27.01.2010 - Prelom vo vzťahoch Gruzínska voči Južnému Osetsku a Abcházsku

Vláda Gruzínska na včerajšom zasadnutí schválila strategický dokument o vzťahoch voči Južnému Osetsku a k Abcházsku. Dokument nesie názov: "Integrácia cestou spolupráce" a predstavil ho minister pre reintegráciu, vice-premiér T. Jakobašvili.
Gruzínsko doteraz označovalo J.O. a Abcházsko ako "okupované územia" a od dnes sa "Gruzínsko vzdáva ich izolácie", slovami Jakobašviliho: "Tam tiež žijú naši občania, treba ich zahrnúť do vzdelávacích, kultúrnych a sociálnych projektov, ktoré prebiehajú v Gruzínsku".

Citace :

(Там тоже наши граждане, их надо включить в образовательные, культурные, социальные проекты, осуществляемые в Грузии)

konkrétne opatrenia budú rozpracované do júla t.r., o financovanie sa majú podeliť štátne i neštátne organizácie.
Gruzínsko mieni tento dokument predstaviť na terajšom 9. kole rokovaní o bezpečnosti na Kaukaze ktoré prebieha v Ženeve za účasti pozorovateľov OSN, OBSE a EÚ, priami signatári: USA, Ruska, Gruzínska, J. Osetsko a Abcházsko.



http://www.vz.ru/news/2010/1/27/370297.html
URL : https://www.valka.cz/27-01-2010-Prelom-vo-vztahoch-Gruzinska-voci-Juznemu-Osetsku-a-Abchazsku-t91958#343759 Verze : 0

Diskuse

Čo dodať...
"Aj tak sú kyslé", povedala líška
URL : https://www.valka.cz/27-01-2010-Prelom-vo-vztahoch-Gruzinska-voci-Juznemu-Osetsku-a-Abchazsku-t91958#343770 Verze : 0
Vážený pane kolego,
nač ten "hospodský" sarkasmus? Proč si děláte posměšky z vojensky slabšího? Vím, že se mi od vás dostane trefné odpovědi, ale mějte prosím na paměti, že "i my máme máslo na kebuli".


Snad si vzpomenete, že i v našich společných dějinách, jsme nabídli spolupráci Sovětskému svazu i když nám předtím "zabavil" území celého Podkarpatska a části Slovenska.
URL : https://www.valka.cz/27-01-2010-Prelom-vo-vztahoch-Gruzinska-voci-Juznemu-Osetsku-a-Abchazsku-t91958#343863 Verze : 0
Od bojov v 90. rokoch, ktoré začali za vlády Zviada Gamsachurdiu, nemalo Gruzínsko nad Abcházskom žiadnu a nad Južným Osetskom len veľmi obmedzenú kontrolu.
Po neúspešnom (a nezmyselnom) gruzínskom útoku na Južné Osetsko v auguste 2008 muselo byť jasné, že obnovenie kontroly vojenskou silou aj politická reintegrácia je vylúčená bez hlbokých politických zmien v Tbilisy - alebo v Moskve.
URL : https://www.valka.cz/27-01-2010-Prelom-vo-vztahoch-Gruzinska-voci-Juznemu-Osetsku-a-Abchazsku-t91958#343896 Verze : 0
Vážený pane kolego,
souhlasím s vámi v hodnocení situace v roce 2008. Stručně řečeno: Gruzínci přecenili své síly. Jediné co mi ještě "vrtá v hlavě", po přečtení vašeho příspěvku, je slovíčko: reintegrácia. Proto si dovoluji položit tři otázky:


1/
Při psaní tohoto pojmu jste měl na mysli: opětovné spojení, znovuustavení celku, obnovení starých poměrů, či něco podobného?


2/
V případě, že ano, měl jste na mysli navrácení odtržených území pod pravomoc Gruzie?


3/
Nebo jen doufáte, že Gruzie ustoupí a v podrobí se Ruské federaci?
URL : https://www.valka.cz/27-01-2010-Prelom-vo-vztahoch-Gruzinska-voci-Juznemu-Osetsku-a-Abchazsku-t91958#343904 Verze : 0
Obnova gruzínskej kontroly nad územím Južného Osetska a Abcházska je v súčasnosti a dohľadnej budúcnosti vylúčená bez vojenskej (alebo aspoň politickej) porážky Ruska.


Možnosť dohody medzi gruzínskou vládou a vedením oboch krajín bola v auguste 2008 zmarená minimálne na niekoľko desaťročí a na vojenské riešenie nemá Gruzínsko dostatok síl a prostriedkov, pokiaľ je Rusko garantom bezpečnosti oboch krajín.
Je pravdepodobné, že až na výnimky nebudú Abcházsko a Južné Osetsko uznané ako samostatné štáty a zároveň nebudú oficiálne integrované do Ruskej federácie, ale aj tak budú od Gruzínska plne nezávislé. Toto je na gruzínskej vláde celkom nezávislé, bez ohľadu na to, či sa s daným stavom zmieri, alebo nie - podobne ako v prípade Srbska a Kosova.
URL : https://www.valka.cz/27-01-2010-Prelom-vo-vztahoch-Gruzinska-voci-Juznemu-Osetsku-a-Abchazsku-t91958#343906 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více