Polský Akademický vavřín

Polské dekorace v originálním provedení, s dekretem či jiným průkazem
oveřujícím originalitu jsou vzácné a hledané. Bohužel mnozí z nás znají polské řády a vyznamenání, které se běžně nabízejí na bleších trzích a v tomto případě můžeme mluvit o „faleristické bižuterii“ . Existuji však dekorace, které pro mnohé z nás jsou neznámé a i v Polsku mimořádně vzácné a hledané. Mezi takové řadíme u Akademický vavřín.


POLSKÝ AKADEMICKÝ VAVŘÍN
Mgr. Květoslav Growka.


Obdoba francouzských Akademických palem patří k velmi vzácným vyznamenáním první Polské republiky, ač se nejednalo o státní vyznamenání. To je také důvod, že vyobrazení tohoto vyznamenání je až na výjimku neznámé. ( Stanislav Loza : Ordnery i Odznaczenia Polskie. Lwów 1938) a stalo se i na aukci , že jsou za tuto dekoraci – údajně obnovenou po roce 1990- vydávány „Palmy“ Belgického království Řádu koruny.


Odznak Akademický vavřín byl založen 21. února 1934 ministerstvem náboženství a osvěty za účelem ocenění zásluh o polskou literaturu, a to jak za mimořádné tvůrčí počiny , tak i za vydavatelskou činnost či šíření četby a propagaci polské literatury vůbec.


Odznak byl vydán ve dvou stupních:


1. Zlatý Akademický vavřín byl tvořen šestidílnou hvězdicí o průměru 38 mm, jejíž ramena byla zlatá s 12 azurově smaltovanými poli. Ve středu se nachází červeně smaltovaný oválný medailon s iniciálou „AL“ ( Akedemia Literatury )


2. Stříbrný Akademický vavřín je stříbrné barvy, žlutě smaltovaný . Odznak byl zavěšen na 37 mm široké zelené stuze s oboustranným bílým pruhem . Během pětiletého udělování byly odznakem odměněny významné postavy polského kulturního života , jejichž počet se však počítá jen na desítky.



Poznámka:
Na vídeňské aukci H.D. Rauch 11. května 2001 se ze slavné a známé faleristické sbírky Wladislava Ratha pod položkou č. 340 dražil polský Akademický vavřín I. stupně označen jako Akademisches Ehrenzeichen für Wissenschat und Kunst 1. Klasse, AE vergoldet. Obrázek, zde zveřejněný je převzat z tohoto prodejního katalogu. Vyvolávací cena 1000 ATS (73 EURO), cena dosažená bez poplatků 3600 ATS.


V současné dob v polské literatuře je i tato dekorace zpracována podrobněji. Mgr. Growka byl první, kdo na její existenci upozornil.



Literatura : Stanislav Loza : Ordnery i Odznaczenia Polskie
URL : https://www.valka.cz/Polsky-Akademicky-vavrin-t87236#323265 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více