01.02.2010 - Nové útočné pušky pro AČR dodá Česká zbrojovka

Tendr na téměř 8000 nových útočných pušek pro českou armádu vyhrála Česká zbrojovka, která vojákům dodá pušky ČZ 805. Televizi Nova to potvrdil ministr obrany Martin Barták. "Česká zbrojovka vyhrála tendr na dodávku útočných zbraních pro armádu, jen těsně porazila belgickou firmu FN Herstal," uvedl.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344777 Verze : 0

Diskuse

"Ten proces není zdaleka ukončen. Budeme dále jednat o znění smlouvy a dalších kritériích. To potrvá několik týdnů. Až poté můžeme považovat tento proces za dokončený," dodal ministr Barták.


Sad
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344790 Verze : 0
No určitě se může stát ještě cokoliv (viz extrémní příklad - nákup Gripenů a následné povodně v roce 2002), také lze předpokládat, že poražená strana výsledek napadne...
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344797 Verze : 0
No právě, já sice fandím české zbrani, ale dokud není podepsáno, nejásám.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344817 Verze : 0
Tendr na útočné pušky za 1,5 miliardy není prča. Okolnosti vyhlášení a podmínky jsou ne úplně čisté. A když nejsou naprosto čisté, tak ... . mohou být pouze "špinavé".
Počet uchazečů (2) je dosti podivný, vždyť jde o velký prachy.
Vyhrála česká zbrojovka s puškou, která je ve fázi prototypu, nikde se s ní dosud neobchoduje. Armáda s touto puškou dosud neprovedla tzv. vojskové zkoušky a není tím pádem zaručeno, že puška při těchto zkouškách obstojí.Potom by celý tendr byl k ničemu. Kdo a proč sestavil podmínky pro tendr, kde mohla zvítězit česká zbrojovka, tedy její produkt- meprodukt ? Může být naše veřejnost seznámena s průběhem vojskových zkoušek ? Kdo tyto zkoušky bude konkrétně provádět ? Za poslední roky bylo provedeno x zkoušek ručních zbraní a jediný, kdo se na zkouškách personálně účastnil byli příslušníci Vojenské policie české armády. Bude v komisi na úočnou pušku někdo z příslušníků Vojenské policie ? Odpovím za vás -nebude. Možná proto, že když si Vojenská policie připravila tendr na útočnou pušku, tak "díky zásahu" české zbrojovky se vyhlášený tendr na centrální adrese napotřetí "konečně" zrušil. Kdyby proběhl a česká zbrojovka si opravdu věřila, tak mohla už mít zkoušky za sebou. Stálo by to méně a oddělilo by se zrno od plev. Rádoby nacionalisty musím zklamat, česká zbrojovka není čistě česká firma, má zahraniční vlastníky. Početnější policie ČR je vyzbrojena převážně útočnými puškami G-36 a samopaly řady "5" od německé HK. Armáda si může pořídit x typů různých ráží od různých výrobců, přesně dle potřeby -určení, nikoliv pořídit jeden typ pušky. Staré dobré kosy 58 se dají ještě velmi dobře používat s nenákladnou úpravou na doplňky. T.č. je 1,5 miliardy v této konkrétné podobě "vyhozeno z okna". Má li někdo relevantní protiargument, rád si jej přečtu.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344884 Verze : 0
Co má nebo nemá Policie ČR, není podlě mě v této debatě zase tak relevantní - samopaly/útočné pušky v jejím rámci používají asi hlavně URN, KZJ a SPJ, takže to jejich nasazení bude dosti odlišné od běžného vojenského.



Osobně bych se chtěl zde přítomných odborníků zeptat, jak je to s tou ráží. V TV byl naznačován možný problém s malou ráží, neb Afghán prý ukazuje, že možná bude třeba přezbrojit na mohutnější ráži. Je to pravda, je "na spadnutí" trend směrem k větší ráži, nebo jen nějaká "novinářská zkratka" ? Předem díky za relevantní odpovědi.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344892 Verze : 0
Pokud jde o ráži, nejde o žádnou zkratku (ani zkrat v novinářské hlavě) opravdu se již déle řeší problém některých ne příliš ideálních vlastností náboje 5,56. Obecně jde o hledání náboje o větším kalibru, tedy mezi 6 - 7 mm jako velký kandidát se jeví náboj 6,8 x 43, tedy náboj 6,8 mm SPC, který je již nějakou dobu zkoušen v USA a pro který jsou komorovány zbraně Brrret, ale i třeba pušky M-16 a M-4 (existují přestavbové sady. Pokud vím má i česká útočná puška tuto možnost, tedy přestavbu na novou ráži.
Měl bych jednu poznámku k "prototypové verzi" v reálu ani belgická zbraň na tom není o mnoho lépe, je zavedena jen velmi krátce a v malém počtu u speciálních jednotek v Afghanistanu, pokud vím zkušenosti s ní zatím nejsou známy.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344906 Verze : 0
Když to zjednoduším, tak se hledá kompromis mezi 5,56 a 7,65, nebo jinak řečeno zvýšit účinnost, ale nedostat se na váhu 7,56?
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344912 Verze : 0
Zjednodušeně se to tak dá říci, jen ta ráže je většinou spíš 7,62 Smile
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344913 Verze : 0
Já nevím proč, ale furt mi v hlavě rezonuje "sedmpětašedesát" Smile
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344915 Verze : 0
To byla pistolová ráže u policie.
CZ vz 50 a CZ vz 83 + Skorp.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344916 Verze : 0
To bude ono Smile
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344917 Verze : 0
Přesně tak, ale vraťme se k tématu. Pokud vím CZ 805 byla vyvíjena za spolupráce armády, takže asi bude v řadě věcí přizpůsobena právě tomu co armáda chce. Po pravdě více než technické problémy jde o problémy politické (tedy tlaky těch kdo mají svůj soukromý zájem. )
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344919 Verze : 0

Citace - Baron Prášil :

Tendr na útočné pušky za 1,5 miliardy není prča. Okolnosti vyhlášení a podmínky jsou ne úplně čisté. A když nejsou naprosto čisté, tak ... . mohou být pouze "špinavé".
Počet uchazečů (2) je dosti podivný, vždyť jde o velký prachy.



Viacero firiem údajne odmietlo zúčastnoť sa tendra pre krátkosť času... To len dokazuje ich pripravenosť - pokiaľ s niečím obchodujem, tak musím mať podklady pripravené z večera do rána.... Asi im hodnota tendra nestála za námahu.





Citace :

Vyhrála česká zbrojovka s puškou, která je ve fázi prototypu, nikde se s ní dosud neobchoduje. Armáda s touto puškou dosud neprovedla tzv. vojskové zkoušky a není tím pádem zaručeno, že puška při těchto zkouškách obstojí.Potom by celý tendr byl k ničemu. Kdo a proč sestavil podmínky pro tendr, kde mohla zvítězit česká zbrojovka, tedy její produkt- meprodukt ?



Každá nová zbraň je niekde zavedená ako prvá.
Bolo to tak aj s AK-47, M-16, HK-36.... Pre Vašu informáciu - vojskové skúšky sa väčšinou robia až potom, čo armáda o niečo prejaví záujem, nie predtým. To by musela armáda skúšať každú novú blbosť (s prepáčením) či to náhodou nebude vyhovovať.... V prípade že vojskové skúšky nedopadnú tak ako si záujemca predstavuje, obchod sa neuskutoční, alebo výrobca dostane požiadavky na úpravu produktu. To sú aspoň moje poznatky z vojskových skúšok (aj keď nie vždy to platí, občas politické rozhodnutie predbehne odborné a výsledkom sú dodatočné náklady).


