Potrebujem poradit s jednym konfliktom

Diskuse

Pred par rokmi som pozeral jeden dokument na STV alebo CT v ktorom sa hovorilo, že asi v roku 1995/96? nejaký výskumnici vystrelily raketu a ruska armada si myslela že ide o americky atomový utok lebo v tej oblasti bola prave americka atomova ponorka. Svet bol vtedy vraj dve minúty pred atomovou vojnou. Nevie niekdo o tomto incidente viac info alebo nema niekdo ten dokument?
URL : https://www.valka.cz/Potrebujem-poradit-s-jednym-konfliktom-t87562#324707 Verze : 0
Pravděpodobně půjde o událost z 25.1.1995 kdy z vojenské základny Andøya v severním Norsku byla vypuštěna výzkumná raketa, která měla za úkol shromažďovat informace o polární záři (někdy se píše o mapování Arktidy).


Dále je to čistá imaginace západních novinářů, brát s rezervou:
Rusko bylo o tomto dopředu informováno, ale informace se nedostala do správných rukou. Rusové raketu zachytili na radaru a mylně ji vyhodnotili jako jadernou střelu odpálenou z americké ponorky. Jaderné vojsko bylo uvedeno do bojové pohotovosti. Armáda okamžitě kontaktovala prezidenta Borise Jelcina se zprávou o jaderném útoku na zemi, který poprvé ve své funkci sahá po kufříku s kódy k vypuštění (odjištění) jaderného arzenálu. Jelcin (jak jinak opilý) váhá s vydáním rozkazu (několik minut), který by rozpoutal jadernou válku. Díky této prodlevě se ze snímku radaru podařilo blíže upřesnit směr letu rakety, která míří nad moře a ne na Rusko. Jaderná hrozba je zažehnána.


Na internetu se dá dohledat více informací (i když spíše těch "senzačních")
www.airliners.net
www.bukisa.com
URL : https://www.valka.cz/Potrebujem-poradit-s-jednym-konfliktom-t87562#324710 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více