BEL - Eben Emael - Muzeum v pevnosti Eben Emael

Fort Eben Emael
Koncem listopadu 2009, jsem navštívil belgickou pevnost Eben Emael. Nachází se na západním břehu řeky Maasy (francouzsky Meuse), u belgicko-holandských hranic, asi 8km jižně od Maastrichtu na ploše 75 hektarů. Parkováni je možné na velkém přilehlém parkovišti pro 400 aut a 10 autobusů. V neděli odpoledne ale byl celkem problém zaparkovat. Měl jsem pocit ze tu snad je půlka Belgie. V pevnosti samotné ale nijak extra přecpáno nebylo. Vstup do pevnosti je vchodem z týlu od parkoviště. Prostornou chodbou se dostanete k pokladně. Po té se jde samostatně chodbami do míst kde začíná prohlídka s průvodcem. Prohlídky začínají postupně v časech vypsaných na tabuli. Výklad je v holandštině, francouzštině, angličtině nebo němčině. Záleží je na vás ke které skupince se připojíte. Já jsem se připojil k němcům. Před nebo po prohlídce s průvodcem si můžete samostatně projit asi 20 volně přístupných místnosti. Místnosti jsou dobově vybavené a doplněné figurínami v uniformách. Můžete zde vidět např. ubikace mužstva i důstojníků, jídelnu, kapli, ošetřovnu, strojovnu nebo se občerstvit v bufetu .Prohlídka s průvodcem začíná u trupu německého kluzáku a pokračuje přes místnosti s exponáty dlouhými chodbami k dělostřeleckým pozicím s děly ráže 120 mm. Prohlídka s průvodcem trvá asi 90 minut. Já jsem v pevnosti strávil téměř tři hodiny. Potom ale už mě nezbyl čas na tříkilometrovou okružní cestu po exteriéru pevnosti. Cesta vede kolem pozorovacích stanovišť a dělostřeleckých baterií . Zajímavý určitě bude výhled z nejvzdálenějšího bunkru ze skály na řeku Maasu. Přímo pod touto vyhlídkou je velké zdymadlo, k němuž doporučuji také zajed autem.

Praktické informace:


- Vstupné v době mojí návštěvy bylo 6 eur. Na konci prohlídky je ještě možné dobrovolně přispět na vybudování bezbariérového přístupu. Příspěvek se předává přímo průvodci.


- V pevnosti je konstantní teplota 12°C a je tam sucho. Oproti venkovnímu listopadovému počasí tam bylo teplo.


- Pevnost je otevřena jen ve vybrané dny. Termíny doporučuji sledovat aktuálně na www.fortissimus.be,( samotný web je dle mého názoru velmi pěkný, přehledný a je zde spousta užitečných informaci)


Kontaktní údaje:
Rue du Fort 40
BE 4690 Eben-Emael
Belgium
Phone/Fax: +32 (0)4 2862 861
E-mail: info@fortisimous.be
Web: http://www.fort-eben-emael.be/


Více informaci o historii a útoku na Eben Emael naleznete na webu pevnosti nebo v češtině na
http://www.fronta.cz/dotaz/tvrz-eben-emael


Zdroj: vlastní návštěva a fotky, fronta.cz, Mapa: google.com
URL : https://www.valka.cz/BEL-Eben-Emael-Muzeum-v-pevnosti-Eben-Emael-t90286#337698 Verze : 0
Dalsi fotky.
Zdroj: vlastní návštěva a fotky
URL : https://www.valka.cz/BEL-Eben-Emael-Muzeum-v-pevnosti-Eben-Emael-t90286#337703 Verze : 0
Dalsi fotky.
Zdroj: vlastní návštěva a fotky
URL : https://www.valka.cz/BEL-Eben-Emael-Muzeum-v-pevnosti-Eben-Emael-t90286#337704 Verze : 0
Pokud vím, tak pevnost není na břehu řeky Másy, ale na břehu Albertova kanálu. Možnost návštěvy je poměrně řídká a já se účastnil prohlídky sjednané předem, nejsem si jist jak velká skupina to musí být, Ale lze to předem objednat a na sjednanou hodinu se průvodce dostaví a pevnost otevře. Naše prohlídka byla celkem dlouhá (zdálo se mi že průvodce s námi prošel snad všechny chodby co pevnost má) a nachozených kilometrů bylo docela hodně. Dalo se vystoupit i do věží s kanony (pokud se nepletu do dvou), krom zmíněných věcí je v pevnosti i malá výstavka zbraní (nejen z roku 1940). Průvodce nám ukazoval i to jak byla pevnost rozdělena pro případ průniku nepřítele, v podzemí byly místa kam bylo možno z připravených segmentů utvořit uzávěr, navíc vyztužený pytly s pískem, němci některé uzávěry při dobývání zničili, a poškozené části jsou dodnes k vidění. Vnějšek pevnosti je přístupný po asi 150 schodech, ale já si ho nechal ujít Smile . Před pevností byla v době mých návštěv menší sbírka techniky vše moderní z výzbroje belgické armády. Pohled ze druhého břehu kanálu je opravdu zajímavý a kousek od pevnosti je soutok Másy a Albertova kanálu. Návštěva rozhodně stojí za to, ale nedoporučil bych ji menším dětem a těm kdo mají problémy se schody, je jich docela dost, trasa je trochu náročnější. Parkoviště bylo vždy volné (ale byl jsem tam vždy mimo běžné otevření) focení bylo zcela bez problému i s bleskem, který budete v podzemí dost potřebovat.