Citace :

Může být naše veřejnost seznámena s průběhem vojskových zkoušek ? Kdo tyto zkoušky bude konkrétně provádět ? Za poslední roky bylo provedeno x zkoušek ručních zbraní a jediný, kdo se na zkouškách personálně účastnil byli příslušníci Vojenské policie české armády. Bude v komisi na úočnou pušku někdo z příslušníků Vojenské policie ? Odpovím za vás -nebude. Možná proto, že když si Vojenská policie připravila tendr na útočnou pušku, tak "díky zásahu" české zbrojovky se vyhlášený tendr na centrální adrese napotřetí "konečně" zrušil.



K tomuto len jedna vec - načo sú vojenskej polícii útočné pušky? To vojenská polícia bežne patroluje s útočnou puškou? Alebo s pištoľou v puzdre? Ja osobne som nevidel vojenských policajtov v bežnej služne s inou zbraňou ako s pištoľou.... Aj keď viem že tí naši mali v skrini aj Sa-61 a Sa-58V.... Ale to používali len na streľby, alebo keď robili ozbrojený doprovod. Taktiež drvivá väčšina príslušníkov VP si vystačí s tým čo majú aj normálni vojaci (OS SR majú vo výzbroji Sa-58, aj Sa-61), špecialisti (zásahová jednotka, ostreľovači) už špeciálnu výzbroj majú aj tak nakúpenú.



Citace :

Armáda si může pořídit x typů různých ráží od různých výrobců, přesně dle potřeby -určení, nikoliv pořídit jeden typ pušky.



A čo takto náklady? To bude mať každý vojak zbraň podľa vlastného výberu? Kto to bude opravovať, kto bude zabezpečovať muníciu? Kto bude viesť výcvik? Každá armáda má samozrejme vo výzbroji rôzne druhy zbraní, tak ako hovoríte - podľa potreby a určenia, ale ide o malé série pre špecialistov. Bežní vojaci musia mať zbraň univerzálnu a jednotnú. Teraz je to Sa-58, podľa mnohých je to prekonaná zbraň. Ja osobne sa s týmto názorom nestotožňujem.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344921 Verze : 0
Jsem přesvědčen, že v souladu s projevy našich vládních představitelů ve věci využití naší armády převážně s určením pro zahraniční mise... . lze odvodit, že pro běžné úkoly tyto pušky by být neměly. Na ty běžné úkoly by měly stačit stávající "samopaly" vz. 58, samopaly vz. 61 Škorpion, brokovnice 12/70 apod.


Porovnání se zbraněmi PČR JE RELEVANTNÍ, pokud znáte TTD útočné pušky HK G-36, kterou má PČR ve výzbroji a nedá na ni dopustit, tak víte, že mohla být vážným konkurentem v tendru. Že byla Polákama (Gromem) používána v Afghánu již možná nevíte, ale o to nejde. Běžnej polda tyto útočné pušky nepoužívá (pochop, nedostane je), stejně tak by nemusel běžnej voják, třeba nějakej "týlař" dostat do užívání CZ 805, nebo podobný ekvivalent (proč taky). Tomu bohatě stačí škorpion, nebo 58, nebo... .


Co se týče ráží, respektive jejich účinnosti, tak o tom se již dost prodebatilo. Hledat tu "nej" je "jedno" a mít prostředky na nákup a hromadu v zásobách je "druhé". Potažmo, máme různé zbraně různých ráží pro různé použití, takže debata o "nej" ráži není až tak zásadní. Představa o jedné jediné ráži pro všechny mi připadne hodně neprofesionální. V naší AČR máme např. ráže zbraní: 4,6mm x30, 5,56mm x45, 9mm x18, 9 mm x19, 7,65mm Browning, 9mm Luger, 5,56 mm x45 pás. 7,62mm x 51 pás., .308 Win, atd., atd.
Tedy, "jedna nej. ráže" je jen jakási obchodní bublina, půjde v ní hlavně o těžký prachy.
V zásobách máme asi dost nábojů ráže 7,62mm x39 a jsou "tuty" levnější, než např. 5,56 mm x45 (cca 7-8 Kč). A koupit do palice 5,56, nebo 7,62 by bylo asi jedno, né ?
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344922 Verze : 0
8000 útočných pušiek nie je pre bežné účely? A pre aký iný účel sa takéto množstvo zbraní dá použiť?


AČR má cca 26000 vojakov, s tými 8000 útočnými puškami vyzbrojím skoro 1/3 armády. To nie je objednávka na špecializovanú zbraň, to je objednávka na čiastočné prezbrojenie armády. A dovolím si tvrdiť že ide o zbrane pre všetky nasaditeľné útvary AČR. S tým že podporné jednotky (vrátane drtivej väčšiny letectva a PVO), aktívne zálohy a mobilizované prvky by mali vo výzbroji naďalej Sa-58.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344928 Verze : 0
Příteli ze Slovenska,
léta s praxí u profi-spešl jednotky mi dovolují se fundovaně vyjádřit, tak Tě mohu ujistit, že více zbraní různých ráží, zásobování municí a vedení výcviku je zcela normální denodenní činnost. Ne že by to byla "brnkačka pro naše logisty aj.", ale věř mi, že to je zcela běžná a zmapovaná záležitost. Ekonomická stránka věci, hm, to víš, každá sranda něco stojí, ale věř mi, vím kolik co stojí... . Domnívám se, že si sloužil jako záklaďák a tím Tvé znalosti končí. Pak to beru, leč, teď je fakt jiná doba... . Ver mi, brat.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344931 Verze : 0

Citace - Baron Prášil :

Příteli ze Slovenska,
léta s praxí u profi-spešl jednotky mi dovolují se fundovaně vyjádřit, tak Tě mohu ujistit, že více zbraní různých ráží, zásobování municí a vedení výcviku je zcela normální denodenní činnost. Ne že by to byla "brnkačka pro naše logisty aj.", ale věř mi, že to je zcela běžná a zmapovaná záležitost. Ekonomická stránka věci, hm, to víš, každá sranda něco stojí, ale věř mi, vím kolik co stojí... . Domnívám se, že si sloužil jako záklaďák a tím Tvé znalosti končí. Pak to beru, leč, teď je fakt jiná doba... . Ver mi, brat.



Pôvodne som mal pripravenú inú odpoveď, ale....


