Anotace - Nolč, Jiří

Československá armáda za první republiky

Diskuse

Československá armáda za první republiky
Jiří Nolč, ilustroval Jan Spěváček
Computer press, a.s.
Brno 2007


Tato kniha si vzala za úkol přiblížit laikům armádu za první republiky. Informace psané v odstavcích jsou doplněny o tabulky, kresby, fotografie a podobné.


co je v obsahu :


úvod
československé legie a jejich význam
organizace československé branné moci
branný zákon
vojenské hodnosti a jejich vývoj
ministři národní obrany
náčelníci hlavního štábu
generální inspektoři branné moci
armáda připravena k boji na podzim 1938
bojovat či nebojovat ?
stráž obrany státu
několik glos...
závěr
informace pro čtenáře


Přílohy:
1.vojenská přísaha
2.struktura čs. Branné moci
3.služební řád
4.hodnosti
5.vojenské medaile viz“zelená příručka“
6.vojenské pevnosti
7.některé dokumenty
8.úprava stejnokroje
9.čepice a rukávové označení čs. Legií


vyobrazení uniforem
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Nolc-Jiri-t85520#316252 Verze : 0
Důrazně nesouhlasím s hodnocením knihy výrazy jako "čtivá", "cenné informace" nebo "výborně doplňují". V podstatě kniha je své jediné mínus, je to dle mého názoru jedna z nejhorších knih s touto tematikou. S panem Nolčem i vydavatelem jsem její obsah probíral osobně, bohužel je autor o svých "pravdách" přesvědčen a takto dále šíří zbytečně vyvrácené pověry a rozšiřuje další nepravdy.


Pokud mohu být smělý a odkázat na svou recenzi na konkurenci:-)
www.fronta.cz
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Nolc-Jiri-t85520#316275 Verze : 0
zde vkládám předchozí článek, aby jste si mohli porovnat na co narážel čet.hrad :



Tato kniha se zabývá historií a fungováním čs. Armády za první republiky. Čtivě je zde probrána minulost a její prolínání do současnosti. Pro mnohé jsou zde cenné informace, které ocení především začátečníci. Celek je svázán z navazujících kapitol, od legií za první světové po zabrání hranic a celé kapitulace armády za Mnichova. Vše doplňují tabulky, obrázky a podobné, které výborně doplňují celý výklad. Jediné mínus, které jsem průběhem času nad knihou zaznamenal byly kresby vojáků v uniformách od ilustrátora, které bych si představoval více propracované do detailů.
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Nolc-Jiri-t85520#316831 Verze : 0

Citace - Pavel Vaněk :

zde vkládám předchozí článek, aby jste si mohli porovnat na co narážel čet.hrad :



Proč to tedy edituješ? Pokud je to tvůj názor a za svým hodnocením stojíš, měl jsi to tam ponechat. Pokud chceš ale chceš knihu uvést, můžeš použít oficiální text autora
"První republika je zdrojem poučení a inspirace, jak věci dělat i jak je nedělat. Právě armáda první republiky budí živý zájem. Podívejme se proto, za jakých okolností vznikala, jak byla členěna, organizována a řízena. Jakou disponovala výstrojí a výzbrojí. Na její minulost a tradice totiž navazuje i dnešní doba, tedy i současná Armáda České republiky."
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Nolc-Jiri-t85520#316841 Verze : 0
Knihu jsem si (naštěstí) nekoupil, jen jsem ji prošel (no v prodejně na mne koukali po hodině dost podezřívavě Smile ) protože malůvky (obrázky bych to nenazval) mne poněkud odrazovaly. Když jsem si začal číst text, musel jsem se občas rozhlédnout, jestli je ještě rok 2008, nebo jsem omládl a jsem někdy v letech osmdesátých. Po asi hodině a půl jsem knihu vrátil do regálu a věnoval tichou vzpomínku nešťastníkovi, který si ji koupí. Musím se přiznat že mi "Vojenské dějiny Československa" připadají přínosnější a méně politicky zkreslené a to vyšly v osmdesátých letech. Osobně bych za toto dílo nedal ani pětikorunu v levných knihách. Nemusí se vám to líbit, ale můj názor je že autor si vybral jen to co se mu "hodilo do krámu" a ÚMYSLNĚ zkreslil skutečnost, a to se mi zdá dost sprosté vůči tomu kdo si knihu kupuje s tím že se doví něco reálného.
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Nolc-Jiri-t85520#316844 Verze : 0
opravil jsem to tak, aby nebylo možné říci, že jsou informace o ní zkreslené nebo nepravdivé.


