16.06.2009 - Čína zdokonaluje "moskevskou" raketu

Китай совершенствует "московскую" ракету
Čína zdokonaluje "moskevskou" raketu


Utro.ru, 15.června 2009 04:17, Oleg Petrovskij


Rozsah vojenských výdajů Pekingu je působivý. Pokud výdaje na zbrojení v Číně byl před osmi roky ve výši 17,4 miliard US$, pak v roce 2008 to bylo již 84,9 miliard US$. Navíc je to pouze oficiální číslo a obecně se soudí, že ve skutečnosti jsou tyto výdaje trojnásobné. Do oficiálních údajů se nepočítají náklady na import zbraní a výnosy z exportu. Dále se do oficiálních údajů nezapočítávají výdaje na jaderné zbraně a strategické jaderné síly, subvence do vojensko-průmyslového komplexu, Národní policii a vědecký výzkum.


Pro Rusko představují bezprostřední nebezpečí čínské Strategické jaderné síly (SJaS - СЯС - стратегические ядерные силы), které jsou rozvíjeny podle koncepce "Omezeného jaderného protiúderu s cílem sebeobrany". V Číně jsou strategické rakety šachtového typu (Dongfeng-5) a mobilního typu (Dongfeng-31). V blízké budoucnosti by měly být osazeny vícenásobnými jadernými hlavicemi. Kromě toho je ve vývoji nová raketa "Dongfeng-41, která má mít, stejně jako "Dongfeng-31", jadernou hlavici se třemi bojovými náložemi (některé zdroje dokonce uvádějí, že jich může být šest), každá s ráží 50 - 100 kt. Předpokládá se, že raket šachtového typu "Dongfeng-5" nemá Čína více než 50, nicméně skutečný počet čínských raket s jadernými hlavicemi je nanejvýš přibližný a nachází se v oblasti velmi hrubých odhadů.


Deník "Utro.ru" požádalo jednoho z ruských vojenských odborníků o zhodnocení čínských jaderných sil a o stanovení stupně jejich nebezpečnosti pro Rusko. Dostalo se jim tohoto vyjádření: "Část raket je rozmístěna v tunelech a jeskyních, což je činí odolnými před preventivním nebo odvetným jaderným úderem s použitím jak jaderných, tak i vysoce přesných konvenčních zbraní. Čínské SJaS jsou reálnou hrozbou nejen pro Rusko, ale i ostatní státy. Velká část čínských balistických raket se v poměru k Rusku jeví jako strategické především proto, že Rusko a Čína mají dlouhou společnou hranici. V prostoru dosahu raket "Dongfeng-4" je Moskva dokonce i v tom případě, kdy by byly odpáleny z východního prostoru čínského území. Proto nese tato raketa i neoficiální jméno "Moskevská". Raketa středního dosahu "Dongfeng-3" s dosahem do 3 000 km a z prostoru okolo města Urumči (severozápad Číny, autonomní oblast Sin-ťiang) by doletěla na Nižnij Novgorod. Totéž platí i k novější raketě Dongfeng-21. Primorská a Chabarovská oblast, Zabajkalsko, Altajská oblast a Republika Altaj jsou v dosahu taktických i operačně taktických raket "Dongfeng-11", "Dongfeng-15" a "M-7". Je ale pravda, že v západních oblastech čínského území tyto rakety momentálně rozmístěny nejsou, všechny jsou totž namířeny na Tchaj-wan.", řekl ruský vojenský ezpert novinám "Utro.ru".