Len ma zaujíma koľko rokov služby u armády dáva človeku právo si myslieť že je naozaj odborník na všetko?
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344933 Verze : 0
Pro kolegu ze Slovenska,
do AČR byly mj. zavedeny tyto zbraně:
Pistole Glock 17 (+17 T FX), puška M4A3 Bushmaster, samopaly HK MP 5 (x verzí),samopal HK MP 7, samopal HK UMP, kulomety Minimi ráží 5,56x45 a 7,62 x51, odstřelovačky SAKO TRG 22, ACuracy .308 a další a další.
Všechny tyto zbraně, (mimo Accuracy), zavedla Vojenská policie - před nákupem, tak mi prosím netvrď pravý opak.
A ještě pro Tebe (VK), teď už z historie, kdybys znal jednotku SOG, tak bys neměl tak neprofesionální, promiň, hloupou připomínku
" K čemu potřebuje Vojenská policie útočnou pušku".
Vím, že zavést zbraň můžeš až po nákupu, ale také nemusíš až PO, ale i PŘED, aby ses vyhnul pozdějším problémům. A tady se naše názory liší, já tvrdím, že si předem po vytipování tu kterou zbraň pořádně vyzkouším a vím o čem je řeč, Ty zastáváš názor" No, když se to tedy nepovede, tak to zase vrátíme", ale co to všechno ponese za potíže, už neřešíš. Oba máme svou pravdu. ALe já z praxe, Ty -nevím... .
Ještě připomínka k tomu, že někteří VP stojí někde jen z pistolí, ano, někde jen s pistolí, někde je to ale jinak. Ale vše je otázka peněz, až bude na to, aby stáli s útočnou puškou, nebo se samopalem, pokud to bude nutné, tak to tak bude. Rozebírat jaké úkoly plní Vojenská policie doma a v zahraničí snad nemusím... . Ještě by někdo poukazoval, proč nosíme teleskopy, pouta, kasr a nevím co ještě, když ostaní armáďáci to nemají, že ?
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344934 Verze : 0
Příteli, nikde jsem neuváděl, že jsem odborník na všetko. Napsal jsem pouze své subjektivní názory, nebo zkušenosti.
Některé Tvé dotazy, nebo nesouhlasné názory byly zbytečné, protože jsem na ně odpověděl v textu, který jsi asi zle prečítal.
Kolik let sloužím Ti nesdělím, ale věř mi, že vloni jsem určitě nenarukoval.
Nicméně, je i není to o letech, z praxe snad oba víme, že když se chce -jde udělat hodně, nebo také nic. To je příklad pro porovnání "nenáviděné" Vojenské policie vs. armáda. My jsme si zařídili plno materiálních super věcí oproti armádě, ale na zadku jsme neseděli a nenatahovali jsme pouze dlaň. Byli jsme aktivní a mělo to smysl. Bohužel, vzbudilo to závist... .
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344940 Verze : 0
Možno som natvrdlý, ale pochopil som správne že úloha vojenskej polície AČR je testovanie zbraní? Ja som si doteraz myslel že úlohou vojenskej polície AČR je "policajní ochrana ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří Ministerstvo obrany České republiky v rozsahu vymezeném zákony". To že tieto zákony hovoria aj o testovaní zbraní som netušil (mimochodom - osobne nie som presvedčený že SOG VP AČR bol vytvorený v úplnom súlade so zákonmi - aj keď sa odvolávajú na zákon o VP z roku 1992).


Ja som nikde netvrdil že ak sa to nepodarí tak to vrátime. Budem citovať sám seba: vojskové skúšky sa väčšinou robia až potom, čo armáda o niečo prejaví záujem, nie predtým. To by musela armáda skúšať každú novú blbosť (s prepáčením) či to náhodou nebude vyhovovať.... V prípade že vojskové skúšky nedopadnú tak ako si záujemca predstavuje, obchod sa neuskutoční.... Takže ak chcem niečo kúpiť, tak definujem čo chcem, do výberového konania mi príde X ponúk, tie vyhodnotím (aby sa nestalo že chcem kolesové vozidlo, ale ponúknu mi pásové, síce má lepšiu priechodnosť, ale aj 2 x takú hmotnosť a nedá sa prepravovať v lietadle) a vyberiem si produkt, ktorý najlepšie spĺňa to čo chcem. Ideálny prípad je, že technika sa už niekde používa, ale aj tak to čo vyberiem musí ísť na vojskové skúšky a až na ich základe by sa mala uzatvoriť riadna zmluva. Pretože to čo dobre vyzerá na papieri a na prezentácii ešte nemusí vyhovovať pri nasadení (zas - ideálne by bolo podrobiť porovnávacím skúškam viacero druhov ponúkaného materiálu a vyberať až potom - otázne je či toto výberové konanie malo nejaké porovnávacie skúšky - sú o tom nejaké informácie?)


Nanešťastie CZ-805 nie je nikde ešte zavedený, takže momentálne sa výrobca nemôže pochváliť nejakými výsledkami.... Prečo si myslíte že OS SR zavádzali do výzbroje BRAMS, OT-IGLA, ASTRA-PVO, DELSYS, ZUZANU, BAZUS, VPG, rôzne verzie ALIGÁTORA a ďalšiu techniku? Len kvôli tomu, aby výrobca pri pokuse o export mohol povedať - môj výrobok je zavedý v armáde a má za sebou také a také skúšky a nasadenie....
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344942 Verze : 0
Příteli, nikde jsem neuváděl, že jsem odborník na všetko. Napsal jsem pouze své subjektivní názory, nebo zkušenosti.
Některé Tvé dotazy, nebo nesouhlasné názory byly zbytečné, protože jsem na ně odpověděl v textu, který jsi asi zle prečítal.
Kolik let sloužím Ti nesdělím, ale věř mi, že vloni jsem určitě nenarukoval.
Nicméně, je i není to o letech, z praxe snad oba víme, že když se chce -jde udělat hodně, nebo také nic. To je příklad pro porovnání "nenáviděné" Vojenské policie vs. armáda. My jsme si zařídili plno materiálních super věcí oproti armádě, ale na zadku jsme neseděli a nenatahovali jsme pouze dlaň. Byli jsme aktivní a mělo to smysl. Bohužel, vzbudilo to závist... .
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344944 Verze : 0
Celá táto téma je o subjektívnych názoroch (rovnako ako množstvo iných obstarávaní).
O tej závisti - ani sa nečudujem.... Pokiaľ bola VP v AČR vybavovaná aspoň tak ako v SR, tak to že zvyšok ozbrojených síl závidí je logické.


Ale stále nevidím nič zlé na to, že AČR by mala kúpiť CZ-805 - pokiaľ tá zbraň vyhovuje požiadavkám a bude podrobená normálnym vojskovým skúškam bez politických a iných tlakov. Ak je kvalitná, tak si šancu zaslúži. Ak je nekvalitná, tak by skúšky mali byť urobené tak, aby to odhaliali. Aby sa prípadné nedostatky nezisťovali až v Afganistane.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344949 Verze : 0
Pro kolegu ze Slovenska,
dotaz, tak jak mi přišel beru s rezervou, nicméně, v době nedávno minulé si u drtivé většiny armádních jednotek ani nepomysleli, že by mohli dostat do rukou jiné zbraně apod.
Až na prvních příkladech u VP se prováděly vojskové zkoušky na zbraně, vesty, apod. Konečně, i BRN si od nás "nechala poradit" a ve výzbroji má už i to, co máme u VP o něco dříve. Znalému snad nemusím připomínat.
Kolega možná "nechápe", že tuto roli přijala VP "vynuceně" -na základě okolností a potřeb.
Možná by ses měl kolego s dotazem obrátit na Sekci vyzbrojování, proč k tomu došlo, co pro to udělala ona sekce, kde v poklidu sedí přehršel odborníků. Když jsem u těch testů, nejde jen o testy, jde i o nákup a zeptej se - nebo to víš, kdo že BRN nakoupil pistole, kulomety, odstřelovačky apod. Které akviziční pracoviště a budeš doma. Takže, buď alespoň trochu uznalý a nepiš mi, prosím, příště tento "neprofidotaz". Já potom musím chtě nechtě udělat z mnoha papírově fundovaných odborníků "neodborníky", nebo "lidi nemající zájem".
A propos, taky jsme zavedli do AČR LOV Iveco s věží Kongsberg a jsem rád, že mi to tady opravdu "nevyčítáš".
Jen malinko si rejpnu, u nás máme lidi, kteří něco umí, nebo se to rychle učí a chtějí umět. Ale, občas si musí odskočit někde od brány, nebo jiné činnosti, aby provedli to, na co mnoho armádních odborníků za to placených ani nepomyslí, a když, tak jen s hrůzou v očích. Takže VP tady fakt není od toho testování, nicméně kdo jiný než uživatel by měl provádět "testy" na ten který materiál, který si chce pořídit a užívat ? Fakt si myslíš, že to svedou ti ouředníci ze sekcí ? Já si to nemyslím.
Tak kdo, když ne my... ?
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344955 Verze : 0
O koľko by to bolo jednoduchšie keby každý robil to, za čo je platený. Odborníci na akvizíciách by vyhodnocovali a zjednocovali požiadavky, určené komisie by robili vojskové skúšky a zavedené by boli až odskúšané veci. Nie všetko čo vyhovuje jednej zložke vyhovuje aj tým ďalším.


