13.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 12. leden 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 12. leden 2010:

I.Afghánistán
1. Lashkar Gah
a) A-10 (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Ty ohlásily velký dav shromažďující se během hovorů se staršími vesnice ohledně údajného zničení koránu. Piloti A-10 provedli demonstrace síly se světlicemi nad davem, který se choval nepřátelsky vůči spojeneckým silám. Druhé setkání se staršími a třetí demonstrace síly byly úspěšné při rozptýlení davu bez incidentu.
b) AV-8B (USMC) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil čelících velkému davu blízko svých pozic. Piloti provedli demonstraci síly k uklidnění spojeneckých sil v prostoru. Podle hlášení byl dav beze známek nepřátelství a nereagoval na demonstraci síly.
2. Surkhabad
a) F/A-18C (USN) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Když letouny dorazily na stanoviště, piloti provedli demonstraci síly. Ta byla označena za úspěšnou.
3. Asadabad
a) F-15E (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých vojsk. Poté, co pozemní síly ohlásily osoby vyvíjející nezvyklou aktivitu uvnitř lesa, byla vyžádána demonstrace síly pro rozeznání, zda jde o povstalce. Demonstrace síly byla úspěšná při poznání, že tyto osoby nejsou povstalci.
4. Chahar Bagh
a) F/A-18F (USN) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil a průzkum objevených bojových pozic protikoaličních sil. Letouny provedly preventivní demonstraci síly nad nepřátelskými palposty k zastrašení potenciální nepřátelské akce. Demonstrace síly byla úspěšná.
b) B-1B (USAF) prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil a průzkum nepřátelských sil rozmísťujících improvizovaná výbušná zařízení. Posádka provedla demonstraci síly ve snaze pomoci spojeneckým silám čelícím při opouštění prostoru střelbě z ručních zbraní. Demonstrace síly byla označena za úspěšnou poté, co nepřátelská střelba ustala.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 71 vzletů
průzkum/pozorování: 32 vzletů

II.Irák
12. ledna bez bojového nasazení.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 20 vzletů
průzkum/pozorování: 25 vzletů


Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 161
přepraveno nákladu: 733 t
přepraveno osob: cca 4 900
shozeno nákladu: cca 43,1 t

Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 45
dodáno paliva: cca 1 361 t
dotankováno letounů: 238

MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 12. ledna 4 pacienty.


Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123185750
URL : https://www.valka.cz/13-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-12-leden-2010-t91519#342075 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více