27.11.2009 - Nový válečný hrob našich legionářů v Rusku

V úterý 24. listopadu 2009 odhalil náměstek ministra obrany František Padělek pomník československých legionářů v Nižním Tagilu na Urale.


Pietního aktu se zúčastnil i náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous, generální konzul ČR v Jekatěrinburgu Miroslav Rameš, přidělenec obrany ČR v Moskvě brigádní generál Vladimír Trněný, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR – inspektor Armády České republiky generálmajor Čestmír Tesařík, příslušníci Československé obce legionářské, z nichž většina byla v dobových uniformách, a další hosté.


Vedoucí delegace za ruskou stranu byla předsedkyně Sněmovny reprezentantů Parlamentu Sverdlovské oblasti L. V. Babuškina. Pomník byl postaven na místě, kde byli pohřbeni českoslovenští legionáři, kteří padli v bitvě o Nižní Tagil, v jedné z nejúpornějších bitev ruské občanské války, která probíhala v době od 19. září do 7. října 1918.


Na pomníku je vytesáno 67 jmen padlých a nezvěstných legionářů.







http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15440
URL : https://www.valka.cz/27-11-2009-Novy-valecny-hrob-nasich-legionaru-v-Rusku-t89694#334939 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více