Vyznamenání Aleksejevského pěšího pluku

Badge of the Alekseyevsky Infantery regiment
Vyznamenání Alexejevského pěšího pluku
Badge of the Alekseyevsky Infantery regiment


Tato jednotka s síle pluku byla založena v únoru roku 1918 v železniční stanici Olginská. Byli to mladí lidé, studenti gymnázia a reálky, kteří již koncem roku 1917, bojovali se zbraní v ruce, v partyzánských oddílech proti barbarství příslušníků Rudých gard. Z těchto mladých bojovníků byl sestaven zvláštní partyzánský pluk.


Když 26. září 1918 umírá generál Alexejev, pluk dostává čestné pojmenování „Partyzánský pluk generála Alexejova“. V červnu roku 1919 byl pluk přeorganizován na divizi, která však nikdy neměla více jak dva bojové pluky.


Teprve po dvaceti letech, na památku hrdinství a oběti těchto mladičkých vojáků je z rozhodnutí ROVS dne 22. prosince 1939, rozkazem č. 28 založeno pamětní vyznamenání:


ALEXEJEVSKÉHO PĚŠÍHO PLUKU.


Popis dekorace:
Kříž je ražen z bílého kovu (obecný kov patinován do barvy stříbra) .Jde o latinský kříž rozměrů 40 x 60 mm. Kříž je smaltovaný a je rozdělený horizontálou na dvě části, vrchní je bílá a spodní světlemodrá. Ve středu kříže je zlacené písmeno „A“ ve staroslovanském provedení. (viz obrázek). Je to symbol názvu jednotky a začáteční písmeno patrona pluku, generála Alexejova. Na dolní rameni je letopočet 1917 (rok založení jednotky).
Kříž byl založen v emigraci, nejvíce zachovalých originálních křížů se nachází ve sbírkách francouzských a německých sběratelů. U tohoto kříže je i matice zhotovena s typickým atributem, který je u těchto dekorací běžný, tj. „trnová mučednická koruna".


Poznámka:
Obrázek dekorace je převzat z prodejních stránek ruských sběratelů. I když křížek vypadá jako originál, jde jen o dobře zhotovenou kopii.
Další křížek je dokonce ražen ve stříbře, ale i to je velmi pěkně zhotovená moderní kopie.


Literatura :
Generál P. Paskov: Orders and Badges in the Civil War 1917-1922
URL : https://www.valka.cz/Vyznamenani-Aleksejevskeho-pesiho-pluku-t87344#323761 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více