03.06.2009 - Polícia zlikvidovala teroristické bunky na severozápade Číny

Špeciálne sily vnútorných vojsk ČLR za prvé 4 mesiace rozložili 7 teroristických buniek, prepojených s Al-Kájdou, zverejnili noviny "China Daily".
Všetky podzemné bunky boli rozmiestnené v meste Kašgar, ktoré je opornou baštou zakázanej separatistickej organizácie "Východný Turkestan". Len v samotnom meste Kašgar v 90-tych rokoch jej členovia vykonali 350 teroristických útokov.
Posledný veľký útok vykonali v auguste 2008, keď 2 nákladné autá s výbušninami vrazili do základne ozbr. ľudovej polície(obdoba vnútorných vojsk).
Spomínaná oblasť sa nachádza pri hraniciach 5 štátov, vrátane Afganistanu a Pakistanu, čo uľahčuje vzájomný styk teroristických skupín.


www.rian.ru
URL : https://www.valka.cz/03-06-2009-Policia-zlikvidovala-teroristicke-bunky-na-severozapade-Ciny-t85264#315098 Verze : 0

Diskuse

Jenom doplneni pro ty, co by nevedeli ohledne teto problematiky.


Predpokladam, ze tohle je pouze dalsim z cinskych pokracovani jejich utlaku proti turkskym etnikum zijicim na uzemi Ciny.


Turkestan jako takovy tedy "Zeme Turku" je v podstate cela oblast Stredni Asie, kde ziji predevsim tzv. turkska etnika, popr. z anglictiny turkicka etnika. Jedna se o velke seskupeni narodu, kam patri jak Kazasi, Turkmeni, cast severnich Afghanskych narodu (zejmena Tadzikove), tak take Uzbekove, popr. evropsti Turci a Tatari. Uz po dobu asi 2000 let maji proste snahu vytvorit jeden velky stat, ktery se bude nazyvan Turkestan.


V soucasne dobe se rozdeluje Turkestan na tzv. Rusky Turkestan tedy oblasti Kazachstanu, Uzbekistanu, Kyrgyzstanu, apod. Dalsim je tzv. Afghansky Turkestan, kam patri severni oblasti Afghanistanu, kde ziji nektere turkicke kmeny jako zejmena Tadzikove, krome toho tam ziji i Pastuni ci Hazaři, kteri sice nejsou turkske kmeny, ale jedna se o kmeny, ktere zili s Turky v tesne blizkosti po staleti a dost tradic od nich prevzali.


Poslednim je tzv. Cinsky (popr. Vychodni) Turkestan a to neni nic jineho nez uzemi Uyghuru, kteri ziji v Cine. Take je toto uzemi nazyvano Uyghuristanem, coz je to o co se snazi jiz Ujghuri po dlouhou dobu - osvobozeni od Ciny a vydobyti vlastniho statu. Vzhledem k tomu, ze vetsina Turkskych kmenu jsou muslimove, tak zejmena v Cine jsou dost potlacovani. Jejich jazyk je snaha vytlacit a nahradit mandarinstinou, apod. Stejne tak jejich zvyky, tradice je snaha asimilovat do cinske kultury.


Cinske urady v podstate jakekoli nepokoje v oblati Vychodniho Turkestanu okamzite svadi na Ujgury, i kdyz tech turkskych etnik tam zije vice. Stejne tak zachazeni s nimi je dosti podobne Tibetanum.


Osobne i to jejich napojeni na Al-Kajdu bych spis povazoval na blabol, protoze tahle etnika maji dost silne zazemi v Turecku (Turecka tajna sluzba podporuje tyto skupiny, stejne tak jako ruzna Turecka centra a instituty), Azerbajdzanu, a dalsich zemich Stredni Asie, tudiz jak financne, technologicky a vojensky nemaji zapotrebi se vazat na takovyten blizkovychodni islam. Jejich islam se dlouhou dobu vyvijel dost oddelene a nektere jejich prvky maji blizko k sufismu, popr. cerpaji z historickych tradic ci jsou ovlivneny dalsimi cinskymi nabozenstvimi. Navic s tim i historicky dost velka cast Ujghuru vyznava manichaeism, coz ma s islamem malo spolecneho Smile


Tudiz napojeni na Al-Kajdu bych spise videl jako velmi chytry tah Ciny, jak ziskat prizen zapadu a nejake vyhody.
URL : https://www.valka.cz/03-06-2009-Policia-zlikvidovala-teroristicke-bunky-na-severozapade-Ciny-t85264#315138 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více