Češi a Slováci v boľševickej armáde

Diskuse

Existovala v 1. ČSR záujmová organizácia českých a slovenských vojakov, ktorí v Rusku vstúpili do radov Červenej armády? Sú o týchto osobách nejaké údaje? Niekde som čítal, že prevažná väčšina z nich bola sústredené v československom internacionálnom pluku. Sú o tejto jednotke informácie.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-a-Slovaci-v-bolsevickej-armade-t86722#321192 Verze : 0
Podle osudů českých bolševiků napsal Josef Sekera román s názvem Česká rapsodie. Román je ovšem vysloveně tendenční a poplatný době nedávno minulé.


Některé údaje o jmenovaném internacionálním pluku najdete v odkaze u životopisu Jaroslava Haška


forum.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/Cesi-a-Slovaci-v-bolsevickej-armade-t86722#321214 Verze : 0
Tedy samozřejmě pokud se bavíme o období občanské války. V rusku bylo českých bolševických jednotek více : 1. čsl. revoluční pluk, 216. internacionální pluk Železné simbirské divize, 2. internacionální pluk Kikvidzeho divize či Kamská říční flotila s převahou českých vojáků. Vojáků sloužících v Rudé armádě bylo více než 10.000.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-a-Slovaci-v-bolsevickej-armade-t86722#321216 Verze : 0
Tých 10.000 mužov boli len Česi, alebo aj Slováci?
Sú nejaké relevantné pramene k jednotkám, ktoré spomínaš, kolega?
Legionárske pramene, ktoré opisujú históriu jednotlivých plukov (4.strelecký pluk, 7.strelecký pluk) akosi zamlčujú, čo sa stalo so zajatými československými boľševikmi v bojoch.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-a-Slovaci-v-bolsevickej-armade-t86722#321243 Verze : 0
odpoveď č.951 na http://www.vojenstvi.cz/vasedotazy_64.htm


Citace :

951. Dalo by se zjistit, kolik legionářů nebo zajatců české národnosti se v Rusku po roce 1917 přidalo k bolševikům? (odpovídá Pavel Minařík)


V Rusku se před VŘSR nacházelo cca 250 tisíc zajatců bývalé rakousko-uherské armády české a slovenské národnosti a dalších 70 tisíc Čechů a Slováků zde žilo již před 1. světovou válkou. Oddíly rudých gardistů českého a slovenského původu začaly vznikat v průmyslových oblastech již od léta 1917. První se vytvořil v červenci v Berezani a další ho následovaly. Největší oddíl se zformoval počátkem roku 1918 v Kyjevě, kde na stranu čs. rudých gardistů přešlo okolo 350 legionářů. V únoru 1918, po oficiálním vzniku Rudé armády, se začaly vytvářet jednotky složené z čs. rudoarmějců. Centrem formování těchto oddílů se stala Penza, kde vznikl 1. čs. revoluční pluk (700 osob) pod velením Jaroslava Štrombacha. Do prvních bojů se naši rudoarmějci zapojili v květnu 1918 u Kuzněcku. Další jednotky v síle od několika desítek po několik stovek mužů vznikly např. v Samaře, Ufě, Čeremchovu, Tambovu, Omsku, Vladivostoku, Caricinu, Moskvě, Nikolajevsku, Astrachani, Simbirsku nebo v rámci Kamské říční flotily. V řadě případů se během bojů střetli čs. rudoarmějci s čs. legionáři. Celkově v řadách československých rudoarmějců bojovalo okolo 10 až 12 tisíc osob, z čehož přibližně 1/2 padla. Patrně nejznámějším čs. rudoarmějcem se stal spisovatel Jaroslav Hašek. Z osob sloužících v čs. armádě nejvyššího postavení dosáhl div. gen. Čeněk Hruška – náčelník Hlavní politické správy v letech 1950 až 1951. Podíl zběhlých legionářů na celkovém počtu rudoarmějců není možno z dostupných pramenů určit. Legiemi v Rusku prošlo 71 tisíc osob, z nichž se do Československa vrátilo 56 tisíc, přičemž dalších 4 120 ruských legionářů zahynulo v průběhu bojů.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-a-Slovaci-v-bolsevickej-armade-t86722#321253 Verze : 0
http://svornost.com/33pluk/?p=5 a http://doss-alto.stranky1.cz/nova-stranka-1516/


