AN/APG-81 (letecký radiolokátor)

AN/APG-81
AN/APG-81
Radiolokátor AN/APG-81


Palubní radiolokátor Northrop Grumman AN/APG-81 je hlavním senzorem víceúčelových stíhacích letadel řady Lockheed Martin F-35 Lightning II.


Konstrukce radiolokátoru AN/APG-81 konstrukčně, možnostmi, dosahy a hardwarově vychází ze svého předchůdce, což je radiolokátor AN/APG-77 použitý na letadle F-22 Raptor.


Využívá aktivní anténu s fázovanou mříží (AESA - active electronically scanned array).


Vzhledem k tomu, že tato palubní radiolokační stanice (dále RLS) je v současné době stále ve vývoji a teprve v průběhu minulých dnů na ní proběhly některé zkoušky v rámci cvičení "Northern Edge 2009" na Aljašce (15. do 26 června) a navíc byla vlastní zkušební RLS instalována na zkušebním letadle BAC 1-11, jsou veškeré informace o ní na bázi dohadů, odhadů, smyšlenek, prostě nejsou k dispozici dostatečně důvěrné údaje.


Přesto jsem se rozhodl sem tuto RLS zavést, protože v brzké době o ní bude informací podstatně více a pak lze toto téma pohodlně doplňovat.


Jediné, co dnes lze s určitostí říci je skutečnost, že by RLS AN/APG-81 měla dosahovat lepších výkonů, zpracovávat více cílů, být odolnější proti všem druhům rušení a vyzařovat méně energie, což by mělo vést ke složitějšímu vyhledání jejího nosiče všemi prostředky průzkumu, zejména pasivními.


S pravděpodobností blížící se 100 % lze říci, že AN/APG-81 bude stejně jako AN/APG-77 pracovat v radiolokačním pásmu X, což je 8 - 12 GHz (2.5–3.75 cm).


Zdroje informace a obrázků:
Oficiální stránky společnosti Northrop Grumman www.es.northropgrumman.com
Airliners.com www.airliners.net
URL : https://www.valka.cz/AN-APG-81-letecky-radiolokator-t86040#318293 Verze : 0
Zdroje fotografií viz úvodní příspěvek.
AN/APG-81 (letecký radiolokátor) - Stíhací letadlo F-35 Lightning-II. Foto Andrei Bezmylov, Australia - Victoria, 10.března 2009

Stíhací letadlo F-35 Lightning-II. Foto Andrei Bezmylov, Australia - Victoria, 10.března 2009
AN/APG-81 (letecký radiolokátor) - Fázovaná anténní mřížka radiolokační stanice AN/APG-81 víceúčelového stíhacího letadla řady F-35 Lightnin II

Fázovaná anténní mřížka radiolokační stanice AN/APG-81 víceúčelového stíhacího letadla řady F-35 Lightnin II
AN/APG-81 (letecký radiolokátor) - Mapa vytvářená na základě informace od radiolokátoru AN/APG-81

Mapa vytvářená na základě informace od radiolokátoru AN/APG-81
URL : https://www.valka.cz/AN-APG-81-letecky-radiolokator-t86040#318294 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více