03.07.2009 - OBSE viní zo začatia 2. sv. vojny Nemecko i ZSSR

V množstve iných agentúrnych správ akosi zapadla informácia o rezolúcii prijatej OBSE. Keďže ide o kontroverznú tému (najmä z pohľadu Ruska), dovolil som si ju vytiahnuť na svetlo sveta.




Parlamentné zhromaždenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) schválilo rezolúciu, v ktorej na rovnakú úroveň postavilo úlohu nacistického Nemecka a Sovietskeho zväzu na začiatku druhej svetovej vojny. Rezolúcia tiež vyzýva na venovanie 23. augusta spomienke obetiam nacizmu a stalinizmu. V ten deň v roku 1939 podpísalo Nemecko a Sovietsky zväz pakt, ktorým sa východná Európa rozdelila medzi tieto dva totalitné štáty. Rezolúciu schválili v piatok napriek ostrej kritike Ruska.


Moskva obvinila západné krajiny zo snahy falzifikovať históriu a zmierňovať obete, ktoré priniesol Sovietsky zväz v boji proti nacistickému Nemecku. Rezolúcia môže tiež skomplikovať spomienku na 60. výročie začatia druhej svetovej vojny, ktorú pripravujú Rusko a Západ koncom roka.




zdroj:
www.tyzden.sk [SVK]
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319622 Verze : 0

Diskuse

Je to pěkný výsledek, ale opět tam socani udrželi jeden propagandistický prvek. Ty režimy byly buďto národně socialistický a komunistický, nebo hitlerovský a stalinský. Toto míchání je stálou snahou vyvinit komunismus jako nejvyšší stadium socialismu. A samozřejmě, že zastírají i ten druhý socialismus jako pouhý nacismus, jenž prý měl být pravicovým (sic!) extremismem.
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319632 Verze : 0
Asi ma veľa ľudí nebude mať rado ale v tomto prípade platí: zlodej kričí chyťte zlodeja! Kedy sa tí samozvaní sudcovia odsúdia za Mníchov ´38? Nebyť Mníchovskej zrady nebolo by došlo na pakt Ribbentrop - Molotov. Inak proti spoločnému pamätnému dňu obetí nacizmu - stalinizmu nič nemám. Ešte aj počty obetí majú žiaľ porovnateľné...
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319641 Verze : 0
Obávám se že se pleteš, počty obětí se sice dají srovnat, ale vyjde ti že těch sovětských je o řád víc, odhad v desítkách milionů (od 30 do 50) je standardem a to nejsou započteny oběti které sověti zahubili svou taktikou "spálené země" a následně přičetli náckům. náckové byli v tomhle ohledu podstatně méně "výkoní" a jejich oběti jsou pod deset milionů a to včetně židů a dalších zahobených v koncentrácích. Je ovšem fakt že na to měli výrazně méně času než komouši. Po pravdě nikde jsem neviděl vyčíslené počty obětí třeba z dvacátých let z bojů ve střední asii (proti "bachmačům")kde docházelo k tomu co dnes nazýváme etnické čistky, ale dnes se o tom taktně mlčí, vlastně se počítají až oběti hladomoru na Ukrajině, zhusta i sovětské vraždění v pobaltí je započteno němcům (prostě se vezme počet lidí včetně pobaltí před rokem 1940 a po roce 1945) Pak samozřejmě sovětští nadšenci křičí o obětech které SSSR přinesl, ale že část byli lidé zahubení právě SSSR a v další jsou lidé kteří zahynuli na neschopnost svých velitelů ženoucích je do útoku proti kulometům, bez šance na přežití, to už tihle nadšenci rudých nácků nejak nevnímají. Rozdíl ztrát němců a sovětů je opět o řád více než 20 milionů sovětů kolem 6 milionů němců (včetně bombardování a všech front. Někdy to vypadá že sovětští velitelé asi nebyli až tak dobří, jen uměli své vojáky hnát na jatka. To že SSSR byl jedním z agresorů kteří začali WWII je prostě fakt, to že to uznalo OBSE, je sice hezké, ale ten fakt to změnit nemůže. To že se sověti chovali hůř než němci (ti třeba nepobili zajatce jako sověti třeba v Sobiboru, Katyni, Starobielsku a jinde) je rovněž faktem, který sotva lze zpochybnit. Tak co vlastně rusové čekají?
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319644 Verze : 0
Mnichovská zrada? Politika se přeci nevede emocemi, ani smlouvy státům nic nezaručí, o čemž by si Němci a Sověti mohli vyprávět. Během Mnichova existovala smlouva s Francií o pomoci v případě napadaní třetí zemí, ale to se nevztahuje na diplomatický nátlak, s VB nebylo podepsáno ani to. Bez existence smlouvy se zradit nedá, chyba by se měla asi spíš hledat u nás. V meziválečném období se vynakládaly nemalé finanční prostředky na stavbu opevnění, jež se pak vydalo bez boje. Doktor Stehlík to v jednom tv pořadu vyjádřil hezky, když na otázku, zda-li se mohlo ČSR bránit odpověděl, že neví jestli mohlo, ale určitě mělo. Souhlasím, protože se mi zdá, že z toho má většina národa do dnešních dní trauma, které si léčí obviňováním velmocí ze zrady.