Tým nenarážam na prácu príslušníkov VP, narážam na nekoncepčný systém, ktorý asi rovnako funguje aj v našej armáde.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344960 Verze : 0
Pro kolegu ze Slovenska,
když mluvíš o šancích, mrzí mne právě to politické a jiné ovlivňování celého tendru, které nedalo šanci těm druhým. O zakázku pro útočnou pušku VP se zajímalo x násobně více uchazečů zhruba rok předtím. A z toho vycházím.
Jsem pro fair play, ale toto nebylo fair play.
Stalo se co se stalo a je to problém, ale ne můj osobní.
Když ta CZ uspěje - tak jak má, budiž, ale jestli to někdo "prodal", tak to v budoucnu někomu "zlomí vaz". Připomenu, že na vývoj pušky dostala CZ UB dotaci od státu 50 milionů Kč a tím nějak byla předurčena pro přezbrojení, ale ty okolnosti tendru hovoří jasně, bylo to připraveno pro CZ UB. Nedovedu si představit HK, jak je "jasně" poražen, proto se soutěže Němci raději nezůčastnili. Jde o jméno firmy.
A nalijme si čistého vína, CZ UB potřebuje pro další obchodování se světem (tedy s Asií) zavedení jejich pušky do AČR, jinak je po obchodu. Odsud vítr fouká.
Nechci si ani představit, že naši kluci v Afghánu, nebo někde jinde v nějaké situaci zjistí, že puška selhala. Tam přece půjde o lidské životy a testování v bojové činnosti, může být velký hazard.
Chtěl bych pro kluky to nejlepší, co mohou dostat, ať to vyrábí "Petr, nebo Pavel".
Ale pouze mé přání nestačí.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344962 Verze : 0
Pro kolegu ze Slovenska,
SOUHLASÍM !!!
Vidíš, shoda !
Ano, všechny naše stesky mají společný základ.
Nekoncepčnost a vše, co z toho přirozeně vychází.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344965 Verze : 0
Pro kolegu ze Slovenska,
vše jsme snad probrali, počkejme si na nějaké podobné téma, neboj, budou.
Dobrů noc prajem, už je neskoro.
P.S. Ako Ti šlape Fusion ?
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344966 Verze : 0
Já sice fandím české zbrani,ale jen doufám,že ta zbran nebude nakonec nejdražší zbraní ve své kategorii,jak už to tak u našich výběrových řízení bývá a nakonec nevyšlo najevo,že za cenu 8000 CZ-805 se dalo pořídit třeba 12000 SCAR,či G36.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344968 Verze : 0
Trochu se bojím, aby to nedopadlo jako třeba v Británii L85 - "hlavně když je naše a chyby se pak nějak pořeší".
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344969 Verze : 0
U Barona Prášila mi přijde poněkud schizofrení to že na jedné straně tvrdí že VP se ke zkouškám zbraní nijak netlačila a přijala ji "vynuceně", ale v jiném příspěvku zase se pohoršuje nad tím že VP není přizvána ke zkouěkám. Proč by měla? Jde o zbraň která by měla sloužit běžnému vojákovi, nikoli "speciálům", pak právě podle jeho logiky by ji měli testovat především ti obyčejní (kteří vědí co s ní budou dělat, nikli ti kdo s ní budou "postávat u brány" Smile A na jeho místě bych buka moc nepodceňoval, třeba "kolega ze Slovenska" odsloužil víc a na zajímavějších postech, než on.
Pokud jde o CZ 805, těžko se k ní vyjadřovat, informací je o ní minimum, takže pokud ji srovnávali a uznali lepší pro nás, nezbývá než věřit. Osobně bych belgickou pušku ničím lepší neviděl, zavedena je u US speciálů, to ale není to k čemu má sloužit u nás, tady to má být náhrada za Sa-58, tedy za zbraň jednotlivce. Čili asi trochu jiné požadavky.
Poněkud úsměvně vyznívá výkřik jak to "někomu zlomí vaz" pokud zbraň bude mít nedostatky Smile To spíš ukazuje že autor takového tvrzení o věci zadávání kontraktů ví celkem málo. Komu zlomily vaz mnohem dražší kontrakty, třeba Alca, Pandur, kde šlo o podstatně víc peněz? Nebo modernizace T-72? A co třeba slavné padáky které krom peněz stály maslím i nějaký život. Takže víra ve zlámání vazu je až dětsky naivní. To co tu "kolega z VP" prezentuje je bohužel založeno spíš na jeho pocitech, nikoli na něčem hmatatelném. Srovnání parametrů (pokud jsou známé) bylo pokud vím vyrovnané, reálné srovnání možná dělala komise ale výsledky asi nikdo z nás nezná. A jen tak pro informaci kolegy z VP, kontrakt byl nastaven na belgickou zbraň, dodávanou skupinou blízkou dnešnímu ministrovi (podobně jako několik dalších kontraktů) naopak CZ 805 to poněkud "pokazila" Pokud by kontrakt byl vypisován na ni asi by přišel o pár měsíců později. Takhle do toho ČZ šla se zbraní sice už vyzkoušenou, ale těsně po odstranění různých chyb z vývoje (doufejme že všech). A to komu fabrika patří, není až tak důležité, z pohledu státu je důležité že zaměstnává lidi z ČR, minimálně někteří by byly pak placeni státem (podporou) a neplatili by daně ze kterých je placena i ta VP Smile takže ani tenhle "argument" není nic než pocit.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344970 Verze : 0
Zmíněné "slavné padáky" žádný život nestály, celou historii podrobně popisuje Blahout na stránkách 1. VPK.
www.paraclub.cz
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344976 Verze : 0

Citace - pbla4024 :

Zmíněné "slavné padáky" žádný život nestály, celou historii podrobně popisuje Blahout na stránkách 1. VPK.
www.paraclub.cz



