01.09.2009 - Rusko je ochotné otvoriť archívy o Katyni

Ruský premiér V.Putin počas návštevy Poľska s príležitosti pamätného aktu 70-teho výročia začiatku 2.svet. vojny oznámil pripravenosť Ruska sprístupniť archívne materiály o udalostiach v Katyni poľským historikom ak sa tak bude diať na princípe reciprocity(t.j. prístupu poľských archívov pre ruských historikov) a apolitického prístupu k štúdiu histórie.


V.Putin okrem oficiálnych rozhovorov s poľským premiérom D.Tuskom mal aj predchádzajúci rozhovor medzi 4 očami s D.Tuskom bez prítomnosti tlmočníkov. Počas návštevy boli podpísané 3 dôležité dvojstranné dokumenty:
- Prehlásenie o lodnej doprave v Kaliningradskom zálive
- O reexporte vyhoreného jadrového paliva z poľského skúšobného reaktora na územie RF
- Protokol o spolupráci medzi ministerstvami kultúry.


http://news.mail.ru/politics/2866899/
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325036 Verze : 0

Diskuse

Přiznám se že si ten "apolitický přístup" nějak neumím představit. To jako o tom že vraždění nařídila politická reprezentace se nebude mluvit, nebo se řekně že dotyčné povraždili jen konkrétní lidé a nebude se řešit že dostali rozkaz od někoho kdo politickým vůdcem byl? Jestli to "zpřístupnění" je vázáno na to že se o tom nebude mluvit je to poněkud pochybné zpřístupnění, navíc je to v podstatě přiznání, že podobné věci je dnešní politická reprezentace ochotna chránit, tedy se dá předpokládat že s nimi do značné míry sympatizuje. Je otázkou co a v jaké souvislosti řekl, ale ta sentence o lékaři který nejdříve někoho infikuje a pak ho léčí je v souvislosti s Katyní docela zvláštní. Nakonec i tenhle citát "«Нельзя вбрасывать в общественное сознание ложные факты и потом на этом спекулировать во внутренней политике. Это самое плохое, что можно было бы сделать», - приводит слова Путина ИТАР-ТАСС." tedy že nelze dát ve veřejnou známost lživé fakty a pak je využívat ve vnitřní politice, ukazuje že by mohlo jít o klasický trik že ten kdo něco dělá (rusové takhle ve vnitřní politice prezentovali Katyň jako zločin němců celá leta) z toho obviňuje toho druhého. Pokud si soudruh takhle představuje přístup k historii asi se v Rusku mnoho nezměnilo do dob kdy sloužil v KGB.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325059 Verze : 0
archivy mely byt otevrene uz davno, tohle je zas gesto na oko (on cely ten obrat soudruha Putina ohledne Polska a zacatku WW2 je vskutku dojemny, neubranim se slzam Very Happy), aby to vypadalo jak jsou vlastne ti Rusove pravdomilovny narod Smile
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325061 Verze : 0
Dúfajme, že to v tomto prípade aspoň čiastočné sprístupnenie. Inak súčasné spomienkové podujatia majú z ruskej strany charakter: čo sa stalo (pakt, Katyň) je smutné, ale už do toho nerýpte!!! Čo je pochopiteľné, nakoľko súčasná tendencia ruských štátnych médií spočíva v zaretušovaní niektorých negatív z čias Stalinovej vlády a celkovo ZSSR.


Môj osobný názor je, že pokiaľ by som chcel priať terajší výklad ruských štátnych historikov, tak by som musel mať minimálne diágnózu rozdvojenej osobnosti alebo ovládať orwellovský "doublethik".#Scatter


