16.08.2009 - Rusko: Zrazili sa dve stíhačky Su-27 Flanker

Neďaleko Moskvy sa zrazili dve bojové lietadlá Su-27 Flanker. Piloti tam pripravovali akrobatický program na výročnú leteckú šou. Dvom pilotom podarilo katapultovať a bezpečne pristáť na zemi, úrady stále pátrajú po treťom pilotovi, ktorý bol na palube jedného z lietadiel.


www.sme.sk
URL : https://www.valka.cz/16-08-2009-Rusko-Zrazili-sa-dve-stihacky-Su-27-Flanker-t87197#323142 Verze : 0
Zprávy o přežití či smrti pilotů se poněkud rozcházejí.Dle agentur Ria-Novosti a Interfax jeden z pilotů (velitel skupiny) zahynul.Zároveň mělo dojít ke zranění ženy v domě poblíž letiště na který jeden z letounů dopadl.


více zde:
www.novinky.cz


Poznámka:V článku je uvedeno že letouny byly z akrobatické skupiny "Ruští rekové".Předpokládám že reálně jde o "Ruskije Vitjazy"
URL : https://www.valka.cz/16-08-2009-Rusko-Zrazili-sa-dve-stihacky-Su-27-Flanker-t87197#323144 Verze : 0
Zahynul plukovník Igor Tkačenko, velitel skupiny.
Na otočce jeho letoun narazil na zadní část stroje před sebou. Jeden ze strojů spadl neškodně na pole, posádka se katapultovala a Tkačenkův stroj dopadl na vesnici Bělozericha cca 12km od Žukovského. Shořely čtyři domy, co je horší, je to že bylo zraněno 5 osob na zemi, z toho jedna žena s těžkými popáleninami druhého až třetího stupně na 60% těla, je v nemocnici.


Je celá řada svědků události a na základě výpovědí to vypadá na chybu pilotáže zadního stroje. Ve hře je i možnost ztráta tahu motorů předního stroje po nasátí ptáka.


Zdroj ru.tv


Edit: Tkačenko se katapultoval také a podle všeho zemřel při dopadu po údajném zahoření padáku. Zdroje se různí který stroj byl který, takže výše uvedené, tj, že Tkačenkův stroj dopadl do Bělozerichy dost možná není pravda, pravděpodobně on letěl ve spárce.
Zbývající piloti události jsou Igor Kurileno a Vitalij Melnik. Jeden z nich má poraněnou páteř.


http://lenta.ru/news/2009/08/16/version/


Edit2: Fotky z události
http://pompeya.livejournal.com/463951.html
URL : https://www.valka.cz/16-08-2009-Rusko-Zrazili-sa-dve-stihacky-Su-27-Flanker-t87197#323175 Verze : 0
Podľa očitých svedkov prvé letelo dvojmiestne Su-27UB v ktorom letel aj vedúci skupiny Igor Tkačenko, ktorý sa katapultoval ako posledný ale pre polohu lietadla* v daný moment mal malú výšku pre katapultáž. V okamihu nárazu obe lietadlá vykonávali figúru vyššej pilotáže, prvé lietadlo v dôsledku narušenia aerodynamiky prudko decerovalo a zrejmä aj uhnulo stranou
následne druhé lietadlo narazilo do motorovej sekcie(na videu z TV kanála Zvěsti je zretelný požiar pravého motora).


* V okamihu katapultáže horiace lietadlo rotovalo okolo zvislej osi aj okolo pozdĺžnej, katapultáž tak pravdepodobne prebehla do spodnej polosféry. Za príčinu smrti sa udáva nedostatočne otvorený vrchlík padáka a aj možné zahorenie vrchlíka(podľa jednej svedeckej výpovede). Nenormálny režim "letu" počas katapultáže naznačuje aj zlomenina stavca chrbtice preživšého pilota, katapultáž pilota druhého lietadla prebehla normálne, pilot nebol zranený.



http://www.vz.ru/society/2009/8/16/317966.html
http://www.vz.ru/news/2009/8/17/318024.html


Letecká katastrofa sa podľa slov veliteľa Vyšetrovacieho výboru gen.prokuratúry RF V.Markina vyšetruje ako trestný čin podľa paragr.263 - "Porušenie pravidiel bezpečnosti prevádzky a využitia železničnej, vzdušnej a lodnej dopravy."
Podľa analýzy záznamu čiernych skriniek bola vylúčená technická príčina havárie.


http://www.dni.ru/society/2009/8/19/173041.html
URL : https://www.valka.cz/16-08-2009-Rusko-Zrazili-sa-dve-stihacky-Su-27-Flanker-t87197#323366 Verze : 0

Diskuse

Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více