K minimálne jednému úmrtiu na padáku VTP-100 došlo a autor to popisuje. Problémom je to, že tak ako aj v iných veciach sa o podrobnosti a širšie súvislosti zaujímajú iba tí ktorých to zaujíma alebo majú o problematiku hlbší záujem. Väčšina sa uspokojí so síce pravdivým no trochu povrchným konštatovaním, že k úmrtiu došlo.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344978 Verze : 0
Pro Bitaxe,
to vůbec není o pocitech, ale o realitě.
Přítele Buko vůbec nepodceňuji, každému po chvíli přijde, že je to (odhaduji) bývalý voják z povolání a nynější o.z. stále se věnující dané problematice a znalý určitých věcí velmi dobře, to jen pro upřesnění. Dokonce se domnívám, že se osobně známe a jsme "kamoši", ale to teď není podstatné. Tím záklaďákem jsem jej chtěl trošku popíchnout, ale nedal se.
Proč by nemohl někdo z VP být v komisi na provedení vojskových zkoušek ? Bylo jasně řečeno, že VP se podílela na velkém množství zkoušek a zavádění techniky. Na tomto základě má tedy logicky a pragmaticky potřebné znalosti, využitelné pro zkoušky na CZ 805. Nejde o to, aby to provedla POUZE VP, ale aby měla své zastoupení v komisi. Pro pořádek, v komisi na "tendr"pro útočnou pušku pro VP byli i příslušníci SRDS MO od generála Opaty. Tuto možnost jsme jim nabídli a SRDS ji přijala.
A otázkou je - když je VP tak "speciální", tak bude, či nebude vyzbrojena TAKÉ onou CZ805 v nějaké "speciální" verzi ? Pokud ano, tak nevidím důvod proč by neměla mít své zastoupení v komisi. Pokud ne, tak proč a současně ať mi nějaký chytrák odpoví, proč byla zamítnuta žádost Heckler Kochu na provedení vojskových zkoušek na jejich pušku G-36 po zrušeném tendru,kdy x zájemců o zkoušky pořídilo vzorky, optiku, munici a investovali dost finančních prostředků, které tímto "byly vyhozeny z okna". Proč v tichosti a bez slova vysvětlení byl "tendr" zrušen ?
A dále, když jsme (SOG) CZ UB požádali o zapůjčení CZ 805 pro naše předběžné vyzkoušení, s tím, že cokoliv zjistíme dobrého, či naopak tak jim toto rádi zpětnou vazbou sdělíme nebylo to možné, kupodivu, kodokoliv jiný -jiná zbrojní firma nám svou zbraň na "testy" zapůjčil bez problémů. Mohu se jen domnívat, že to bylo pro to, že puška CZ 805 nebyla v takovém stavu, že by testy dopadly dobře. A nyní je už v takovém stavu ? Proč si o ní veřejnost šušká, že je jako Yeti, o kterém všici slyšeli, ale nikdo jej ještě neviděl ? Trapas, ne ?
A ten zlomený vaz ? Ano, hodně podobných nešvarů se zametlo pod koberec,ale právě proto bych očekával, že jak praví české přísloví "tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až ..." A není to kámo o pocitu, je to o reálném hnoji, který náš stát stojí nemalé prostředky a někdy, bohužel, i lidské životy. Jestli Ty jsi tak lhostejný a vidíš to v rovině pocitů, tak já tedy ne.
Vadí mi, že se neumělo jasně deklarovat například to, že přezbrojení AČR na útočnou pušku dostane CZ UB, protože to je národní zájem a tečka. S tím by neměl nikdo problém.
Vadí mi ale, tento nechutný pofiderní tendr, se dvěmi uchazeči. A co se týče pušky CZ 805, asi na tom opravdu nebude tak dobře, když se má vojensky odzkoušet až po sjednání smlouvy. A opakuji, armáda žádné oficiální zkoušky s CZ 805 dosud neprovedla. Pušku si pouze sama CZ UB testovala, například ve Slavičíně.
Daleko více transparentní by bylo prohnat zkouškami všechny relevantní zájemce (ne jen ty dva) a z těch by vyšel jasný vítěz. Ten se mohl "zavést" a bylo to čistý.
Proto se teď objevují hojné diskuze a různé logické narážky na netu. A jestli si takto chce CZ UB vytvářet svou image, no comment.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#344985 Verze : 0
Milý Barone Prášile, zkuste se zamyslet, kde jsem nazval VP "speciály" nenazval, psal jsem že SCAR je zařazena pouze u US speciálních jednotek (že byste byl v US army?). Dále to že pláčete nad tím že zkoušky byly VP "vnuceny" byť je nechtěla, zároveň vám ale vadí že se splnilo to co tedy VP původně chtěla, tedy to že se zkouškami nemusí zabývat, nepřijde vám že buď rychleji píšete nebo pomalu přemýšlíte o tom co vlastně chcete říci?
Divíte se že jste požádalu CZ UB o zapůjčení CZ-805 a nebylo vám vyhověno, já se celkem nedivím, CZ na zbrani s armádou spolupracovala, měla tedy partnera a proč by se bavila s jednou složkou když věc řešila pro celou armádu. Mimoto pokud jsou mé informace ze zbrojovky správné při testech se přišlo na některé problémy (například zasekávání po vystřelení velkých počtů nábojů, což asi není typický způsob užití, ale vada to je) a věc se řešila, takže zbraň byla hotova k předání někdy koncem roku 2009, i to mne vedlo k poznámce že váš pocit o tom že tendr je ušit na CZ 805 je váš pocit a že naopak byl na SCAR, pro CZ UB by tendr za půl roku byl lepší. Vaše ohánění tím že G-36 nebo podobné vám výrobce půjčil je vedle, G-36 je z roku 1997, takže vám ji snadno někdo půjčí, pokud ale má firma pár kusů a testuje je s vaším nadřízeným celkem logicky se s vámi moc nebaví. A mezi námi co by firmě přineslo to že vy byste ji testovali? Stejně by musela reagovat na připomínky armády nikoli vás. Tak to prostě je. Stejný je váš pocit (nic jiného to není) o tom jak něco někomu zlomí vaz. To že to dokládáte nesmyslným příslovím, jen ukazuje že jste od reálu dost daleko. To nemá nic společného s tím jestli mně vadí nebo jsem lhostejný. To je o tom že vy si tu vyléváte své pocity, bez nějakého reálného podkladu. Mimochodem nejsem váš "káma", přátele obvykle znám, takže jsem si tím jist. Vaše pocity že zbraň neznáte jsou sice hezké, ale to že je dokládáte blábolem o Yetim to moc nezachraňuje, já třeba CZ 805 viděl a měl jsem ji v ruce, netvrdím že bylo snadné to zařídit, ale rozhodně se nepovažuji za nějak vyjímečného a v CZ UB nepracuji Smile měl jsem možnost si ji prohlédnout před cca 10 měsíci (tedy ještě před finálními úpravami) a rozhodně to tedy není Yeti, takže pokud trapas, pak možná někoho jiného.
nevím jeswtli jste někdy vyhlašoval tendr, nebo se účastnil podobné věci, já ano, pokud je to v armádě stejné jako v civilu, pak se to dělá tak že se určí podmínky které má věc splňovat, určí se termín do kdy má být řešení dodáno a místo kam a jakým způsobem, včetně popisu příloh, jazyka a třeba i toho že to má být i elektronicky a v jakém programu. To že jazyk je dán je běžné. toto se buď rozešle vybraným, nebo zveřejní a zájemci se hlásí sami. Vyhlašovatel pak určí "váhu" na splnění jednotlivých bodů, tedy že třeba ze sta je 5 za to že zbraň střílí a 50 že střílí předním koncem Smile zde klidně může dát i to že je domácí. Potom co se sejdou všechny nabídky, se otevřou a začne se porovnávat a počítat. Z toho potom vyjde vítěz, může být i že některá věc je nepominutelná (třeba náboj musí být xy, pokud není je věc diskvalifikována rovnou). Tohle zřejmě proběhlo a výkřiky o tom že podání muselo být v češtině a že to není obvyklé je nesmysl, pracoval jsem v IT a přes to že je tam standardem angličtina všechny US firmy podávali nabídky v češtině, a to šlo o řešení, nikoli nabídku již hotového výrobku. Takže tendr proběhl zřejmě legálně a to že se vás nezeptali na názor budete muset překousnout. To že tendr měl dva uchazeče je sice nepříjemné, ale ne nezákoné, může mít i jen jednoho a ten stejně nemusí vyhrát. Tak to prostě je. Pokud se nikdo nechtěl účastnit, nebo třeba neměl zbraň odpovídající parametrům, je to jejich věc. To že se vám to zdá nechutné nebo pofiderní, je spíš vaše neochota brát realitu a pravidla (která asi moc neznáte) za bernou minci. Armáda s CZ 805 nemohla žádné "oficiální" zkoušky dělat, vy byste byl první kdo by ječel že je to nadržování. Armáda přispěla na vývoj (asi 50 milionů) a v rámci zkoušek prototypů se na něm podílela. Vaše představa "prohnat" všechny "relevantní" zájemce je pěkná, byly by ale jen dva, víc jich relevantních není. Vše čím operujete jsou tlachy z novin, "logické" úvahy z netu a vaše pocity. Zkuste přinést opravdová fakta, třeba ře zbraň nejde použít s optikou, nebo něco podobného a zdroj té informace, pak je o čem se bavit, takhle byste to měl řešit asi spíš s někým přes pocity (mně se osvědčuje sklenka vína, ale radit vám nechci). Debata by měla být o reálných věcech nikoli o tom co vás štve. Bohužel reálných věcí se ví minimum. a pokud máte důkazy o nějakém zmanipulování tendru, je vyší povinností to hlásit orgánům činným v trestním řízení. Pokud ne a ventilujete jen svou frustraci, pak bez důkazů by to mohla být i pomluva.
Vaše filipika na vše a nic je poněkud bez podkladů, takže pokud nějaké seženete rád se o nich dovím. Aha abych nezapoměl, jestli nové zbraně (ať už jakékoliú dostane i VP na "stání u závory" je věcí vašich nadřízených, zkuste se zeptat tam.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345023 Verze : 0
Pouze pro Bitaxe,
jak můžeš vědět, čím jsem si prošel a co jsem dělal, nebo nedělal ? Neznáme se, ale už předem tvrdíš, že "někdo jiný" byl určitě na "vyšších důležitějších místech, než já" a proto má tedy "větší právo a fundovanost" se vyjadřovat k věci, než já. Tady jde ale kámo o názor. Mohu ho mít zkreslený, či špatný, ale je můj a vznikl na základě mých zkušeností, nikoiv pocitů. A v oblasti provádění vojskových zkoušek na ruční zbraně a munici je VP ze všech složek nejdál, pokud mi nevěříš, tak se podívej do technické knihovny ve Štěpánově, nebo se informuj u majetkového manažera MU 2.2 ve St. Boleslavy. A připomenu Ti důležitý detail, všechny vojskové zkoušky, co VP provedla byly schváleny a nařízeny nařízením NGŠ. Včetně toho na úočné pušky pro VP. To není schizofrenie, to je fakt.
Nechápu, proč odstrkáváš VP pouze do role jakýchsi vrátných, či hlídačů bran. Možná nevíš, že někdo jiný, než VP rozhodl o tom, kdo má v jakém poměru střežit ty které vojenské objekty včetně GŠ a nahradit naše kluky jmenovanými Lesy ČR. Ale to je na jiné téma.
Vnímám Tvou pro mne nepochopitelnou zášť vůči VP a s tím nic nenadělám, nicméně,
na rozdíl od Tebe jsem zde argumentoval mnoha fakty.
A k útočné pušce, téma je o ní, každá soudobá moderní puška má x verzí pro různá použití, je nasnadě, že pro různé složky AČR bude určena ta která verze. Tak to i CZ UB u své CZ 805 prezentovala. Doufám, že když se jedná o přezbrojení AČR, tak útočné pušky u VP budou doplněny i o tyto speciální verze, které se budou jistě zásadně lišit od běžné pušky pro "nespecialisty". Jak délkou hlavně, tak příslušenstvím.
Nebo, potom nechápu tu podivnou "intervenci" do výběru - tendru u VP, o ní si pak může nezaujatý čtenář udělat úsudek jistě sám.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345027 Verze : 0
Souhlasím s Mr. Prášilem cose SOGu týče, ano, závist je hrozná česká vlastnost.



