18.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 17. leden 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 17. leden 2010:


I.Afghánistán
1. Oruzgan
a) MQ-9 (USAF) prováděl vzdušné krytí a pozorování pro pozemní operaci spojeneckých sil. Poté, co nepřátelský ostřelovač zahájil palbu na spojenecké pozemní síly, byly potvrzeny souřadnice nepřátelské pozice a operátor bezpilotního letounu vypálil střelu, která nepřátelskou pozici zničila.
2. Konduz
a) F-15E (USAF) prováděly vzdušné krytí koaličních sil. Ty rádiem ohlásily, že jsou pod nepřátelskou střelbou. Poté, co byly potvrzeny zdroje nepřátelské střelby, posádky svrhly přesně naváděnou munici a zničily cíle. Nepřátelská palba okamžitě utichla.
3. Chahar Bagh
a) F/A-18E (USN) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Pozemní návodčí požádal o provedení simulovaného náletu a demonstraci síly nad nepřátelskými silami. Demonstrace síly splnila svůj účel.
4. Kandahar
a) F/A-18F (USN) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Posádky provedly demonstrace síly nad povstaleckým územím k zastrašení potenciální nepřátelské akce. Demonstrace síly splnily svůj účel.
5. Musa Qaleh
a) F-16 (USAF) prováděly vzdušné krytí a pozorování pro spojenecké síly. Po příletu na stanoviště byli piloti požádáni o pozorování několika daných oblastí zájmu. K zastrašení nepřátelské akce byla provedena demonstrace síly za použití světlic. Ta splnila svůj účel a piloti dokončili pozorování daných zájmových lokalit.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 71 vzletů
průzkum/pozorování: 29 vzletů


II.Irák
17. ledna bez bojového nasazení.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 20 vzletů
průzkum/pozorování: 25 vzletů



Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 168
přepraveno nákladu: 674 t
přepraveno osob: cca 4 500
shozeno nákladu: cca 60 t


Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 46
dodáno paliva: cca 1 315 t
dotankováno letounů: 230


MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 17. ledna 2 pacienty.



Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123186086
URL : https://www.valka.cz/18-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-17-leden-2010-t91632#342414 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více