Zdroj : vlastní návštěvy a vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/BEL-Eben-Emael-Muzeum-v-pevnosti-Eben-Emael-t90286#337815 Verze : 0
přidám ještě pár fotek z mé (dřívější než ropákovo) prohlídky.
BEL - Eben Emael - Muzeum v pevnosti Eben Emael - pohled přes kanál

pohled přes kanál
BEL - Eben Emael - Muzeum v pevnosti Eben Emael - pohled přes kanál

pohled přes kanál
BEL - Eben Emael - Muzeum v pevnosti Eben Emael - strojovna vzduchotechniky

strojovna vzduchotechniky
BEL - Eben Emael - Muzeum v pevnosti Eben Emael - radiová místnost

radiová místnost
BEL - Eben Emael - Muzeum v pevnosti Eben Emael - velitelské stanoviště

velitelské stanoviště
URL : https://www.valka.cz/BEL-Eben-Emael-Muzeum-v-pevnosti-Eben-Emael-t90286#337816 Verze : 0
a pár dalších
BEL - Eben Emael - Muzeum v pevnosti Eben Emael - 50kg kumulativní nálož kterou němci použili k likvidaci věží pevnosti

50kg kumulativní nálož kterou němci použili k likvidaci věží pevnosti
BEL - Eben Emael - Muzeum v pevnosti Eben Emael - muniční vozík vlevo je nádrž na vodu

muniční vozík vlevo je nádrž na vodu
BEL - Eben Emael - Muzeum v pevnosti Eben Emael - poškozené dveře poničené němci při útoku

poškozené dveře poničené němci při útoku
BEL - Eben Emael - Muzeum v pevnosti Eben Emael - podobně byly chodby pevnosti hlídány

podobně byly chodby pevnosti hlídány
URL : https://www.valka.cz/BEL-Eben-Emael-Muzeum-v-pevnosti-Eben-Emael-t90286#337817 Verze : 0
Ano pevnost se opravdu nachází z drtívé vetsiny na brehu Albertova kanálu , jen jeden nejvzdalenesi bunkr je v miste kde se od Maasy kanál odděluje. Nejedná se zde tedy o soutok, nýbrž o oddelění kanálu od Maasy(řeka teče z jihu na sever). Kanál spojuje Liege s Antwerpami.
Nasel jsem jednu fotku kde je videt provení pancerovych dveri kterymi se v pripade potřeby prostor v chodbach uzavíral (jak se o tom zminuje Bitaxe). Vpredu kovove dveře, za nimi navršené pytle s pískem, v šířce cca 1,5 metru a za nimi do drážek naskládané kovové pásy každy o výšce asi 80 a tlouštce 10 mm.
URL : https://www.valka.cz/BEL-Eben-Emael-Muzeum-v-pevnosti-Eben-Emael-t90286#337820 Verze : 0
skvěle, já to sice považoval za soutok Smile a na mapě to nehledal, ale dopracovali jsme se k reálu.
Přidám fotku stejného místa, tedy zničených dveří s bleskem kde je lépe znát jak je to poskládáno. Podle průvodce měly dveře být plynotěsné (čímž si nejsem jist) a jednotlivé segmenty zasunuté v drážce měly být vlastní ochranou(tvoří pčepážku o síle asu 5 - 8 cm. Normálně byly segmenty naskládány v bočním výklenku. Na fotce je vidět že část segmentů je odjinud, protože některí čísla se opakují (třeba 25). Na další fotce je vidět poškození vlastních dveří, to vzniklo jako druhotný efekt při vylomení dveří vlevo, které zde prostě nejsou, podle průvodce všichni v místnosti zahynuli. Další fotky jsou od vchodu, z místnosti s kulometem chránícím vchod, na první je plnička nábojů, na druhé pak vlastní kulomet. Na poslední je pak střílna pro ochranu vnitřní části vchodu.
URL : https://www.valka.cz/BEL-Eben-Emael-Muzeum-v-pevnosti-Eben-Emael-t90286#337824 Verze : 0

Diskuse

Také mě dost upoutalo řešení uzávěr jednotlivých chodeb a nebo spíše úseků, pokud by nepřítel pronikl až do vnitřních prostor pevnosti... Vzhledem ke slabinám, které tato pevnost měla (absence diamantových příkopů, nedostatek granátových skluzů) bylo ochraně vnitřních prostor věnováno celkem dost prvků...
URL : https://www.valka.cz/BEL-Eben-Emael-Muzeum-v-pevnosti-Eben-Emael-t90286#433873 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více