26.09.2009 - Ve Skotsku bude stát pomník čs. parašutistům

Pamětníci, ale i běžná veřejnost se dnes v Resslově ulici v Praze rozloučila s památníkem čs. vojákům ve Skotsku, kteří se zde během druhé světové války cvičili v boji proti nacistům.


S nápadem uctít památku více než tří stovek československých vojáků, kteří během druhé světové války prošli ve skotském městečku Arisaig výcvikem Special Operations Executive (SOE) a z nichž část pak byla vysazena přímo na území protektorátu, přišla česko-skotská charita Czech Memorial. Památník, který má formu velkého žulového kamene s motivem přistávajícího padáku, má připomínat nejen jejich hrdinství, ale bude sloužit i jako symbolický hrob těch, kteří během války zahynuli neznámo kde.


Pomník v Arisaigu bude slavnostně odhalen 10.11.2009





http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15018
URL : https://www.valka.cz/26-09-2009-Ve-Skotsku-bude-stat-pomnik-cs-parasutistum-t88210#327248 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více