Cose výběru CZ805 týče tak jsem dost zklamanej a doufám, že to nebude mít nějaký smrtelný následek v boji.


FN SCAR uz se zkouší, připomínkuje už cca 4 roky čili se zdá být jasným favoritem.


jinak FN SCAR je už ve výzbroji 75.pluku Rangers v Afghánu a další pluky by měli následovat.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345029 Verze : 0
k testování "„Armádních zkoušek už máme několik, a než zbraň veřejně představíme, projde českými vojskovými zkouškami," rozhovor je z roku 2008 http://www.euro.cz/detail.jsp?id=11178
čili ani CZ není bez testů a testování běží už minimálně dva roky.
To že je SCAR POUZE ve výzbroji jediné jednotky už tu zaznělo, takže ani to není novinkou. Zda budou další jednotky následovat se teprve ukáže.
Jak moc je CZ 805 dobrá nebo špatná neví nikdo z nás, proto mi přijde poněkud zvláštní předem "vědět" že by něco (třeba SCAR který taky neznáme) bylo lepší.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345031 Verze : 0
A zajímal se vůbec někdo z vás na základě jakého zadání výběrovka probíhala?


Citace :

1. Název veřejné zakázky:
Útočná puška s podvěsným granátometem - nákup


2. Předmět veřejné zakázky:
Předmětem veřejné zakázky je dodání zboží:
- 6 687 ks útočných pušek ráže 5,56 x 45 mm,
- 1 250 ks útočných pušek ráže 5,56 x 45 mm ve zkrácené verzi - karabina,
- 397 ks podvěsných granátometů 40 x 46 mm,
(dále jen „zbraně“);
- 7 937 ks průhledových zaměřovačů kolimátorového typu pro útočnou pušku,
- 1 386 ks zaměřovacích systémů – noktovizních zaměřovačů pro útočnou pušku,
- 1 386 ks infračervených značkovačů – duálních laserových značkovačů/osvětlovačů pro útočnou pušku,
(dále jen „příslušenství“);
- 1 758 450 ks munice do útočné pušky Nb 5,56 x 45 mm, SS109,
- 771 600 ks munice do útočné pušky Nb 5,56 x 45 mm Sv, M856,
- 12 845 ks munice do granátometu Nb 40 x 46 HE,
- 6 850 ks munice do granátometu Nb 40 x 46 HEDP,
(dále jen „munice“);
- 68 ks souprav náhradních dílů 1 : 100 pro útočnou pušku,
- 16 ks souprav nářadí zbrojíře pro útočnou pušku,
- 43 ks souprav náhradních dílů 1 : 10 pro granátomet,
- 16 ks souprav nářadí zbrojíře pro granátomet,
(dále jen „ND a nářadí“).
Podrobná specifikace veřejné zakázky je uvedena v zadávací dokumentaci, kterou si může každý zájemce o veřejnou zakázku vyzvednout v termínu od 18. listopadu 2009 v době od 08,00 do 11,00 hod., po předchozím telefonickém dohovoru na tel.: 973 xxx xxx (Ing. Nxxxxxx Dxxx) v sídle kanceláře zadavatele. Lhůta pro podání nabídek končí dne 18. prosince 2009 v 10,00 hod. Způsob podání nabídek je podrobně popsán v zadávací dokumentaci.


3. Časová specifikace veřejné zakázky:
Plnění předmětu veřejné zakázky bude zahájeno ihned po podpisu kupní smlouvy s konečným termínem dodávky do 29. listopadu 2013.
Místem plnění dodávky jsou:
a) pro zbraně, příslušenství, ND a nářadí prostory Vojenského zařízení 4218 Štěpánov u Olomouce;
b) pro munici prostory Vojenského zařízení 1337 Týniště nad Orlicí.


