
http://de.wikipedia.org/wiki/AMSD_OM_50_Nemesis
URL : https://www.valka.cz/CHE-AMSD-OM-50-Nemesis-t83460#306155 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více