25.05.2009 - Irán môže vyrobiť jadrovú bombu v priebehu roka

"Irán môže urobiť jednoduchú jadrovú bombu v priebehu 1 až 3 rokov a na výrobu použiteľnej jadrovej hlavice vrátane nosiča, potrebuje ešte 6 až 8 rokov"- zhodli sa ruskí a americkí experti v správe Inštitútu strategického pozorovania EAST-WEST (Východ-Západ).


Ide prvé aktuálne zhodnotenie možnej jadrovej hrozby zo strany Iránu. V správe sa ďalej uvádza, že Irán môže bez pomoci zvonka dosiahnuť technológie na výrobu ďalekonosných a medzikontinentálnych rakiet v priebehu 10 až 15 rokov.



www.rian.ru
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314126 Verze : 0
Íránu dodávají uran Bolívie a Venezuela, tvrdí Izrael: Bolívie a Venezuela podle izraelského ministerstva zahraničí dodávají Íránu uran. Obě latinskoamerické země mají dobré vztahy s Teheránem, ale až nyní jsou spojovány se sporným íránským jaderným programem. Podle zprávy chce venezuelský prezident Hugo Chávez podporou Íránu poškodit USA.



www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314247 Verze : 0

Citace :

Bolívie a Venezuela podle izraelského ministerstva zahraničí dodávají Íránu uran

Vďaka za informáciu , to by vysvetlovalo skadiaľ a ako získava Irán "čierny" urán. Pretože ten, ktorý využíva v JE má z Ruska, ale všetky dodávky a aj odvoz vyhoreného paliva je prísne sledovaný MAAE(medz.agentúra pre atóm.energiu).
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314249 Verze : 0
Proč "černý"? Uran je normální komodita a dokonce ani černý není. Jeho nákup a prodej není nijak nelegální.


Mě by spíš zajímalo, kde bere uran na vývoz do Iránu Venezuela a Bolívie??
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314294 Verze : 0

Citace :

Proč "černý"? Uran je normální komodita...
No urán vďaka sankciám voči Iránu určite nie je "bežnou" komoditou.
Dokonca ani na "bežných" burzách a vlastne žiaden rádioaktívny materiál, pretože je tu vždy isté riziko. Od zastrašovania cez fingovaný predaj akože "uránu" až po možnosť výroby "špinavej" bomby.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314303 Verze : 0
to Radek, přinejmenším Venezuela má ložiska uranu, takže by mohla poskytnout rudu, jestli je schopna ji zpracovat na koncentrát si nejsem jist, ale to pokud vím není až takový problém, separovat pak vlastní uran a vyčistit na potřebný izotop pro jadernou pumu by asi musel Irán už sám.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314305 Verze : 0
absik: Jaká sankce zakazuje dovážet uran do Iránu?


Ano, obchodování s uranem a vůbec štěpnými materyály podléhají smlouvě o nešíření jaderných zbraní, ale to je tak vše, je tam ohlašovací povinnost.



bitaxe: I když nejsem odborník přes těžbu uranu, já opravdu nezaznamenal, že by Venezuela těžila uran. To že sou tam ložiska uranu.. ty sou kam se člověk podívá, ale Venezuela nebyla v seznamu producentů uranu. Já se mrknu po zdroji.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314306 Verze : 0
Mrkni Smile to že nevíš že se něco těží neznamená že se tak neděje, já si našel venezuelu a její hospodářství, tam krom dalších odvětví je i těžba a jednou z věcí tam uvedených je (světe div se) uran. Takže si zkus třeba mining uranium a venezuela, projdi si pár odkazů a třeba zjistíš že nejde o naleziště, ale o důl. Mimochodem ložisek není "kam se člověk podívá" těch těžitelných je celkem omezeně, proto se v době útlumu jaderné energetiky řada dolů uzavřela (prostě se nevyplácely), on sice uran je velmi rozšířený, ale těžitelná ložiska jsou docela problém.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314308 Verze : 0
http://www.world-nuclear.org/info/inf23.html


Já to nevylučuju, jen mě to překvapuje.