Na záver môj osobný názor: HITLER = STALIN, SS = NKVD (či dostaneš guľku do tyla z mausera alebo mosin-nagata, môže nám byť jedno).
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325071 Verze : 0
Tady je právě ten problém, nejen Ruska, prostě Historie je na faktech, nikoli na tom co se mi zrovna hodí, pokud začala WWII napadením Polska, pak ji začali DVA státy, Německo a SSSR, oba Polsko napadly a po jeho porážce si ho rozdělily, To je fakt, vyprávění o tom že němci byli lumpové a sověti přišli chránit "národy západní Ukrajiny" jsou tak do pohádek na dobrou noc pro komunistické senilní staříky. A pokud jde o Katyň, tam byli sovětskými státními složkani povražděni VÁLEČNÍ ZAJATCI, což je jasně v rozporu s běžnými zvyky vedení války. To že se jejich spojenec z doby vražd polských důstojníků o rok později ukázal jako jejich nepřítel, který je dokopal za pár měsíců až k Moskvě a vraždění zajatců najednou nebylo tak skvělý nápad, je problém právě toho že sověti se chovali stejně (a mnohdy brutálněji) jako náckové. Rozdíl mez dvěma totalitami byl jen v barvě košil, což není moc podstatné. To že se dnes Rusko staví za podobné činy na něj nevrhá zrovna dobré světlo.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325074 Verze : 0
Ja sa im nečudujem... Vždy boli riadení pevnou rukou a každý mal svoj názor (ale ani si ho nepomyslel alebo "mám svoj názor ale s ním nesúhlasím"). Zrazu k nim príde nejaká demokracia a každý môže mať názor aký chce. Aj na obdobie medzi vojnami či zlatých rokov stalinizmu. A tu si predstav že si Putin a chceš byť dobrotivým premiérom(demokratický názov feudálneho cára) všetkých, komunistov, stalinistov, opozičných, tých ktorí to majú na ...(pííííp). Tak čo iné môžeš povedať aby si mohol živý a zdravý prísť domov a hlavne zostal obľúbený?


U nás už o "zástupcovi všetkých občanov" vieme svoje....
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325085 Verze : 0
Tohle je otázka. On toho Putin v Polsku řekl víc. Třeba, že všechny dohody s Hitlerem mezi lety 1934 a 1939 jsou "morálně nepřijatelné" (tedy morálně rovné), čímž narážel na polsko-německý pakt o neútočení právě z roku 1934.


Jinak, Timesy hovoří na téma Katyň jen o společné práci polských a ruských historiků.


"Joint teams of historians will now study the massacre, according to an agreement reached between the Polish and Russian prime ministers."


www.timesonline.co.uk
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325093 Verze : 0
Ani ja sa nečudujem bežnému Rusovi, že chce byť na niečo hrdí (nejakú ich historickú epochu alebo osobnosť). Len prečo si často vyberajú tých najhorších. Ukážkový príklad je práve Stalin.
Na jednej strane hovoria, že to bol diktátor, ktorý mal isté "nedostatky" ale zase bol dobrý "hospodár". Mňa zaujalo práve to obhajovanie Paktu Ribbentrop-Molotov. Vraj išlo o to, aby sa získal čas na prezbrojenie a prípravu na vojnu. Nehnevajte sa páni "historici", ale ako boli tie mesiace zúžitkované na prípravu obrany keď sa Nemci zastavili až pod Moskvou? Súdruh Stalin evidentne nebol až taký dobrý hospodár. Apropó, padá ďalšia legenda: ZSSR vraj nič netušil, nepripravoval sa na vojnu a v dôsledku prekvapenia utrpel ťažké porážky. Teraz sa tvrdí, že pakt sa musel uzavrieť aby Hitler po porážke Poľska nepostupoval ďalej na východ. Teda sa tušilo(vedelo), že vojna príde, len sme na ňu neboli dosť dobre pripravený.
A takto by sme mohli pokračovať do nekonečna...
Takéto legendy sú ešte o stupeň šibnutejšie ako naše vlastné o "starých slovákoch".Very Happy
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325098 Verze : 0
Takéto legendy sú ešte o stupeň šibnutejšie ako naše vlastné o "starých slovákoch".Very Happy


Skus mi vysvetlit ako sa stahuju polnohospodari. ( Vatikan odmieta spristupnit archiv ) Velka morava je iba geograficky nazov, nie nazov statneho celku. Katinsky masaker je rovnaka dejinna udalost. Vygumovat narod. Bližšie informacie: Solzenicin, Dvesto rokov pospolu.
http://www.szcpv.szm.sk/06/solzenicin.html
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325106 Verze : 0
Malá poznámka k Bitaxovi Smile Ty státy byly tři. Nějak pořád zapomináme že svou malou troškou do mlýna přispěli i bratři Slováci Sad Můžeme tady meditovat zda mohli či nemohli jinak, nebo jaký z toho měli zisk, ale je to fakt. Bohužel. To není nic proti slovákům, sám mám nějeké mezi předky.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325109 Verze : 0

Citace - be200 :

Takéto legendy sú ešte o stupeň šibnutejšie ako naše vlastné o "starých slovákoch".Very Happy