4. Zadávací postup:
Zadavatel ve smyslu § 18 odst. 1 písm. c) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění, zadává tuto veřejnou zakázku mimo režim tohoto zákona, formou oslovení neomezeného počtu dodavatelů prostřednictvím Obchodního věstníku č. 46/2009 ze dne 18.11.2009 pod značkou 341714. Podrobné informace o veřejné zakázce jsou uvedeny v zadávací dokumentaci.


5. Základní identifikační údaje o zadavateli:
a) název zadavatele: Česká republika – Ministerstvo obrany
b) IČ: 60162694
c) adresa sídla zadavatele: Tychonova 1, 160 01 Praha 6
adresa pro doručování korespondence a sídlo kanceláře zadavatele:
Sekce vyzbrojování MO
Odbor pořizování strategických zakázek
nám. Svobody 471
160 01 Praha 6
d) jméno a příjmení osoby oprávněné jednat jménem zadavatele: Mgr. Jxxx Sxxxxx,
jméno a příjmení kontaktní osoby: Ing. Nxxxxxx Dxxx,
spojení: tel.: 973 xxx xxx, fax: 973 xxx xxx.


6. Obsah smlouvy: uveden v zadávací dokumentaci

Jména a telefonní čísla jsem "zamáznul" já.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345032 Verze : 0
Pouze pro Bitaxe,
gratuluji Ti kolego, uražená ješitnost se ukázala v plném světle. Teď už mi to je jasné, všechna ta nevole, plno nehezkých poznámek na různých servrech Ti prostě není vhod a vadí. No jo, s tím se musíš smířit. Můj šestý smysl mi napovídá, žes nějaký nesmírně "důležitý" úředník ze sekce vyzbrojování, no potom se nedivím ničemu. Ale od které složky jsi to se bojíš přiznat a tak se raději lacině trefuješ do někoho, kdo má na přilbě zvednuté hledí.
Ale k těm "blábolům",proč se stále oháníš SCARem, o kterém jsem nikde nepsal ? A že na něj byl tendr vypsán, tak pak Tě vezmu za slovo a dám Ti možnost podat trestní oznámení, protože já, sorry o tomto nic nevím.
Co se týče CZ 805, špatně čteš, jasně jsem deklaroval náš zájem o zápůjčku této pušky, navíc, a to už jsem neuvedl, byli jsme si ji osobně "vyzkoušet" na základě domluvy s CZ UB přímo v Uh . Brodě. Tam jsme navrhli to, co jsem již sdělil. A dovol, trochu neskromně, SOG nebyla jednotka střežící nějakou bránu a naše poznatky, kdyby se zápůjčka uskutečnila, mohly být CZ UB užitečné. Podpořím to tím, že jsme několikrát stejným způsobem testovaly pistole CZ UB. Výsledky z testování byly v písemné podobě předány dle domluvy vedení CZ UB. To ale Ty asi nevíš a tak Ti to raději píši.
Nebo mi chceš tady namluvit, že jiná složka armády se zkušenostmi u pistole CZ 82 by byla jaksi fundovanější složkou ? Pokud ano, jdu si dát - dle Tvého doporučení, sklenku vína. A pořádnou.
Poznámka k Yeti - to je reprodukce z jiného serveru, laciná, ale... .
Takže k testování CZ 805 jinou složkou a mé případné ječení ? Taky laciné, já jsem již výše argumentoval zcela jasně.
Tvé tvrzení o tom, že tendr mohl mít pouze 2 relevantní zájemce je - "blábol". Náš tendr (schválený NGŠ a vyhlášen na centrální adrese) na útočnou pušku ráže 5,56x45 jich měl "9" a to šlo o "drobný". Tak tady něco nesedí, ne ?
Tvůj "blábol" o tom, že mám vypsat nějaké nedostatky o CZ 805, nebo mlčet, probůh, kdo nyní může popsat případné klady, nebo nedostatky o čemkoliv, když to nemohl relevantně a exaktně bez zapůjčení posoudit ? To jsi nemyslel vážně, viď ?
A poslední poznámka k věci stojících příslušníků VP u závor ? Hódně od věci a trapné - No comment.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345033 Verze : 0
to: Baron prasil