Předpokládá se, že celkový počet balistických raket v Číně bude v roce 2010 nejméně 200 kusů. Dohnat USA se Číně asi jen tak jednoduše nepodaří, ale vzhledem k tomu, že Rusové svoje jaderné arzenály značně omezují, se dá předpokládat vyrovnání tohoto počtu v poměrně nedaleké budoucnosti.
"Tendence je taková, že během deseti let budou počty SJaS Ruska tak nízké, že v nejlepším případě budou stejné jako v Číně, ne-li nižší", uvádí vedoucí analytik Institutu politické a vojenské analýzy Aleksandr Chramčichin. "Problém je v tom, že SJaS mají pro Rusko velmi specifickou roli. Je to totiž jeden z faktorů, který řadí Rusko mezi velmoci. V oblasti běžných zbraní za USA Rusko poněkud zaostává. Při tom je mnohdy potřebné mít možnost provedení nejaderného úderu konvenčními prostředky, včetně vysoce přesných zbraňových systémů. Už jenom z tohoto důvodu nemohou být ruské SJaS malé. Na druhé straně musí mít Rusko na paměti obrovskou převahu Číny právě v konvenční oblasti, což je potřeba kompenzovat právě SJaS., které nesmí být nižší, než je dolní hranice jejich počtu.


O tom, jak jsou kráceny počty ruských konvenčních sil, se nejednou hovořilo. Čínské konvenční síly naopak rostou. K současným zbraním pozemního vojska patří zhruba 2000 tanků Type-98 a Type-96, 100 samohybných děl (SAU - САУ - самоходная артиллерийская установка) 2S23, několik stovek SAU WAC-021 a raketometů A-100, WM-80 a WS-1 čínské výroby a 27 PLRK Tor-M1.
Stíhací letectvo Číny je od začátku devadesátých let přezbrojováno na nová letadla Su-27 (čínské označení J-11) a Su-30 (J-12), jichž má 176 a 73 (plus 48 Su-30 v námořní variantě). K současným moderním čínským stíhačkám se řadí také J-10 byrobené na bázi izraelského stroje "Lavi" s použitím ruských technologií (RLS "Žuk", motor AL-31F, výzbroj). Momentálně jich má Čína ve výzbroji 70 a během několika málo let jich má být 300. Nálet čínských pilotů na současných strojích činí okolo 200 hodin za rok, což je stejně jako v USA a čtyř až pětinásobek toho, co nalétají piloti v Rusku.
(Pozn.FCH: na naše (tedy české piloty raději ani nepomyslet)


Díky dodávkám z Ruska se v poslední době pronikavě zlepšila čínská protivzdušná obrana. Dnes má Čína jeden pluk složený ze dvou protiletadlových raketových oddílů (dále jen plro) S-300PMU, dva pluky (po 4 plro) S-300PMU1 a 16 plro S-300PMU2.


Čína aktivně projektuje letadlové lodě, což se naučili na nedokončené letadlové lodi "Varjag" zakoupené od Ukrajiny, letadlových lodích "Kijev" a "Minsk", které byly byly vyřazeny z výzbroje ruského vojenského námořnictva, a v neposlední řadě v Austrálii zakoupené letadlové lodi "Melbourne". S přítomností letadlových lodí v Číně docílili zabezpečení letecké kontroly a přikrytí "druhého řetězu ostrovů" včetně Sachalinu, Kuril a Kamčatky. Výsledkem je skutečnost, že čínská armáda se rychle stává jedním z nejdůležitějších faktorů světové politiky.



Zdroje informací a obrázků:
Китай совершенствует "московскую" ракету www.utro.ru
DONG FENG/JULANG SERIES MISSILES http://www.softwar.net/dongfeng.html
Dong Feng 11 (DF-11) www.militarypictures.info
Mengenal Rudal Balistik, Senjata Andalan Negara Negara “Kuat″ abiwin.wordpress.com
Nuclear Weapons Database Chinese Arsenal http://www.cdi.org/nuclear/database/chnukes.html

16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínské rakety řady Dongfeng

Čínské rakety řady Dongfeng
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-3

Čínská raketa Dongfeng-3
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-4

Čínská raketa Dongfeng-4
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-5

Čínská raketa Dongfeng-5
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-11

Čínská raketa Dongfeng-11
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-15

Čínská raketa Dongfeng-15
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-21

Čínská raketa Dongfeng-21
16.06.2009 - Čína zdokonaluje moskevskou raketu - Čínská raketa Dongfeng-31

Čínská raketa Dongfeng-31
URL : https://www.valka.cz/16-06-2009-Cina-zdokonaluje-moskevskou-raketu-t85532#316356 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více