Ať tak či onak, obhajovat SSSR za účast na x-tém dělení Polska a jeho dalších zejména osvoboditelských činech, jichž se dopustil mezi zářím 39 a červnem 41, konstatováním o jiném běhu dějin v případě Mnichova, je jako obhajovat Hitlera a jeho útok na SSSR, ke kterému by bez podepsání Paktu Molotov-Ribbentrop zcela jistě nedošlo, jelikož by neexistovala společná hranice. Vaší logikou se dá tedy říct, že si Sověti za své mrtvé ve válce s nacismem mohou vlastně sami. Souhlasíte?
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319713 Verze : 0
Prosím jen ne další debatu o Mnichovu a Benešovi těch tu už máme několik Smile
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319722 Verze : 0
Přesně tak, "vzpomínky na Mnichov" řešte prosím třeba v debatě "měli jsme se bránit, nebo jiné podobné. Většina věcí tam už padla a nic se myslím nevyřešilo, názory obou stran jsou značně odlišné a snad jediné co si fandové "zrady západu" odnesli, je že to možná bylo jinak. Tady se snažme držet tématu tedy začátku války (v Evropě) a raději ani neřešme KDY vlastně začala WWII, i to se už řešilo Smile


Prostě OBSE vyhlásila že vina SSSR je stejná jako Německa, to je tématem.
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319724 Verze : 0
Myslím že sa to niekde preberalo, nie som si istý či tu na valka.cz alebo na inej web-stránke, ale je dosť podozrivé keď pre nemeckých vojakov vojna začala 1.9.39 a pre ruských až 22.6.41. Teda ruský vojaci čo zahynuli v polsku, fínsku alebo basarábií sú čo??? (obete automobilových nehôd??? alebo umreli na starobu???)
Zdôvodnenia, že išlo o oslobodenie bieloruských a ukrajinský roľníkov s pod vlády ich poľských pánov. Alebo ako sa to nedávno tvrdil nejaký ruský plukovník, že to vlastne vyprovokovalo Poľsko samo keď sa hralo na "akože" veľmoc (to akože keď si Rusko teraz obnovuje svoju armádu, máme naňho vypáliť medzikontinentálne rakety, aby si toľko nevyskakovalo???). Také to nazeranie je podľa mňa vrcholom politického chrapúnstva.


A takisto už pomaly "klasické" obvinenie pre kritikov ruských/sovietskych frontových "víťazstiev" stojí na vode. Že vraj ide o znevažovanie hrdinstva a obetavosti osloboditeľov (V Rusku sa ide prijať zákon ktorý by zakázal znevažovanie Červenej armády). Ale hrdinstvo jednotlivých ruský vojakov a velitelov nikto nespochybňuje, spochybňuje sa len spôsob ako sa tieto víťazstvá dosiahli a čo po tom nasledovalo ("očista" od buržoáznych a kulackých živlov).
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319726 Verze : 0
No pre nemeckých vojakov začala 1.9. séria spočiatku lokálnych (asi do 3.9.) a potom globálnych konfliktov, neskôr súhrnne nazvaná 2. svetová vojna. A pre ruských (sovietskych) začala 22.6.1941 iná vojna, ktorú oni nazvali Veľkou vlasteneckou. Konflikty pred tým sú len "malé" lokálne konflikty, ktoré nespadajú pod označenie Veľká vlastenencká vojna.
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319728 Verze : 0
priklanim se k tomu, co psal Bitaxe - co asi takoveto "rozhodnuti" sedmdesat let po valce jako ze vyresi ? cilem je pouze rypnout si do Sovetskeho svazu, prominte, Ruska, ale vic to asi nevyresi. To, ze valku zacalo Nemecko ruku v ruce se Sovetskym svazem uz snad vi temer vsichni (s vyjimkou clenu komunistickych stran, kteri tuto vec povazuji za falsovani historie, presne v duchu prohlaseni Ruska), a to, ze to uznala OBSE, z toho neco plyne ? Nemyslim. Takze dalsi boure v kyblu vody ...
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319730 Verze : 0
Ale to vůbec není bouře v kyblíku vody nebo "rýpání". Uvědomte si skutečnost, že v Rusku se vážně uvažuje o tom, že bude jediná správná výkladová linie sovětských dějin a kdo se od ní uchýlí, bude potrestán. Nyní si Rusko schválení takového zákona jen tak snadno lajznout nemůže.


A význam to má i pro nás. Již se objevily pokusy o kriminalizaci jisté interpretace našich národních dějin, jež nebyla někomu po chuti (Tv inscenace Silver A ze strany "bojovníků"). Po případném nástupu Putinova řiťolezce z liháče do Strakovky by se z toho mohl stát standard. Já osobně tedy nejsem zvědav na to, aby mé knihy a články posuzoval nějaký "expert" (že by se jich našlo), jenž by dospěl k názoru, že jsem propagoval "fašismus", protože jsem nepřijal onu jedinou a správnou interpretaci evangelia podle moskevského liháče. Takže toto "politické" prohlášení mezinárodní organizace bude až do jeho zrušení (moskvohujery) či do vystoupení ČR z organizace svého druhu imunitou pro všechny, kteří odmítnou moskalskou interpretaci dějin WWII.
URL : https://www.valka.cz/03-07-2009-OBSE-vini-zo-zacatia-2-sv-vojny-Nemecko-i-ZSSR-t86268#319755 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více