Skus mi vysvetlit ako sa stahuju polnohospodari. ( Vatikan odmieta spristupnit archiv ) Velka morava je iba geograficky nazov, nie nazov statneho celku. Katinsky masaker je rovnaka dejinna udalost. Vygumovat narod. Bližšie informacie: Solzenicin, Dvesto rokov pospolu.
http://www.szcpv.szm.sk/06/solzenicin.html



Sorry. To o tých poľnohospodároch a ich sťahovaní som nepochopil.
V tomto prípade nešlo konkrétne o veľkú moravu a to či boli alebo neboli starý slováci, ale o fakt tzv.: štátnej propagandy. Teda že si premiérom krajiny, niečo povieš, väčšina historikov to spochybní - ale hneď vzápätí sa objavia rôzny pajáci, ktorý akože prinesú "dôkazy" v prospech tvojej "teórie". Následne sú títo pajáci odmenení dotáciami, grantmi atď...


PS: ten odkaz na Složenicina na nejakej polofašistickej web-stránke je čo ???
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325113 Verze : 0

Citace - welda :

Malá poznámka k Bitaxovi Smile Ty státy byly tři. Nějak pořád zapomináme že svou malou troškou do mlýna přispěli i bratři Slováci Sad Můžeme tady meditovat zda mohli či nemohli jinak, nebo jaký z toho měli zisk, ale je to fakt. Bohužel. To není nic proti slovákům, sám mám nějeké mezi předky.



Agresor je ale v prípade Slovenska snáď Poľsko - v jeseni / na podzim 1938 Poľsko okupovalo (na základe vynútenej dohody) okrem časti českého tešínska aj územia na slovensku (Kysuce, Orava, Spiš).... Za okupáciu tešínska sa poliaci ospravedlnili ČR, som zvedavý kedy sa ospravedlnia aj SR (a my sa potom ospravedlníme za útok v septembri 1939). Naviac v tomto prípade išlo aj o územie ktoré pripadlo Poľsku začiatkom 20. rokov 20 storočia - vymenené za časti územia myslím v Sliezsku (čo tiež nebolo dobrovoľné). Ak by SR neparticipovalo na akcii proti Poľsku, tak tieto územia okupuje Nemecko...
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325118 Verze : 0
Jak psal buko, to je stejný problém jako třeba s Finskem, to bylo napadeno v roce 1939 SSSR a byla mu po prohrané válce ukradena část území, v roce 1941 se finské jednotky proti SSSR vydaly a dotyčné území si vzaly zpět, byla to agrese vůči SSSR nebo ne? Podle mne nikoli, prostě si vzali co bylo jejich. Stejně tak slovenské jednotky byly v podobném postavení, Polsko zabralo část území v roce 1938 a to že slovenští vojáci napochodovali do Polska asi lze chápat, byť si nejsem jist jestli se spokojili s tím co bylo původně součástí Slovenska, ale pokud vím Slovensko nemělo moc na výběr, němci jeho území potřebovali využít a pokud by slováci nesouhlasili, zřejmě by se staly další okupovanou zemí. Případ SSSR je značně jiný, tomu nikdo nehrozil okupací když se nezúčastní, ani ten stát nikdo nenutil do paktu s Hitlerem, už vůbec ho nikdo nenutil do tajného dodatku o obsazení pobaltských států a Finska, což vše milí mírotvůrci ze státu socialismu stihli udělat (navíc ještě další výboje, třeba Bukovina a Besarábie). Pokud mne někdo donutí cosi udělat, je má "vina" jen malá, když to udělám o své vůli, je má vina plná a neoddiskutovatelná, což je právě případ SSSR, nikdo je nenutil, k "ochraně hranic" nemuseli obsadit polovinu Polska a už vůbec si tu část nemuseli nechat (což se stalo) nezapomeňte na to že na rozdíl od němců sověti si své územní zisky ponechali.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325124 Verze : 0

Citace - bitaxe :

