29.01.2010 - Většina českých vojenských vrtulníků Sokol nelétá, nejsou peníze na opravy

V polovině devadesátých let se česká armáda rozhodla k překvapivému obchodu: vyměnila deset stíhaček MiG-29 za polské vrtulníky Sokol. Jeden z hlavních argumentů zněl, že Sokoly se skvěle hodí k záchraně lidských životů. Toto poslání také vrtulníky řadu let plnily. Nyní však, po stažení do Prahy, plní Sokoly jen velmi omezené úkoly nebo čekají v hangáru, až se najdou peníze na jejich opravu. Při té příležitosti armáda také odstavila dvacítku zkušených pilotů a členů posádek, kteří odešli do civilu.

Stažení Sokolů do Prahy armáda zdůvodnila úsporami - provozování vrtulníků z jediného místa je prý levnější. Výsledkem ale je, že pro všech deset Sokolů dnes připadají pouze dva úkoly - jeden stroj slouží plzeňským a karlovarským zdravotníkům a druhý je připraven pro pomoc posádkám letadel, která se ocitnou v nouzi - tedy pro službu vyplývající z mezinárodní úmluvy. Nečinnost dalších Sokolů armáda vysvětluje nutností provést generální opravy v závodě v Polsku. "Několik vrtulníků se již přiblížilo předepsané hranici 3000 letových hodin, proto je nevyužíváme pro plnění žádných úkolů," upřesňuje Jana Růžičková z generálního štábu.

Zda by ale vrtulníky, které Česko vyměnilo za všechny své moderní MiGy, měly mít v budoucnu i nějaké další úkoly, se neví. Podobně jako není jasné, kdy dojde na jejich opravy. "Omezení finančních prostředků pro ministerstvo obrany neumožňuje provést tyto práce v nejbližší době," dodává Růžičková. Ministerstvo mělo v posledních měsících značné výdaje - za 3,6 miliardy si objednalo obrněná vozidla Iveco a rozjelo také soutěž na nákup samopalů za půldruhé miliardy.

Zdroj:
hn.ihned.cz
URL : https://www.valka.cz/29-01-2010-Vetsina-ceskych-vojenskych-vrtulniku-Sokol-neleta-nejsou-penize-na-opravy-t92011#344062 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více