02.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 1. leden 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 1. leden 2010:

I.Afghánistán
1. Asmar:
a) B-1B (USAF) prováděl vzdušné krytí koaličních sil. Po zpozorování nepřátelské bojové pozice a žádosti o vzdušnou podporu letoun svrhl přesně naváděnou munici proti cíli a eliminoval ohrožení koaličních jednotek.
2. Chahar Bagh:
a) MQ-9 (USAF) prováděl vzdušné krytí koaličních sil. Operátor bezpilotního letounu zpozoroval podezřelé jednání nepřátelských sil a jejich střelbu směrem ke koaličním silám. Letoun vypustil střelu proti nepřátelským pozicím a ohrožení koaličních jednotek bylo eliminováno.
b) F/A-18E (USN) provedly celkem třikrát během dne demonstraci síly k zastrašení nepřátelských aktivit. Všechny tyto akce byly hodnoceny jako úspěšné.
3. Ali Kheyl:
a) F-15E (USAF) prováděl vzdušné krytí koaličních sil. Letoun zpozoroval a potvrdil několik malých skupin podezřelých osob v okolí koaličních sil, které požádaly o demonstraci síly k zastrašení těchto osob. Demonstrace síly byla úspěšná, nebyla zaznamenána žádná nepřátelská akce a skupiny osob byly rozptýleny.
4. Balocan:
a) A-10 (USAF) prováděl vzdušné krytí a pozorování pro koaliční síly. Pilot zpozoroval nepřátelské osoby umísťující improvizované výbušné zařízení a požádal o povolení eliminovat toto ohrožení. Letoun následně provedl několik náletů a kanonovou palbou eliminoval ohrožení koaličních sil.
5. Gardez:
a) F-16 (USAF) prováděl vzdušné krytí koaličních sil a konvoje. Pilot provedl demonstraci síly k zastrašení nepřátelských aktivit. Demonstrace byla úspěšná. Stejný letoun později provedl doprovod konvoje, jenž v pořádku dorazil na místo určení.
6. Morghab:
a) Spojenecký letoun prováděl vzdušné krytí koaličních sil. Letounu bylo nařízeno provést demonstraci síly nad podezřelým územím. Demonstrace byla úspěšná a nebyla zaznamenána žádná nepřátelská aktivita.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 81 vzletů
průzkum/pozorování: 31 vzletů


II.Irák
1. Bagdád:
a) F-16 (USAF) prováděly vzdušné krytí koaličních sil. Po příletu na stanoviště letouny provedly demonstraci síly k zastrašení možných nepřátelských aktivit. Demonstrace byla úspěšná, nebyla zaznamenána žádná nepřátelská akce.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 22 vzletů
průzkum/pozorování: 25 vzletů.


Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 158
přepraveno nákladu: 789 t
přepraveno osob: cca 3 500
shozeno nákladu: cca 54,4 t

Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 35
dodáno paliva: cca 1 134 t
dotankováno letounů: 172

MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 1. ledna 9 pacientů.


Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123184041
URL : https://www.valka.cz/02-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-1-leden-2010-t90974#340055 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více