Pamětní odznak vojenského oddílu Železo

     
Název:
Name:
Pamětní odznak vojenského oddílu Železo Commemorative Badge of Military section Železo
Název v originále:
Original Name:
Pamětní odznak vojenského oddílu Železo
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1945
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
Pamětní odznak v jediném stupni -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Václav Měřička : Československá vyznamenání VI. Část II. národní odboj


URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-vojenskeho-oddilu-Zelezo-t89854#408865 Verze : 0
     
Název:
Name:
Pamětní odznak vojenského oddílu Železo Commemorative Badge of Military section Železo
Název v originále:
Original Name:
Pamětní odznak vojenského oddílu Železo
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1945
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
odznak bez stuhy -
Klenot:
Badge:
-
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:
Star Photo Reverse:
-
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Václav Měřička-Josef Kounovský:
Československá vyznamenání VI.část a II. Národní odboj. ČNS Hradec Králové 1984
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-vojenskeho-oddilu-Zelezo-t89854#408867 Verze : 1
Commemorative Badge of Military section Železo


Tato odbojová skupina byla součástí Zpravodajské brigády. Její výzvědné akce začínají v roce 1944. Úkolem jednotky bylo shromažďování zpráv personálního, ale i strategického významu. Oddíl prováděl svoji odbojovou činnost v prostoru Písek- Strakonice a v těžkých květnových dnech zasáhl do bojů v Praze (Dušínky-Nušice).


Bojové akce v Praze řídil voják z povolání, nadporučík František Noha. Pod jeho velením se oddíl podílel na bojích ve vnitřní Praze. Byl vojensky řízen a organizován a jeho bojové vystoupení v Pražském povstání je doloženo přímými účastníky bojů.



Vojenské velitelství Praha využilo elánu a nadšení mladých lidí s pevnou a vojenskou organizací a pověřilo nadporučíka Nohu dalším úkolem. V tomto případě šlo o zajištění strategicky důležitého vojenského materiálu v pohraniční (Sudetech).


Jednotka po krátkém odpočinku, posílena bojovníky z barikád, stmelena a dobře vyzbrojena se 15. května přesunuje obrněným vlakem Žižka po trase Louny - Most - Duchcov - Teplice. Oddíl npor. Nohy, který má 13 důstojníků 346 mužů - bojovníků z barikád a 7 žen, zůstává na nádraží v Teplicích a zde s pomocí dalších příslušníků Revoluční gardy se podílí na zabezpečení vojenského materiálu.


Rozkazem je jednotka 6. června 1945 odvolaná z prostoru Teplice, velení přechází na jednotky pravidelné československé armády. Npor. Noha "ukořistil" téměř 400 vagonů strategických surovin, zbraní, léčiva, potravin a textilu. Z dnešního pohledu jde o jednotku, která drancovala pohraničí bez ohledu na potřebu obyvatelstva, které nebylo jen německé národnosti a v době kdy se do pohraničí mělo vrátit právo, pořádek a zákon.


POPIS ODZNAKU :


Bronzová, patinovaná a červeně smaltovaná hvězda, která má průměr jen 24mm. Hvězda je zlatě lemovaná a ve středu je čtyřřádkový nápis :


VOJ. / ODD. / ŽELEZO / 1945


Mezi cípy hvězdy, jako podklad celého odznaku, jsou umístěny modře smaltované dílce, které tvoří v celku modrý disk.


Rubní strana je hladká, v některých případech opatřena pořadovým číslem. Hvězda se na oděv upevňovala pomocí šroubovací matice.


Odznak partyzánské skupiny "Železo" patří mezi velmi vzácné dekorace a pokud je i s dekretem či legitimaci jde o naprosto jedinečný soubor.


Poznámka :
Obrázek odznaku "Železo" je zde použit se souhlasem majitele dekorace.



Literatura :
Václav Měřička : Československá vyznamenání VI. Část II. národní odboj
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-vojenskeho-oddilu-Zelezo-t89854#335756 Verze : 0
Pamětní odznak vojenského oddílu TOLEDO

Jednotka s názvem Toledo byla tak jako jednotka Železo volnou součástí l. Zpravodajské (ilegální) brigády. Velitelem oddílu byl československý důstojník, nadporučík Káš.

Velitel jednotky se s příslušníky oddílu aktivně, se zbraní v ruce zapojil do bojů v době Pražského povstání. I tato jednotky byla přísně vojensky řízené a společně s jednotkou Železo také odjíždí již 15. května 1945 do pohraničí, bývalých Sudet s cílem zabezpečit klid, pořádek a strategické suroviny.

K přesunu jednotky je připraven další provizorní pancéřový vlak s názvem "Vršovice". Trasa přesunu Lovosice - Ústí nad Labem - Teplice. Zde se oba oddíly dne 17. května sloučili. Tato silná, dobře vyzbrojená a organizované jednotka zabezpečuje odsun vojenského a dalšího materiálu do vnitrozemí.


Popis odznaku :

Odznak skupiny TOLEDO je vlastně látkový štít, který má rozměr 69 x 84 mm. Plocha štítku je červeně vyšívaná, okraj je lemovaný modrou výšivkou.
Na tomto látkovém štítu je stříbrnou nití vyšitý lev státního znaku. Na tímto znakem (lvem) je zlatou či žlutou nití vyšitý nápis : TOLEDO.


Poznámka :
V době, kdy se začínají sbírat odznaky partyzánských skupin se objevuje tento odznak jako novoděl, v současné době se občas vyskytne v prodeji jednak na Aukru či různých typech bleších trhů.

Literatura:
Je uvedena v úvodní části článku.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-vojenskeho-oddilu-Zelezo-t89854#335773 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více