EGY - Káhira - Národní vojenské muzeum

National Military Museum
Jihovýchodně od centra Káhiry se nad rozpadlými domy tyčí mohutné hradby a impozantní minarety pevnosti, anglicky nazývané prostě The Citadel, arabsky Al-Qala'a. Pevnost tvoří komplex vojenských, obytných a sakrálních budov, v současné době jsou ve většině z nich muzea nebo výstavní prostory. Stavba sama o sobě stojí za zhlédnutí, v jedné z budov je umístěno Národní vojenské muzeum.
Nejjednodušší dopravou je vzít si taxi, z centra to stojí 5-10 EGP (cca 15-30 Kč). Co se týká hromadné dopravy, pravděpodobně se tam dá dostat autobusem. (Pro ty, kteří neznají káhirské autobusy - zastávky neexistují, postavíte se na kraj silnice mezi zvířený prach a tuny odpadků, a vykřikujete na projíždějící neoznačené autobusy místo, kam chcete jet. Když tam jede, zastaví vám a vy zaplatíte pouhé 2 EGP.)


Otvírací doba:
říjen - květen: 08:00 - 17:00; červen - září: 08:00 - 18:00


Vstupné: 50 EGP (platí do celé pevnosti), fotografování 1 EGP (v budově muzea). Kurz v listopadu 2009 byl 3,20 Kč za 1 EGP.


Expozice v hlavní budově mapuje vojenské dějiny Egypta od doby faraonů po současnost. Kromě historických exponátů jsou součástí výstavy nově zhotovené busty egyptských velitelů a válečníků, figuríny oblečené do dobových uniforem nebo velkorozměrové obrazy, zobrazující zajímavé momenty z historie. Poněkud bizarními výtvory jsou "diorámata", kdy před takovýmto obrazem leží např. hromádka písku, umělohmotný tank a ostnatý drát. Ve venkovní části je umístěno několik letadel a vojenská technika, vše jednotně napatlané barvou, která zřejmě byla zrovna po ruce. Popisky ve vnitřní i vnější expozici jsou v arabštině a angličtině, bohužel mnohdy velmi stručné.


zdroj: osobní návštěva, foto: vlastní
URL : https://www.valka.cz/EGY-Kahira-Narodni-vojenske-muzeum-t90400#338126 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více