02.01.2010 - Australané našli trosky prvního letadla na Antarktidě

Australský výzkumný tým vedený Tonym Stewartem nalezl součástky z prvního letounu, který se dostal na Antarktidu. Australský polární výzkumník a geolog Douglas Mawson podnikl v letech 1911-1914 na Antarktidu expedici, na níž vzal jednomotorové letadlo britské firmy Vickers. To bylo ještě před samotnou expedicí poškozeno při havárii, ale Mawson doufal, že je bude moci použít jako sáně na motorový pohon. Motor však nevydržel extrémní teploty a výprava pak stroj nechala na místě.


Stewartův tým po troskách letounu marně pátral tři sezóny. Výzkumníci stroj hledali nejrůznějšími prostředky včetně radaru a detektoru kovů. Nakonec jim pomohl čtvrteční úplněk a velký odliv. Zbytky stroje nalezli v pátek 1. ledna 2010 těsně u břehu v Zátoce Společenství.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/02-01-2010-Australane-nasli-trosky-prvniho-letadla-na-Antarktide-t90946#339928 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více