23.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 22. leden 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 22. leden 2010:


I.Afghánistán
1. Soltani
a) F-15E (USAF) prováděly vzdušné krytí koaličních sil. Ty ohlásily střelbu z ručních zbraní a vyžádaly si demonstraci síly. Ta byla provedena za použití světlic a úspěšně ukončila nepřátelskou akci.
b) Další F-15E prováděly později vzdušné krytí spojeneckého konvoje. Jedna z posádek provedla demonstraci síly za použití světlic k zastrašení potenciální nepřátelské aktivity v okolí konvoje afghánské armády. Demonstrace síly splnila svůj účel.
2. Surkhabad
a) F/A-18F (USN) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Na stanovišti plnili piloti několik úkolů. Nejprve byla provedena demonstrace síly pro spojenecké síly čelící střelbě z ručních zbraní. Po demonstraci síly nepřátelská střelba utichla. Později, když spojenecké síly ohlásily nepřátelskou střelbu na jiném místě, piloti provedli hlídku nad domnělým zdrojem nepřátelské střelby.
3. Chahar Bagh
a) F/A-18C (USN) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Piloti byli přesměrováni k provedení průzkumu podezřelého palpostu a poté pokračovali v plnění předchozího úkolu. Poté, co bylo v prostoru zpozorováno nepřátelské družstvo s RPG, provedli piloti Hornetů demonstraci síly k jeho zastrašení. Demonstrace síly splnila svůj účel.
4. Musa Qala
a) Koaliční letouny prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil, když dostaly úkol prozkoumat nepřátelské síly v okolí spojeneckých sil. Piloti provedli demonstraci síly podle rozkazu k zastrašení nepřátelské akce poté, co byly spojenecké síly napadeny. Demonstrace síly splnila svůj účel.
b) F/A-18E (USN) provedly demonstraci síly k zastrašení nepřátelské akce. Demonstrace síly splnila svůj účel.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 79 vzletů
průzkum/pozorování: 33 vzletů


II.Irák
22. ledna bez bojového nasazení.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 16 vzletů
průzkum/pozorování: 26 vzletů



Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 167
přepraveno nákladu: 711 t
přepraveno osob: cca 4 500
shozeno nákladu: cca 56,7 t


Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 43
dodáno paliva: cca 1 361 t
dotankováno letounů: 227


MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 22. ledna 6 pacientů.



Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123187295
URL : https://www.valka.cz/23-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-22-leden-2010-t91937#343651 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více