DOTAZ - postup mobilizace v ceskych zemich

Diskuse

Mam dotaz - existuje nejaky presny postup/klic mobilizace v ceskych zemich, ze ktereho by se dalo odvodit, kdy byl dany vojak odveden? Rozhodujici bylo misto pobytu, rok narozeni?
URL : https://www.valka.cz/DOTAZ-postup-mobilizace-v-ceskych-zemich-t90326#337827 Verze : 0
Zdravím pane kolego, kompletní odpověď na tento dotaz/dotazy je v prvním díle vynikající knihy Češi v 1. světové válce, autor Libor Nedorost (Praha r. 2006). Kapitola zabývající se mobilizací, jejím průběhem a postupy je rozsáhlejší ale velmi dobře napsaná.


Jen doplním, že dosažený věk, vzdělání, domovské právo, absolvování základní voj. služby hrálo značnou roli při mobilizaci v roce 1914. Též uplatnění jednoročního práva, vyjmutí a odklady z důvodů pracovního zařazení, důležitosti apod. byly na denním pořádku.


Základem ale bylo domovské právo a věk jedince. Tyto dva atributy pak určovaly zařazení k jednotce c. a k. armády,či zemské obrany a nebo domobrany.


Pro příklad, příslušníci c. a k. pěšího pluku č. 98 byli rekrutováni z doplńovacího okresu č. 98 ve Vysokém Mýtě. Týkalo se to všech lidí žijících v tehdejším okrsku okresního hejtmanství Pardubice, Vysoké Mýto, Litomyšl, Polička, Lanškroun a Žamberk, které bylo dále rozděleno na tzv. dostavovací okresy, např. pro Pardubice to byly dostavovací okresy Přelouč, Holice a Pardubice.
URL : https://www.valka.cz/DOTAZ-postup-mobilizace-v-ceskych-zemich-t90326#337872 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více