No, útlum těžby souvisí s poklesem ceny v 90tých letech, včil, když cena roste rozšiřuje se průzkum. Ano, je to o ekonomice těžby, ale především o průzkumu.


edit. Teď sem prolez půlku webu WNA a krom jakési dohody o programu výstavby elektráren není o Venezuele ani zmínka.


edit2. tak a přestalo mě to bavit, začínám na to nevidět. Pokud máš nějakej seriozní zdroj jenž uvádí ěžbu uranu, množství, případně lokalitu, rád to uvítám, nejsem schopen to najít.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314309 Verze : 0
Podrobnější info jsem taky nenašel, ale třeba česky je to zmáněno zde : www.pf.jcu.cz
je to na třetí stránce v části průmysl a těžba, jinak o tom že se ve Venezuele těží uran pro Irán se mluví už dlouho : gatewaypundit.blogspot.com
www.world-check.com
těžba se provádí zřejmě společností ALCASA kterou vlastní stát, ale ber to s rezervou, oficiální zprávy zřejmě nejsou a je otázkou co vlastně Venezuela prodává, zda rudu, nebo uranový koncentrát. Že by prodávali už zpracovaný uran moc nevěřím, technologicky by to asi bylo složité a sotva utajitelné. Takže objemy těžeb myslím nenajdeme, ale o tom že se z Venezuely vyváží do Iránu se mluví už déle a píše se o tom několik let.
Zajímavé světlo na to vrhá zmínka zde : http://www.wise-uranium.org/upsam.html
kde se píše že Venezuela spolupracuje s rusy na programu využití atomové energie. Je možné že časem se opravdu dočkáme dalšího dodavatele vyčištěného uranu Smile
Těžby uranu jsou obvykle brány jako státní zájem (byť ho provádí soukromé společnosti) a dostat relevantní informace nebude snadné. Ale to že se ve Venezuele těží se zdá velmi pravděpodobné, ale to je jen první krok, je otázkou jak moc je ruda uranem nasycena a zda je dál zpracována.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314318 Verze : 0
To Radek najskôr ma napadli sankcie OSN z marca ´08- na tovar využiteľný na civilné i vojenské účely, predtým 2x dala sankcie USA na bankové účty(blokovanie) a na zákaz obchodovania s iránskymi revol. gardami, preto sa zdržala aj výstavba 1. iránskej JE ruským Rosatomom, viz Aktuality od zač.r.2009 www.valka.cz a iné...




http://dnes.atlas.sk/svet/176427/
aktualne.centrum.sk
www.euractiv.sk
www.euractiv.sk
www.sme.sk
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314322 Verze : 0

Diskuse

bitaxe:
www.pf.jcu.cz
Učebnice.. dobrý zdroj, ale opravdu je to ce,droje jako např: "Venezuelané Chávezovi zarazili v referendu reformu ústavy. Novinky.cz
[online]. 2007 [cit. 2007-12-03]." ?




Ano, mluví se o tom, třeba jak uvádíš tady:gatewaypundit.blogspot.com
Blog?? Továrna na kola jako tajný uranový důl? Když si vytvořím blog a napíšu, že uran netěží, bude to relevantní zdroj?


www.world-check.com Konspirační teorie. Nic neříkající blábol o propojení venezuelského uranu pro teroristy. Základní info. Co je tam ale dobře je toto:A final question: where is the International Atomic Energy Agency in all this? ( Finální otázka: Co na to MAAE? )
Přesně, kde je zpráva MAAE..... ?


Ten odkaz na smlouvu nemá s těžbou co dělat.


Takže, abych to zhrnul. Ano, máme tu dohady na téma těžby uranu ve Venezuele. Nic víc. Možná časem tu továrnu na kola někdo navštíví.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314411 Verze : 0
No pokud si vytvoříš blog o tři roky dřív a tam uvedeš že se cosi děje a teprve následně se to dnes objeví, jsi buď jasnovidec, nebo to je bezesporu zajímavé. Blog se ovšem odvolává na zprávu člověka který tam byl protože to zjišťoval pro izraelce, na jejich webech (i ty tři roky zpátky tuhle zprávu najdeš taky) takže buď jsou fakt předvídaví, nebo na tom něco bude. On "převis" množství uranu v Iránu existuje, odkud se bere trápí pokud vím izraelce i američany už nejméně 5 let, rusové asi dodavateli nejsou, takže kdo? Zhruba 85% těžby dělá pár velikých společností (největší je myslím kanadská) problém je těch cca 15%, ty nejsou moc kontrolovatelné, a hlavně , pokud působí v zemi která se rozhodne uran a jeho těžba jsou její věcí, nemáš moc šancí se dovědět jestli a kolik těží. Kde je zpráva MAAE se musíš ptát MAAE Smile
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314417 Verze : 0
Tys tu dal sice hejno novinovejch článků, ale ty se týkaj sankcí převážně EU a Spojených států. Nečekáš, že se ostatní státy tímto budou řídit, případně, že je to k něčemu zavazuje?? Že ne.


