13.07.2009 - Slavnostní nástup Česko-slovenského bojového uskupení EU

V pátek 10. července 2009 se velitel společných sil AČR a zároveň velitel česko-slovenského bojového uskupení Evropské unie (CZE/SVK BG EU) generálmajor Hynek Blaško zúčastnil slavnostního nástupu slovenského komponentu tohoto uskupení ve slovenských Michalovcích.


Slavnostní nástup příslušníků CZE/SVK BG EU se konal u příležitosti podepsání Společného protokolu o dosažení bojové pohotovosti.


Tomuto aktu byl přítomen slovenský ministr obrany Jaroslav Baška společně s náčelníkem Generálního štábu Ozbrojených sil SR generálem Ľubomírem Bulíkem a další významní funkcionáři.


Bojová uskupení Evropské unie tzv. Battle Groups EU vznikla jako reakce na aktuální bezpečnostní situaci. Mezinárodní společenství včetně EU si uvědomují, že žádná z dnešních hrozeb už nemůže být řešena čistě vojenskými prostředky. Společenství kladou důraz na nutnost prevence krizí, nezbytnost obnovy zemí po konfliktech, a v případě nutnosti i robustní intervenci.





http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14560
URL : https://www.valka.cz/13-07-2009-Slavnostni-nastup-Cesko-slovenskeho-bojoveho-uskupeni-EU-t86201#319148 Verze : 0

Diskuse

Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více