Citace :

Čechoslováci však bojovali i na druhé straně! Mnoho zajatců i bývalých legionářů, poblouzněno utopickými představami o nové společnosti i sliby bolševiků, někdy i s vidinou dobrodružství či prospěchu vstoupilo do Rudé armády, kde dokonce vytvořili i národní čsl. jednotky (např. 1. čsl. revoluční pluk, 216. internacionální pluk Železné simbirské divize, 2. internacionální pluk Kikvidzeho divize či Kamská říční flotila s převahou českých vojáků). Bylo jich na 10 000 (nejznámější jména jsou Hašek, Kaplan, Částek, Štrombach či Kužela). Po roce 1920 se většina vrátila do osvobozené vlasti, zůstali většinou jen velitelé, kteří udělali v Rudé armádě kariéru. Ve třicátých letech je všechny nechal Stalin za odměnu popravit.
URL : https://www.valka.cz/Cesi-a-Slovaci-v-bolsevickej-armade-t86722#321254 Verze : 0
V řijnu roku 1918 byla v Moskvě postavena 1 rota československého komunistického pluku , později byla postevena ještě 2 rota . Svoji velkou úlohu sehrál 1 . čsl. revoluční pluk v Penze . Pluk se zformoval již v dubnu 1918 na pokyn levého křídla sociální demokracie v Moskvě . Jádro rudoarnmějců mělo koncem května 1918 zhruba 220 mužů po vedením J. Štrombacha .


V době osudového nařízení o odzbrojení čsl. legie byl pluk připraven k boji a v utkal se v bratrovražedném boji o Penzu . Pluk byl součásrí Rudé armády a v bojích padlo 128 čs.rudoarmějců . Pluk se po ústupu stává součástí Nikolajevské divize 4 . armády .


Bojů proti čsl. legiím se zúčastnili skupiny čs.rudoarmějců a to jednak samostatně nebo jako součást internacionálních pluků Rudé armády . V těchto obranných bojích jsou tyto bolševické jednotky legionáři poraženy a rzprášeny .


Rudoarmějská jednotka v Samaře měla zhruba 12o čs. vojáků a stála se součástí obrany města . K vlstnímu boji dochází asi 15 km od města u Lipiag . Krutý boj se změnil v krvavou řež a rozzuřeni legionáři zajaté Čechy rudoarmnějce popravili / Skoták , Pospíšil , Očenášek ) .


V Ufě byla skupina o síle 100 mužů , ale v bojích byla rozprášena . Obsazením Ufy se legie zmocnily důležité trasy od Samary po Irkutsk a v bojích byla rozbita celá řada internacionálních oddílů .


Také v Simbirsku a Kazani vystoupili čs. rudoarmějci do řad Rudé armády a bojovali proti legionářům .


Ve Vladivostoku pracovala skupiny přibližně 200 mužů , o jejich zapojení do války na straně Rudé armády již však nejsou žádné podrobné zprávy .


Celkový počet Čechů , Moravanů a Slováků v řadách Rudé armády je odhadoéván na 3500-4000 mužů .


V roce 1948 je založena pamětní medaile , která je poměrně vzácná . Jen málo lidí se mohlo prokázat , že splňují statut čs. Krasnoarmějce .


Čsl. rudoarmějci v prosinci roku 1918 se vracejí do vlasti . v Rusku zůstává jen bolševické jádro, která se do ČSR vrací v roce 1920
URL : https://www.valka.cz/Cesi-a-Slovaci-v-bolsevickej-armade-t86722#338119 Verze : 0
Fotografia z múzea vo Volgograde - oddiel obrancov zložený z "československých a čínskych dobrovoľníkov".
URL : https://www.valka.cz/Cesi-a-Slovaci-v-bolsevickej-armade-t86722#338248 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více