Ano, jedině sankce OSN je relevantní a to počínaje 1737/2006.
daccess-ods.un.org;
Ta je ale zaměřena na materiál a technologie k obohacování uranu a raketových technologií.
Je diskutabilní, jestli dovoz uranového koncentrátu, jako takového, do toho spadá, rozhodně bych si to netroufl tvrdit. Nejsem tak silnej v angličtině,abych si to troufl nějak rozebírat. Kdo má zájem může:
http://www.undemocracy.com/S-2006-814.pdf
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314418 Verze : 0

Citace - bitaxe :

No ........................



No, to máš pravdu, někde to brát musí........
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314420 Verze : 0
to Radek, sankce OSN jsou s prominutím o (no budu slušný) o ničem, pokud se silné státy nerozhodnou je podpořit silou, je to prostě jen cár papíru. To že na někoho uvalí sankce konkrétní stát který má sílu a možnost je vymáhat, sice nikoho nezavazuje je dodržovat (třeba pro Venezuelu určitě není zavazující co si myslí USA) ale obvykle to většina států dodržuje, protože je to pro ně výhodnější než si "pálit prsty" pro režim který je sankcionován. Reálná šance že budou dodrženy sankce OSN (bez podpory třeba právě USA) je spíše zbožným přáním právě OSN, ničím více. Pokud vím sankce na dovoz zbraní do míst konfliktů, od Afriky po třeba Balkán, byly dodrženy obvykle právě jen pokud se to hodilo "silným hráčům" tedy třeba USA, Rusku a podobně. Takže OSN je sice hezká hračka, ale reálně bez většího vlivu a zcela bez šance něco vymoci. Jeho rezoluce jsou spíše čtení kratochvilné než dokumentární. Stačí se podívat třeba na konflikty na Blízkém východě, na Kypru nebo v podstatě kdekoli za posledních tak 30 let. OSN už dávno není silou která by mohla sankce nějak reálně na někoho uvalit.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314424 Verze : 0
Když IAF srovnalo se zemí to zařízení v Sýrii, mluvilo se o možných námořních dodávkách štěpného materiálu ze Severní Koreje...
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314425 Verze : 0
I když máš v lecčem pravdu, právně vzato, jen sankce OSN maj závaznost u členských států. To že je to jak píšeš, je věc druhá.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314426 Verze : 0
2 bitaxe: OSN bylo v těchto věcech akceschopné naposledy za korejské války, a to ještě jen proto, že za Čínu tam nebyli komunisti a Stalin trucoval Smile
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314428 Verze : 0
Právní závaznost? Opravdu? A pro stát který s tím nesouhlasí? To je hodně veselé, bohužel tak to není a "právo" které si odhlasuje skupina států nikdy nebylo a není závazné pro jiný stát. Podle logiky "právní závaznosti" by třeba odhlasování zrušení státu Izrael bylo závazné, ovšem dost pochybuju že by se jím Izrael řídil. A podobně je to i v méně okatých příkladech. Třeba Když se Turci přesunuli na Kypr, OSN vydalo "právně závazný" dokument, no a co s ním turci udělali? Právně závazné to možná je v představách lidí placených OSN, ale jinak je to závazné jen pro ty kdo to uznají, také si všimni že většina dokumentů se ratifikuje zeměmi, byť jsou jak píšeš "právně závazné". OSN je jen žvanírna a pokud nemá někdo silný zájem tak neprosadí ani aby v Sieře Leone přestalo vraždění. Ostatně kdy se tahle "organizace" domohla nějakého reálného závěru svých rezolucí a "právně závazných" vyhlášení? Kašlou na ni i somálští piráti, natož pak státy které když přestanou platit tak všichni ti delegáti v utěrkách a burnusech mohou vyrazit domu, protože nedostanou plat, takže o závaznosti (jakékoli) bych si dovolil s úspěchem pochybovat.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314436 Verze : 0

Citace - RoBoT :

2 bitaxe: OSN bylo v těchto věcech akceschopné naposledy za korejské války, a to ještě jen proto, že za Čínu tam nebyli komunisti a Stalin trucoval Smile



