12.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 11. leden 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 11. leden 2010:


I.Afghánistán
1. Chahar Bagh
a) MQ-9A (USAF) prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Poté, co se spojenecké síly ocitly pod nepřátelskou střelbou, obdrželi operátoři bezpilotního letounu souřadnice nepřátelské pozice a svrhli přesně naváděnou munici na cíl, což eliminovalo ohrožení. Nepřátelská palba ustala.
2. Tirgari
a) F-16C (USAF) prováděly vzdušné krytí konvoje a mise MedEvac. Konvoj požádal o průzkum trasy ve známé ožehavé lokalitě na improvizovaná výbušná zařízení. Pod mostem a v těsné blízkosti byly zaznamenány podezřelé osoby. Později piloti provedli demonstraci síly k zastrašení nepřátelské palby při misi MedEvac. Demonstrace síly byla efektivní při zastavení nepřátelské střelby během vyzvedávací akce týmu MedEvac.
3. Shkin
a) F-16C (USAF) prováděly vzdušné krytí konvoje spojeneckých sil. Poté, co konvoj ohlásil nepřátelskou střelbu, piloti obdrželi souřadnice nepřátelské pozice a svrhli několik kusů přesně naváděné munice na cíl, což eliminovalo ohrožení. Nepřátelská střelba ustala.
4. Shurakian
a) A-10 (USAF) prováděly vzdušné krytí a pozorování pro spojenecké síly. Poté, co piloti zpozorovali nepřátelské síly střílející na spojeneckou pozici, požádali o povolení provést protiútok. Piloti odpálili raketu k označení nepřátelské pozice a následně provedli útok kanony. Ten ukončil veškerou aktivitu v nepřátelské pozici.
5. Surkhabad
a) Koaliční letoun prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Podezřelý personál a aktivita byly zpozorovány v nepřátelském palpostu a letoun byl pověřen provést demonstrace síly k zastrašení nepřátelské aktivity v prostoru. Demonstrace síly byly úspěšné, neboť podezřelé osoby opustily prostor bez jakéhokoli kontaktu se spojeneckými silami.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 79 vzletů
průzkum/pozorování: 29 vzletů


II.Irák
11. ledna bez bojového nasazení.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 18 vzletů
průzkum/pozorování: 26 vzletů



Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 147
přepraveno nákladu: 562 t
přepraveno osob: cca 4 600
shozeno nákladu: cca 34 t


Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 47
dodáno paliva: cca 1 497 t
dotankováno letounů: 246


MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 11. ledna 6 pacientů.



Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123185088
URL : https://www.valka.cz/12-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-11-leden-2010-t91398#341707 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více