...Podle mne nikoli, prostě si vzali co bylo jejich...
Akým časovým itervalom právo na takéto jednanie vymedzíš? Rok? päť rokov? desať rokov? štvrťstoročie? polstoročie? storočie?
Alebo takéto právo priznáš len tomu, kto ti je sympatický?
Je totiž veľmi nebezpečné vôbec začínať pri hodnotení nejakej udalosti manipulovať s tézou "zobrať si, na čo mám právo". Až nečakane rýchlo sa to vracia ako bumerang.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325127 Verze : 0
Nevím jak jsi přišel na to že by to mělo být nějakou držbou (byť i takové právo existuje) hranice s vyjímkou Těšínska byla stanoveny dohodami, takže napadení Slovenska nebylo o tom kdo se líbí mně, nebo komu fandím, šlo o to že mezinárodně uznané hranice (i Polskem) byly pod záminkou polské menšiny změněny silou. Podobnou logikou se řídil AH, přes to že hranice třeba s Rakouskem byla dány a nebyly nikdy zpochybňovány, byly v rámci Mnichova změněny a násilím byla daná území přičleněna k Německu. Zde se to stalo podobně, navíc Polsko, pokud se pamatuji správně, mělo vůči ŠR územní požadavek jen na Těšínsku, nikoli na Oravě a jinde, v roce 1921 (doufám že si to nepletu) poláci navrhovali výměnu území kdy za těšínsko nabízeli vesnice se slovenským obyvatelstvem na jejich straně hor. Takže nejde o dobu po kterou to bylo drženo (20 let) ale o mezinárodní uznání daného stavu. Srovnávat tedy Slovensko a třeba SSSR je dost vedle.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325130 Verze : 0
Vec sa má proste tak, že chovanie štátov sa riadi takmer výlučne záujmami skupiny pri moci.
Poľsko veľmi ochotne spolupracovalo s Nemeckom na rozbití Československa a sledovalo pri tom výlučne vlastné zájmy. Podobne sledovalo vlastné záujmy Slovensko o rok neskôr.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325136 Verze : 0
Trochu zapomínáš že Polsko NEROZBILO ČSR, a to že se na tom rozbití přiživilo, je vzhledem k tomu že jsme měli od vzniku obou států územní spor (ČSR využilo toho že Polsko válčí na východě a sporné území zabralo) celkem pochopitelné.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325137 Verze : 0

Citace - M´hilosh :




Sorry. To o tých poľnohospodároch a ich sťahovaní som nepochopil.



PS: ten odkaz na Složenicina na nejakej polofašistickej web-stránke je čo ???



Polnohospodari na danej technologickej urovne sa nedokazu stahovat, iba osidlovat vedlajsie uzemie. Nie je mozne zobrat osivo a zaroven zasoby na tri roky. Tri roky je minimum na klcovanie lesa a jeho premenu na pole. Slovania sa tu dostali inac ako je oficialna historia.


Chapem ze kniha od Solzenicina, Dvesto rokov spolu, je pre vela ludi neprijemna. Ale obsahuje bohuzial krvave fakty aj o Katyni. S tym nenarobis nic, bez ohladu na tvoje urazky : )
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325145 Verze : 0
be200 - síce neviem čo má spoločné táto téma s poľnohospodármi, ale zaujíma ma o akej oficiálnej histórii tu hovoríš? A prečo spájaš starých slovanov s poľnohospodármi?
Prvé slovanské kmene prišli na toto územie ako kočovníci - dobyvatelia, spolu s Gótmi a ďalšími kmeňmi, ktoré sa podieľali na zničení rímskej ríše. Útoky slovanských nájazdníkov na východorímsku ríšu sú tiež známe. Klasickými poľnohospodármi sa stali až tu, na území strednej a východnej európy, z ktorého vytlačili (asimilovali) pôvodné (kelstké) obyvateľstvo.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325151 Verze : 0
buko1
Co maju spolocne, gradioznu snahu prekrutit dejiny. ( uspesne )
Zname archeologicke dokazy, ukazuju slovanov iba ako polnohospodarov a pastierov. Neboli schopny kocovania.
Katyna sa ma tyka rodinne, a bouhuzial najobjektivnejsie jej pozadie poodhalil Solzenicin. Katyna bol pokus o vytvorenie etnicky cisteho uzemia.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325153 Verze : 0
OT:
První vlna Slovanů na území českých zemí, a pravděpodobně v té samé době i na území Slovenska, přišla na počátku 5. století během stěhování národů jako součást tažení germánských národů, se kterými byla ve spojenectví, tj. Gótů a tuším Rugiů. Ti se moc neusazovali, měli jinou práci. Až druhá vlna, ve století šestém, se usadila a ti byli opravdu zemědělci, hledající novou půdu a ne nájezdníci. Nemuseli se vůbec usazovat v lese, většina našich území sice byla lesy pokryta, ale v okolí řek, kde vznikaly první osady, bylo prostoru pro začátek dost a navíc zde byla území hospodářsky připravená předchozími obyvateli germánského původu. Keltů tu bylo nepatrně, už byli pár set let asimilováni Germány, kteří z Čech a okolí z větší části již odešli za lepším do Itálie a Galie (elity, část prostého obyvatelstva asi zůstala).
Spíš než řešit spiklenecké teorie o oficiálních dějinách doporučuju si je důkladně prostudovat, ať víš, s čím to vlastně nesouhlasíš.
Konec OT.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325155 Verze : 0

Citace - be200 :

Citace - M´hilosh :


Sorry. To o tých poľnohospodároch a ich sťahovaní som nepochopil.


