Odznaky pro úderné jednotky

Sturmtruppenabzeichen
.


O založení těchto odznaků se začalo jednat již v roce 1916. V roce 1917, kdy jsou již útočné oddíly zakládány při stupni divize, se znovu uvažuje o založení specializovaných odznaků. Protože se však odznak oficielního založení nedočkal, představíme si alespoň odznaky, které jsou vojáky nošeny na čepicích, ale i na prsou, podobně jako např. letecké odznaky. Zároveň však upozorňujeme, že 80% odznaků zde vystavených jsou jen sběratelské kopie.


Originální odznaky jsou, na naše poměry, drahé, neb jejich cena je dle kvality od 100 euro výše. Na spřátelených stránkách Aukra či E-bay jsou však (bohužel) nabízený jen nové věci, které jsou neoriginální a drahé.


Ukázka všech odznaku (Patriotika) jsou vkládány za spolupráce pana Jana Kodýdka a poházejí převážně z jeho sbírky .
Odznaky pro úderné jednotky - Tento odznak nikdy neexistoval. Nejde tedy ani o COPY , ale o snahu poškodit sběratelé

Tento odznak nikdy neexistoval. Nejde tedy ani o COPY , ale o snahu poškodit sběratelé
Odznaky pro úderné jednotky - U tohoto odznaku nezaručujeme originalitu a dle rakouských sběratelů nikdy podobný odznak neexistoval

U tohoto odznaku nezaručujeme originalitu a dle rakouských sběratelů nikdy podobný odznak neexistoval
Odznaky pro úderné jednotky - V tomto případě je kříž zcela vymyšlený a jeho prodej podvodný (COPY)

V tomto případě je kříž zcela vymyšlený a jeho prodej podvodný (COPY)
Odznaky pro úderné jednotky - Pozor . Takové COPY jsou k rozeznání jasné !

Pozor . Takové COPY jsou k rozeznání jasné !
Odznaky pro úderné jednotky - Tyto kopie jsou již nebezpečné, prozradí je snad pouze upevnění spony

Tyto kopie jsou již nebezpečné, prozradí je snad pouze upevnění spony
Odznaky pro úderné jednotky - Tato kopie a její provedení je mimořádně nebezpečné .

Tato kopie a její provedení je mimořádně nebezpečné .
Odznaky pro úderné jednotky - Nádherný originál odznaku ze soukromé (rakouské) sbírky pro naše stránky poskytl kolega, který si prozatím nepřeje být jemnován. Odznak je ORIGINÁL

Nádherný originál odznaku ze soukromé (rakouské) sbírky pro naše stránky poskytl kolega, který si prozatím nepřeje být jemnován. Odznak je ORIGINÁL
Odznaky pro úderné jednotky - Zadní strana odznaku je mimořádně zajímavá svým provedením. Nebudeme popisovat, neb z popisu o originalitě čerpají především podvodní výrobci a prodejci.

Zadní strana odznaku je mimořádně zajímavá svým provedením. Nebudeme popisovat, neb z popisu o originalitě čerpají především podvodní výrobci a prodejci.
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-pro-uderne-jednotky-t90998#340183 Verze : 0
Odznaky úderných jednotek jsou oprávněně v popředí zájmu zájemců o vojenskou historii. Obrázky těchto odznaků nacházíme vzácně v našich sbírkách. Zde si dovolíme ukázku opravdu originálních odznaků. Za povšimnutí stojí jednak vlastní vyhotovení, ražba ze slabého plechu a slabá jehlice k upevnění na oděv.

Při pozorném studiu zadní strany sami poznáte, že právě tato jehlice je slabým místem a prozatím tak nejlépe odčiníme originál od novodělu .

Literatura :
Jozef Vričan :
Po zapadlých stopách českých vojáků
Libor Nedorost: Na frontách velké války
Josef Fučík : Generál Podhajský

V roce 2005 aukční dům Rauch ve Vídni uspořádal první aukci, která byla věnována " Kappenabzeichen ". Celá aukce byla věnována jen čepicovým odznakům RU armády. K této ojedinělé akci byl vydán specielní katalog a k dnešnímu dni máme již celkem tři takové katalogy, které nám mohou nejvíce pomoci při sbírání, uchovávání i studiu těchto odznaků. Předpokládáme, že brzy bude následovat další specializovaná aukce a my získáme 4 díl. Katalogu .
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-pro-uderne-jednotky-t90998#341749 Verze : 0
Je otázkou, zda je vhodné se zabývat odznaky úderných skupin, které se velmi často vyskytují na aukcích Aukra, Molotku, či eBay. Jde v drtivé většině o novodobé, mnohdy vymyšlené odznaky, které svým tématickým zaměřením jsou sběratelsky vděčným artiklem. Snad nebude od věci, vkládat obrázky i těch různých kopii, které mohou být varováním!
Odznaky pro úderné jednotky - Zde není možno hovořit o  COPY  , ale zároveň nelze potvrdit originál.

Zde není možno hovořit o COPY , ale zároveň nelze potvrdit originál.
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-pro-uderne-jednotky-t90998#371611 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více