Ovšem už za té Koreje byla funkčnost klíčového "bezpečnostního" orgánu vážně zpochybněna když jeden člen RB OSN bojoval proti jednotkám OSN, byť tajně...
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314439 Verze : 0
No proti jednotkám OSN bojovali DVA stálí členové Rady bezpečnosti, Čína a SSSR, Čína pokud vím i věřejně, SSSR v utajení.
Jinak k té "právní závaznosti", nic takového neexistuje krom usnesení Rady bezpečnosti, pouze tato usnesení mohou být vynucována silou, pokud ji tedy OSN pro to sežene. Všechna ostatní usnesení jsou pro státy v OSN združené pouze doporučením, tedy zcela nezávazné a v reálu v podstatě bezcené. Pokud by se některý stát chtěl chovat jak mu OSN doporučí, mohl by to udělat i bez toho, pokud to udělat nechce, tak to neudělá, čili drahá a nesmyslná tlachárna. O právní závaznosti není řeč ani v případě Rady bezpečnosti, jen její rozhodnutí mohou být vynucena silou, vzhledem k tomu že rozhodnutí lze vetovat některými členy, je i tohle spíš teoretický nástroj. Tak nějak mi přijde že věřit v důležitost OSN je asi na úrovni víry v Santa Clause či dědu Mráze Smile
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314441 Verze : 0
Jistě. Pokud VS a nebo RB vydá rezoluci, uvalující např. sankce, jsou členské státy poviny se tím řídit a v případě že ne, má OSN pravomoc je potrestat (od prohlášení, po rezoluce, sankce a v krajním případě použití síly). To že se tak neděje ve spoustě případech je věc jiná. Nepleť dohromady tohle, například s dohodami uzavřenými pod OSN podléhající ratifikaci a td....
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314442 Verze : 0
Uvidíme, jak se OSN pochlapí ohledně toho vývoje v Severní Koreji (výbuchy, testy raket, verbální zrušení smlouvy o příměří s jihem). Aby to zase nedopadlo tak, že schválí rezoluci o tom, že jsou znepokojeni, on udělá další provokaci a oni ... schválí další rezoluci, že jsou ještě více znepokojeni. Ostatně ani bych se tomu nedivil Smile .
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314446 Verze : 0
No obávám se že si to pleteš ty, pokud RB vydá rozhodnutí (což není jednoduché) má možnost ji vynutit silou, pokud ji na vymožení sežene. To že by se státy byly povinny se řídit nějakou rezolucí VS (například) je nepodložené a neděje se to. Pokud se vůbec RB na něčem shodne, je jedinou šancí na vynucení použití síly, tu ale někdo musí dodat (což je trochu problém) a hlavně zaplatit, což je problém ještě větší. Takže představy toho jak OSN cosi rozhoduje, a vynucuje jsou dost nejisté a opět postavené na tom že někdo silný se toho ujme. Ani to nemusí zdaleka fungovat, viz Irák kde si s rezolucemi OSN moc hlavu nedělali, řada států se jimi neřídila, sankce se nijak významně nedodržovaly a nebýt zájmů USA k nějakému vynucování by taky nedošlo. To že ani tak to nedopadlo nijak zázračně je už věc další. Ono opravdu to "právní závaznost" je nesmysl, právně zívazné je to co je vymahatelné, tedy to co mohu vymáhat a reálně vymoci. To ale rozhodnutí OSN moc nejsou. Pokud jsme v teoretické rovině, pak závazné jsou POUZE rozhodnutí RB, nikoli VS. Tam pokud se odhlasuje nějaká rezoluce či jiný dokument lze jen očekávat že státy které ho odhlasovaly ho vezmou za své, ale státy které se třeba zdržely to tak nemusí udělat (nemusí samozřejmě ani ty první). Vynucování pro to neexistuje. Pokud má dojít k nějaké závaznosti je vypracován dokument, který si jednotlivé státy ratifikují dle svých zákonů a tím k dané smlouvě či deklaraci přistupují. Nic víc a nic míň. K VS jako orgánu bych moc nevzhlížel, ani RB obvykle nic nevyřeší a klidně si můžeme počkat na různá "vážná varování" a podobné nástroje, třeba v Severní Koreji. Mimoto, když se stát rozhodne že ho OSN "obtěžuje" svými výlevy, může pokud vím vystoupit a tím by končila zřejmě i "právní závaznost" Smile
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314451 Verze : 0
ad bitaxe, technická, v té době (Korea) byla v RB OSN Čína zastoupena Čínskou Republikou (jinak též Tchajwan), Čínská Lidová Rep. se tam místo Čínské Rep. dostala až v r. 1971, takže v Koreji proti OSN tenkrát bojoval jen jeden člen RB, druhý se tím členem stal až později.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314454 Verze : 0
No jo to máš vlastně pravdu, Mao byl ještě mimo, na to jsem nevzpoměl, omlouvám se měl jsi pravdu Smile I tak to ale ukazuje že i v době kdy OSN bylo ještě celkem funkční, si s jeho rozhodnutím nikdo moc hlavu nedělal. Později se to ještě vylepšilo a v podstatě na něj kašlou všichni.
URL : https://www.valka.cz/25-05-2009-Iran-moze-vyrobit-jadrovu-bombu-v-priebehu-roka-t85094#314455 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více