PS: ten odkaz na Složenicina na nejakej polofašistickej web-stránke je čo ???



Polnohospodari na danej technologickej urovne sa nedokazu stahovat, iba osidlovat vedlajsie uzemie. Nie je mozne zobrat osivo a zaroven zasoby na tri roky. Tri roky je minimum na klcovanie lesa a jeho premenu na pole. Slovania sa tu dostali inac ako je oficialna historia.

Citace - be200 :




Chapem ze kniha od Solzenicina, Dvesto rokov spolu, je pre vela ludi neprijemna. Ale obsahuje bohuzial krvave fakty aj o Katyni. S tym nenarobis nic, bez ohladu na tvoje urazky : )



1. Kniha od Solženicina pre mňa nieje nepríjemná, lebo som ju jednak nečítal a jednak nie som žid. Pokiaľ židovské organizácie proti nej protestujú je to ich vec.
2. Že bolo kopu čekistov židov? Bolo. Prečítaj si "Historiu GULAGu" od O.Chlevňuka. Berman, Pliner, Rappopot, Frenkel a tisíce ďalších židov bolo židmi asi tak ako som ja vegetarián. A 99% z nich skončilo s gulkou v tyle.
3. "Starý slovák" je termín vymyslený našim červeným fuhrerom, ktorý teraz obhajujú rôzny pajáci a dostávajú za to štedré granty. On tento termín môže byť aj pravdivý ale keď sa politik začne pchať do odborných vecí tak je zle. Pretože podľa mňa naznačuje akým spôsobom treba pristupovať k výskumu dejín a hlavne naznačuje aký výsledok si praje.
4. Priznávam, že ruský politici v tomto vylepšovaní histórie niesu sami. Prakticky každá krajiny si prečisťuje svoje oficiálne dejiny a odstraňuje z nich rôzne "fluktuácie". Rozdiel je v tom do akej miery politici určujú čo je ešte povolené a čo už je podla ich názoru "nevlastenecké" a zasluhuje opovrhnutie.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325163 Verze : 0
K Bukovi Smile ja nespochybňuji motivaci slováku jít do boje proto polákům, byla zde jiná než u němců a sovětů, to zcela jistě. Tady nejsme spolu ve sporu. Já to doplnil jen pro úplnost.


K Aubiho poznámce o příchodů slovanů. Měřinský hovoří o prvé polovině 6. století kdy příšli na naše území, patrně s dnešního Polska moravskou branou. Třeštík dokonce hovoří konkrétně o r. 535. Na slovensko to mohlo být podle těchto historiků o něco málo dříve, tedy konec 5. století. Určitě tedy né na začátku 5. století, to by se stihli dostat do kontaktu s římskou říší.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325549 Verze : 0
Mám pocit, že Slovani hráli nějakou roli už v nájezdech z let 402 až 409, ale nechce se mi to teď hledat. Spíš se mi to asi celé o sto let posunulo, takže díky za opravu.
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325550 Verze : 0
Myslím že sme odbočili od pôvodnej témy ale nedá mi trochu hrabať do histórie:

Citace :

K Aubiho poznámce o příchodů slovanů....Na slovensko to mohlo být podle těchto historiků o něco málo dříve, tedy konec 5. století. Určitě tedy né na začátku 5. století, to by se stihli dostat do kontaktu s římskou říší.



Ak chceme byť nestranní musíme brať do úvahy aj iné teórie ktoré posúvajú príchod (pra)Slovanov oveľa skôr:
referaty-seminarky.sk
www.dazbogovivnuci.estranky.sk
prípadne:www.zmaturuj.zones.sk
http://www.castrum.sk/page.php?id=99


K téme existencie Slovanov v okolí Visly v 1.stor.n.l. prikláňa aj ruský historik K.V:Bazilevič:
http://navy.ru/history/io01.htm
URL : https://www.valka.cz/01-09-2009-Rusko-je-ochotne-otvorit-archivy-o-Katyni-t87623#325564 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více