Institut pro výchovu dcer důstojníků Šoproň

Officierstöchter-Erziehungs-Institut Ödenburg
Officierstöchter-Erziehungs-Institut Ödenburg
Institut pro výchovu dcer důstojníků Šoproň



V březnu 1850 byl založen Ženský spolek ku výchově osiřelých nemajetných dcer důstojníků v Šoproni. Stanovy spolku byly odeslány ke schválení říšskému ministerstvu války, kde jim zpočátku nikdo nevěnoval pozornost. Nakonec se kladně vyslovil vojenský guvernér Uher arcivévoda Albrecht a souhlasilo též ministerstvo vnitra. V květnu 1852 tak tento počin schválil i císař František Josef I. Mezi první a nejdůležitější dárce patřila císařovna Karolína Augusta, císařovna Alžběta, dále pak také arcivévoda Albrecht, arcivévoda Karel Ferdinand a v neposlední řadě též polní maršál Josef Václav Radecký z Radče. Jejich příklad pak přitáhl další sponzory.


Ačkoli došlo k přijetí prvních žaček, nedařilo se zpočtku zafinancovat zakoupení vlastní budovy. K tomu došlo až v roce 1869. Avšak již v roce 1877 byl spolek rozpuštěn a šoproňský institut byl převeden pod správu říšského ministerstva války a organizačně spojen s hernalským institutem.


Nové žačky získaly v Šoproni základní a střední vzdělání. Poté se přestěhovaly do Hernalsu, kde obdržely pedagogické vzdělání. Díky tomu, že pobývaly v Hernalsu, získaly rovněž nárok na rentu.




Zdroje:
de.wikipedia.org
www.onb.ac.at
URL : https://www.valka.cz/Institut-pro-vychovu-dcer-dustojniku-Sopron-t88879#331006 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více