25.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 24. leden 2010

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 24. leden 2010:

I.Afghánistán
1. Lashkar Gah
a) MQ-1 (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Operátoři Predatorů zpozorovali podezřele jednajícího jedince. Pozemní síly potvrdily osobu jako sebevražedného atentátníka s nepřátelskými úmysly. Operátoři vypálili střelu na pozici nepřítele a ohrožení spojeneckých sil bylo eliminováno.
b) F-16C (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Piloti dostali rozkaz zničit vozidlo a potvrzený úkryt zbraní k zastrašení nepřátelské aktivity. Bylo svrženo několik kusů přesně naváděné munice, která zničila určené cíle.
c) F-15E (USAF) prováděly vzdušné krytí koaliční hlídky a spojeneckých pozemních sil. Posádky provedly demonstrace síly k zastrašení nepřátelské akce v okolí pozemních sil. Obě demonstrace splnily svůj účel.
2. Asadabad
a) F-15E (USAF) prováděly vzdušné krytí koaličních sil. Byla zpozorována nepřátelská bojová pozice ostřelující koaliční síly z kulometu. Posádky letounů svrhly na nepřátelskou pozici přesně naváděnou munici, což pozici zničilo a ukončilo nepřátelskou střelbu.
b) B-1B (USAF) prováděl vzdušné krytí spojeneckých sil. Posádka dostala rozkaz provést demonstraci síly k zastrašení nepřátelské akce poté, co spojenecké síly ohlásily nepřátelskou střelbu. Demonstrace síly splnila svůj účel.
3. Mushan
a) F-16C (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Piloti zničili nepřátelský úkryt zbraní a nepřátelské vozidlo použitím přesně naváděné munice.
4. Surkhabad
a) A-10 (USAF) prováděly vzdušné krytí koaličních sil. Piloti prováděli demonstrace síly k zastrašení možného nepřátelského útoku. Demonstrace síly za použití světlic splnily svůj účel. Poté piloti prováděli hlídkování nad prostorem k zastrašení dalších nepřátelských ohrožení.
b) A-10 (USAF) prováděly průzkum pro koaliční síly. Poté, co koaliční síly ohlásily nepřátelskou střelbu z ručních zbraní z nedalekého objektu, piloti svrhli přesně naváděnou munici a provedli kanonový útok na tento palpost. Nepřátelská střelba utichla.
5. Konduz
a) F-16C (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil čelících bezprostřední hrozbě nepřátelského útoku. Piloti provedli demonstrace síly, z toho jednu za použití světlic, kterými odvrátili hrozbu útoku.
b) F-15E (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Posádky provedly demonstrace síly za použití světlic, k zastrašení protiafghánských sil v blízkosti spojeneckých sil. Demonstrace síly se v prevenci nepřátelské akce osvědčily.
6. Remak
a) Koaliční letouny prováděly demonstraci síly k zastrašení možné nepřátelské aktivity. Demonstrace síly splnila svůj účel.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 65 vzletů
průzkum/pozorování: 30 vzletů

II.Irák
1. Baghdad
a) F-16C (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckého konvoje zastaveného improvizovaným výbušným zařízením. Piloti provedli demonstraci síly k zastrašení nepřátelské palby na konvoj a k pomoci lokalizovat a zajmout nepřátelského odpalovače IED. Demonstrace síly byla označena za úspěšnou, nebyla zaznamenána nepřátelská akce.

Shrnutí:
přímá letecká podpora: 18 vzletů
průzkum/pozorování: 28 vzletů


Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 165
přepraveno nákladu: 978 t
přepraveno osob: cca 4 100
shozeno nákladu: cca 70,3 t

Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 45
dodáno paliva: cca 1 134 t
dotankováno letounů: 212

MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 24. ledna 2 pacienty.


Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123187306
URL : https://www.valka.cz/25-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-24-leden-2010-t91949#343698 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více