25.08.2009 - KFOR: Generál Toivonen na patrole s českými vojáky

Velitel mnohonárodního úkolového uskupení Střed (MNTF(C) – Multinational Task Force Center) generál Seppo Toivonen se zúčastnil patroly s českými vojáky na administrativní hranici se Srbskem.


V pátek 21. srpna 2009 se generál Toivonen připojil k příslušníkům mechanizované roty D a spolu s nimi prošel jednu z tras českých patrol v oblasti hranice mezi Kosovem a Srbskem.


Přání zúčastnit se patroly projevil již při první návštěvě českého kontingentu a základna Šajkovac byla první základnou, kterou velitel MNTF(C) po nástupu do funkce navštívil.


Příprava na patrolu byla zahájena krátkým ranním brífinkem velitele mechanizované roty D kapitána Vlastimila Urbana. Ten upřesnil operační prostor roty D a přiblížil činnost v průběhu patroly. V této souvislosti zmínil také některé negativní jevy, které narušují proces budování bezpečného prostředí a klidného soužití obyvatel Kosova, zejména nelegální těžbu dřeva, která je nejvíce rozšířená právě v oblasti blízko hranic, a tzv. happy shooting, co je střelba pro zábavu zejména při svatbách a podobných příležitostech.


Přibližující se hranice se ohlásila již během přesunu viditelnou změnou charakteru krajiny. Pozvolna řídnoucí městské osídlení a přechod k rázovitým jednoduchým obydlím doprovázela zhoršená kvalita přístupových komunikací.


Jaká je vlastně běžná práce patroly? Orientace v terénu, sledování rozmanitosti a úskalí terénních nerovností, neustálá možnost číhajícího nebezpečí nevybuchlé munice či nastřelení patroly, přizpůsobování se jiným klimatickým podmínkám. Připočteme-li povinné vybavení jednotlivce (s osobní zbraní o váze cca 20 kilogramů), byla trasa „naší“ patroly – byť v náročném kopcovitém terénu – pouhým zlomkem toho, co musí jednotky patrolující na administrativní hranici denně absolvovat.


Po návratu na základnu generál Toivonen ocenil práci českých vojáků a veliteli patroly podpraporčíku Pavlu Barešovi věnoval pamětní medaili. „Mnohdy by se mohlo zdát, že práce patrol na hranicích dnes již není tak důležitá, ale skutečnost je taková, že právě ona přináší mnoho zásadních poznatků vypovídajících o současné situaci v této zemi. Velmi si vaší náročné práce vážím.“


Hlavní operační úkoly mechanizované roty „D-COY“:


Udržovat bezpečnost a pořádek ve svém prostoru odpovědnosti;
svou stálou přítomností a patrolováním vytvářet bezpečné prostředí, a tím napomáhat mírovému soužití všech obyvatel Kosova, bez ohledu na jejich etnický původ či náboženství;
ve spolupráci s ozbrojenými silami Srbska zabezpečovat ochranu administrativní hranice mezi Kosovem a Srbskem;
společně hlídkovat s místní kosovskou policií KPS (Kosovo Police Service) s důrazem na udržování bezpečí v etnicky smíšených oblastech, na ochranu kulturního dědictví, památek a náboženských objektů;
cvičit s ostatními jednotkami KFOR se zaměřením na specifické úkoly mírové operace, zvláště na operace na zvládání davu (CRC - Crowd Riot Control), aby se dosáhlo sladěnosti mezinárodních jednotek a aby byly schopny těsně spolupracovat při společných zásazích při demonstracích a při zvládání davu;
spolupracovat s nevládními a humanitárními organizacemi na rekonstrukci infrastruktury a zajištění lékařské pomoci pro obyvatele Kosova.





http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14783
URL : https://www.valka.cz/25-08-2009-KFOR-General-Toivonen-na-patrole-s-ceskymi-vojaky-t87425#324128 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více