Jelikož je to kniha, na které jsem doposud stavěl své informace o armádě 1. republiky, nevěděl jsem, že v ní je něco špatně - navíc, když prošla až do výtisku.


Kdyby někdo věděl, kde sehnat nějaké informace nebo knihy o této době, tak mi napiště SZ.
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Nolc-Jiri-t85520#316846 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Nemusí se vám to líbit, ale můj názor je že autor si vybral jen to co se mu "hodilo do krámu" a ÚMYSLNĚ zkreslil skutečnost, a to se mi zdá dost sprosté vůči tomu kdo si knihu kupuje s tím že se doví něco reálného.

Bohužel autor to neudělal úmyslně, nechtěl jsem vydat tak negativní recenci bez toho, abych se s ním o tom pobavil. Výsledek? I zástupce vydavatele uznal, že je "asi něco špatně"Very Happy Ale autor byl neustále přesvědčen, že nepsal nic nepravdivého!
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Nolc-Jiri-t85520#316888 Verze : 0
Právě proto to prezentuji jako svůj názor, tedy osobní pocit, který jsem z toho měl. Přiznám se že obdivuji tvou snahu dopátrat se pravdy, mně stačilo že je to zřejmé zkreslení skutečnosti (konkrétně oslava učitele maďarštiny LS jako vojenského génia). A osobně tuhle publikaci opravdu považuji za paskvil za který bych nedal ani korunu a malůvky v ní za urážku dobrého vkusu. Protože je to osobní názor nemám důvod si brát servítky a jestli se to sutorovi či někomu jinému líbí či ne, je mi celkem jedno, mně ta kniha přijde jako úmyslné zkreslení, protože nevěřím, že by někdo kdo má jen minimální zájem o dané období, mohl pominout řadu běžně dostupných zdrojů které ukazují že relevance toho co je v publikaci uváděno je minimálně pochybná a tedy by měla být ověřena. Pokud to autor neudělal, je to prostě klasický zkreslovač a jeho snaha zkreslit dané období, případně si přivydělat na takovémhle paskvilu je prostě z mého pohledu faktem. To jestli je autor přesvědčen o velkých pravdách minulého režimu včetně velmi pochybné osoby Svobody, je jeho věc. Klidně může chodit spát v pyžamu se srpem a kladivem, ale tvrdit nesmysly v knize za kterou někdo platí, se mi zdá silně neseriózní a vůči zákazníkovi sprosté. Jsem rád že vydavatel zvolil tak mizernou grafickou úpravu a tím mne přiměl k tomu že jsem si knihu prošel před koupí, ušetřil mi tím peníze. Jako celek je to prostě škvár a pokud se mnou někdo nesouhlasí má možnost si knihu koupit a kochat se jí, myslím že tahle možnost bude ještě dlouho, protože jde o docela ležák, což u publikací o naší armádě nebývá obvyklé. Asi nejsem sám kdo si to prohlédne před koupí.
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Nolc-Jiri-t85520#316892 Verze : 0
Souhlasím s kolegou Bitaxem. I já to prohlédl a odložil, neb to je ideologie a nikoliv historie. Tato kniha si ani nezaslouží, aby jsme zde i její kvalitě diskutovali!
URL : https://www.valka.cz/Anotace-Nolc-Jiri-t85520#316900 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více