Československo ve zvláštních službách 1-4 - Karel Pacner

Diskuse

Československo ve zvláštních službách (4 díly). - Praha : Themis, 2001-2002. - ISBN 80-7312-012-7 ; ISBN 80-7312-013-5 ; ISBN 80-7312-002-X ; ISBN 80-7312-008-9


Bohužel, při studiu jsem se musel prokousat i touhle věcí. Ve všech dílech jsou tu větší tu menší faktografické a historiografické chyby a osobní sympatie či naopak nevraživost vůči různým osobám ze strany autora. Jen namátkou: velice prapodivný vznik 1. světové válka a svérázné vysvětlení páně autora vzniku Dohody a Centrálních mocností, Roosevelt posílá Stalinovy rozhořčenou notu 14 dní po své smrti, na Německé ambasádě v Bukurešti bratr Hermana Göringa slaví několik měsíců po obsazení sověty, prapodivné popisy různých případů z 50. let. Z šéfa prvorepublikových špionů Moravce Pacner dělá skoro naivního blba, zatímco z komunisty Baráka protřelého morálního profesionála! Rozvědka před 68 je vůbec profesionální geniální síla bránící republiku, aby se po 68 proměnila v naprosté amatérské pitomce, kteří nic neumí a slouží zlu (zatímco ti před 68 byli ti dobří)! Autor často fabuluje! Tam, kde končí fakta, začíná Pacner: např. agent se po dlouhé době náročné služby u nás vrátí na západ, kde je "překvapivě" pro celkové nervové zhroucení hospitalizován v psychiatrickém sanatoriu, kde později i umírá. V celku pochopitelné. Na to vám Pacner postaví poměrně krkolomnou hypotézu zkoušek sér pravdy na agentech a jejich uklízení po sanatoriích! Kapitolou samou o sobě je text knihy: občas je to téměř braková špionážní literatura plná honiček, kapslí a vysílaček, aby se o pár stran proměnila v naprostou nudu na desítkách stran popsaných příčinami, důsledky a popisem různých reorganizací, které jiné knihy přejdou stránkou schémat před a po. Velice svérázně zachází Pacner s krycími a skutečnými jmény agentů: dejme tomu že se agent ve skutečnosti jmenuje Franta, krycí jméno má Vašek, u druhé tajné služby má jméno Tonda a když jde někam něco vyřídit, tak použije falešné jméno třeba Otík! Vyznáte se v tom? Přiznám se, že já ne! A teď si představte, že autor je schopen používat všechna jména na jedné stránce a to v nejednom případě!
Tato publikace je bohužel jedinou kompletní historii ČS. tajných služeb 1914-90 a dost skřípe jak svým provedením, tak i erudicí autora. Myslím si tedy, že na jejich skutečně profesionální zpracování si budeme ještě muset počkat.
URL : https://www.valka.cz/Ceskoslovensko-ve-zvlastnich-sluzbach-1-4-Karel-Pacner-t85365#315527 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více