Na čem vojáci spali?

Sleeping Roll

Diskuse

Dobrý den, dokázal by mi, prosím, někdo říct, na čem rakousko-uherští vojáci v poli na začátku 20. století spali? Překládám knihu, která se odehrává v r. 1906 a používají něco, čemu se říká "sleeping roll", což je dnes jednoznačně karimatka, ale tehdy? Upozorňuji, že nejde o slamník, je to něco, co se dá přenášet při pochodu v torně. Děkuji předem za pomoc.
URL : https://www.valka.cz/Na-cem-vojaci-spali-t91549#342223 Verze : 0
Nu myslím že to bylo to samé, co vidíš na snímcích té doby u vojáků kolem "telete" a co jsme nosili na "velké polní" i my za mé služby v šedesátých letech. Říkalo se tomu bandalír a byla to minimálně svinutá deka, plášť a u R.U. vojínů tam byl tuším i náhradní pár bot. Tedy ne v torně (tam se nosila maršálská hůl Smile ) ale na torně. Popřípadě nošen jako šerpa např. u ruské armády.
Na čem vojáci spali? - Kresba Darko Pavloviče je použita z knihy Petra Junga Rakousko-uherská armáda za I. světové války ISBN 978-80-251-1520-6

Kresba Darko Pavloviče je použita z knihy Petra Junga "Rakousko-uherská armáda za I. světové války" ISBN 978-80-251-1520-6
URL : https://www.valka.cz/Na-cem-vojaci-spali-t91549#342243 Verze : 0
Mělo by se jednat o vojenskou deku, k výrobě se používali i koňské žíně a sloužila jako polštář, karimatka a přikrývka podle potřeby.
URL : https://www.valka.cz/Na-cem-vojaci-spali-t91549#342244 Verze : 0
Přiznám se že jsem otázku moc nepochopil, co se míní tím "v poli"? Pokud jde o běžné akce kde byla možnost to zajistit (třeba při přesunu) spali vojáci stejně jako v dobách dřívějších v budovách (školy, stodoly a podobně) a obvykle na volně ložené slámě. Pokud to bylo v zákopech bylo to obdobné, spalo se na slámě, případně na podloží z větví jehličnanů. Pokud to nebylo možno zajistit (při nějakém nenadálém pohybu jednotky) spalo se samozřejmě pod dekou (byla vlněná). pod sebe si vojáci snažili nastlat suché listí, nebo jiný materiál který je izoloval od vlhka. Dvě deky jsme fasovali ještě počátkem 70´let na PŠ i v ČSLA a problém je pouze pokud se deka namočí (dlouho schne). R-U v tomhle fungovala ste´jně jako jiné armády a stejně fungovali i třeba německé jednotky za WWII.
Zmínění sověti pokud vím nefasovali deku a do bandalíru se stáčel plášť který voják používal místo přikrývky (to je důvod jeho délky). Mimochodem to podložení větvemi jehličnanů jsme se učili na vojně i my a funguje to skvěle. Ti kdo si pamatují zimní cvičení si nejspíš vzpomenou na spaní v zemljankách třeba na Doupově, opět na slámě )je to teplejší než nafukovačka). Ono se toho moc nedá vymyslet.
Ten termín bych přeložil jako pokrývka a příliš bych to neřešil.
URL : https://www.valka.cz/Na-cem-vojaci-spali-t91549#342332 Verze : 0
Maskovací sítě , jako polní lože naprosto dokonalé. Dva vojáci vyházeli na zem a jen jsme se zahrabali, pospali, vylezli a jelo se dále. Prostě správný voják spí kde se dá. Dobře to popisuje E.E.Kisch , stanové celty a deky , nebo jak on popisuje nějaké skládací polní lehátko. Této kapitole opravdu Kisch věnuje velkou pozornost.
URL : https://www.valka.cz/Na-cem-vojaci-spali-t91549#342347 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více