Vojskové skúšky sa nerobia centrálne v rámci armády? Píšete, že vojenská polícia je v tomto najďalej. Tomu nie celkom rozumiem. Ja som žil v tom, že takéto skúšky sa robia v armáde ako takej a nie v každej jednotke či druhu vojska osve. (Tým samozrejme nemyslím to, že napr. letectvo skúša nové tanky.)
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345034 Verze : 0
tu baron Prášil, musím vás zklamat, na rozdíl od vás se živím sám, zatímco va žijete z daní (i mých) budete se divit nikdy jsem nepracoval pro nějaké ministerstvo (na rozdíl od vás Smile ) a pokud jsem pracoval na projektech bylo to pro soukromou firmu, bohužel pro vás zákon o zadávání tendrů je stejný pro všechny. A SCAR (pokud byste se naučil číst) jsem uvedl v návaznosti na vaše "speciály" Dalším zklamáním pro vás (vy samozvaný psychologu Smile ) bude že prakticky nečtu debaty na jiných servrech, prostě na kraviny a bláboly bez reálného jádra nemám čas a nevidím v nich pro sebe přínos, vy si zřejmě myslíte že tím že své pocity někde vyventilujete se něco změní, no věřte si (je to asi jako s tím lámáním vazu). Pokud jde o opírání o závoru jen cituji vaše vyjádření. Hezké je že se snažíte někoho popichovat (sám to píšete) ale pokud někdo použije vaše slova jste z toho poněkud mimo. A pokud CZ UB nepoužila vašich služeb je to její věc, asi si na rozdíl od vás nemyslela že by to byl pro ni přínos, nebo měla jiný důvod, zeptejte se tam, třeba se to dovíte. Co má CZ 82 společného s CZ 805? Víte k čemu ji armáda a jak chce používat? Obávám se že to je věcí armády, nikoli vaší, rozhodnout kdo a pro jaké podmínky má cokoli testovat. To že se cítíte povolán a tedy i uražen že vám neumožnili se vyjadřovat je spíš váš problém. Asi jsou v armádě lidé kteří jsou pro tuto zbraň kompetentnější, nebo si to vaši společní nadřízení aspoň myslí.
Blábol o Yetim jste uvedl vy jako "argument" CZ 805 byla třeba pro běžného zájemce k vidění na loňském Idetu, byla i na několika dalších podobných akcích a samozřejmě i na různých "firemních" předváděních. Takže vaše zdroje z tlachacích debat jsou dost o ničem.
Kolik se přihlásilo do nějakého tendru vůbec nevypovídá o tom kolik se přihlásí do jiného. Uvědomte si že podmínky byly zcela jiné a SCAR byl přihlášen jako první (kupodivu jim české nabídky nevadily) CZ se přihlásilo až po něm, ale včas aby splnilo podmínky. Proč se nepřihlásil nikdo další, je jejich problém, jediné co se dovíte je že to byla krátká doba a že čeština není pro ně průchozí. To je pokud jim jde o obchod dost zvláštní, pokud jejich zbraň (třeba vaše G36) splňuje podmínky. Do tendru se přihlásily dvě firmy, jestli se pro výrazně menší tendr vám jich přihlásilo víc s tím (bohužel pro vás) nesouvisí. Tendr má nějaké podmínky, pokud je účastníci splní, je platný, což se zřejmě stalo. A podezření na to že šlo o vypsání pro FN je založeno na docela jednoduché věci, zastoupení firmy M.P.I. která (bez tendru) pro nynějšího ministra už zařizovala několikero nákupů. To vám ale nějak nevadí a vaz neláme.
A právě proto že jste ani vy ani já ze zbraně nestřílel, tím méně víme cokoli dalšího třeba o životnosti, je vaše vyprávění o ničem, jen o tom co se vám nelíbí.
A uražená ješitnost spíš kouká z vašeho pokřiku o ničem, já se prostě nekamarádím s kýmkoli, stejně tak považuji za normální si vykat (i proto nemám důvod se účastnit nesmyslů na netu, kde se asi účastníte vy). O co se snažím, je aby diskuze o zbrani a jejím zavedení nebyla jako u vás vedena v rovině "to se mi nelíbí, protože mne nepozvali, tak je to špatné", ale pokud to jen trochu jde v rovině reality, třeba SCAR má výhodu v ... naopak CZ má navíc ...
Nemusí se vám to líbit, upřímně je mi to jedno, ale to je věc kterou se snažím a budu snažit prosazovat, Takže vaše kecy o zlámání vazu, nebo Yettim budu samozřejmě brát jako nesmysl a upozorňovat na ně.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345035 Verze : 0
Pre Miša,
trošku dotaz upřesněte Mišo, všechny vojskové zkoušky - které VP provedla jsou stejně, či méně využitelné i pro ostatní složky AČR.
Více, či méně značí, že některé se svým využitím mohou týkat jen složky VP jako takové. Např. speciální systém ochrany osobního automobilu určeného pro ochranu VIP. Těžko bude některá jiná složka chtít uplatnir tento systém pro sebe. Ochranou ministra a VIP obecně se zabývá jen VP.
Pokud by šlo např. o kulomet, tak z těch, co jsme zavedli, je již má k dispozici i BRN.
Tedy, narážím na fakt, že jsme zdárně provedli x vojskových zkoušek, které znamenají možnost využití i pro jiné složky. Musím zdůraznit, že nejvíc ručních zbraní zavedla VP, to je fakt a každý, kdo nám upírá naše "drobné zásluhy" a vidí v nás jen jakési pochůzkáře u bran nás tím neprávem shazuje.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345038 Verze : 0
Pro "konsternovaného" Bitaxe,
je mi nesmírně líto, ale poslední Vaše "vyjádření" je kvalitativně na tak "vysoké úrovni", že mi, bohužel, nedovoluje se k němu smysluplně vyjádřit.
Laskavý (možný) čtenář nechť si prosím udělá obrázek sám.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345050 Verze : 0
Já bych Bitaxovi více naslouchal. V jeho závěrech je více logiky a ví " vocogou " . Jinak ten problém se v armádě nastolil již více jak před 25 lety , tehdejší časopis Střelecká revue o tom psal celý rok, zbraň tehdy vynikajících parametrů , ale peněz nebylo . Nejsme tady žádní konstrukteři , určitě by nám mohl napsat nějaký praktikující střelec obecně o této malé ráži , která mimochodem při rotaci doikáže urvat ruku . Pravda , do pralesa je lepší SA-58 . Více klidu a více poslouchat to bychom potom zde měli i více faktických připomínek .
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345054 Verze : 0
Obávám se že konsternován jste spíš vy, asi se vím nic podobného na tlachacím fóru nestalo. A jen pro vaši asi slabší paměť : "tuto roli přijala VP "vynuceně" -na základě okolností a potřeb." vaše vyjádření k tomu proč VP dělá zkoušky zbraní, je to příspěvek z 2.2. 22:49, "Ale, občas si musí odskočit někde od brány, nebo jiné činnosti, aby provedli to, na co mnoho armádních odborníků za to placených ani nepomyslí, a když, tak jen s hrůzou v očích. Takže VP tady fakt není od toho testování, nicméně kdo jiný než uživatel by měl provádět "testy" na ten který materiál, který si chce pořídit a užívat " zde máte to o stání u závory, a zároveň i to že testy by měl provádět uživatel, tím ale budou běžné armádní jednotky, nikoli VP (ta už si ostatně dle vašich slov obstarala sama co potřebovala), stejný příspěvek jako výše. "My jsme si zařídili plno materiálních super věcí oproti armádě" stejný den jen o něco dříve v 21:46
I kasání o "speciálech" jste si sem zatáhl vy, byť jste z něj obvinil mne : "léta s praxí u profi-spešl jednotky mi dovolují se fundovaně vyjádřit" to je ze stejného dne v 20:57.
Jedna z mála věcí které se alespoň tváří jako realita "Připomenu, že na vývoj pušky dostala CZ UB dotaci od státu 50 milionů Kč " v reálu ale je to dost jinak, zbrojovka dostala ve skutečnosti na vývoj 4 090 000, tedy méně než desetinu uvedení částky, lze to celkem snadno najít, je to zde : www.isvav.cz
vývoj byl ukončen v roce 2007, následovaly zkoušky a samozřejmě úpravy na prototypech.
Takže většina věcí je že je napíšete pak o nich tvrdíte že je někdo řekl, navíc se vám zdá relevantní něco co kdosi "na jiném servru" prohlásil o Yettim, byť pokud se o věc jen trochu zajímáte mohl jste vidět CZ 805 na vlastní oči (IDET byl docela přístupný) a vědět že je to nesmysl. To že armáda spolupracovala na zkouškách od ukončení projektového úkoly je rovněž faktem, jsou to cca dva roky, jak moc to zbrani pomohlo nedokážu posoudit, prostě to nevím a pocity mne nezajímají. Pokud bude někde srovnání rád se o něm dovím. Zatím je to ale z vaší strany jen o pocitech a pokud jste zvyklý že vám na vaše pocity někdo "skočí" jako na realitu, je to smůla. Je pěkné že jste přesvědčen o něčem, ale zatím jste nepředložil jediný argument proč by třeba G 36 byla lepší než CZ 805, vzhledem k tomu že o CZ se ví celkem málo je to prostě váš pocit. Já nevím zda by bylo lepší mít SCAR, nebo třeba G 36 nebo pro mne za mne třeba SiG550 než CZ 805, nevím to proto že o CZ se moc neví, komise která je vybrala ale podklady měla, takže na rozdíl od nás je mohla srovnat.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345058 Verze : 0
inu - spod kamene vylez, trochu si zaplival, udělal neco zlé krve a po chvíli zase šel...
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345060 Verze : 0
To je Vaše věc a právo, naslouchejte si komu chcete.
Zajímavý postřeh však mám k tomu, na základě "čeho" můžete tak jistě tvrdit, že Bitax ví více a "vocogo".
Neznáte mne a máte již "jasno", nezlobte se, ale toto nemohu přijmout jako seriózní připomínku. Jsme zde "v určité pochopitelné anonymitě", přesto jsem již dvakrát (jednou právě od Bitaxe) zaregistroval, že někdo "jiný" , zaslouženější pracoval na vyšších postech, tím pádem musí být jeho názory jakési "veto" a bez komentáře. a pod. Nikdo z účastníků diskuze mne ale nezná ! Připadá mi to - podivné ?
Naopak, dokonce mi to trochu zavání "Bitaxiózou".
Předpokládám, že tady všichni diskutujeme, pochopitelně na různé "odborné" úrovni, když se to ale nějak zvrhne v "jakousi soutěž" o patent na rozum -hm, o posledních lehkých invektivách vůči mé osobě nemluvě, tak si o tom i já myslím své.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345064 Verze : 0
Baron Prášil: K tomu, že Vás neznáme a hodnotíme co jste asi zač bych podotknul, že pokud jsem si v diskuzi všiml, tak jste celkem aktivně činil přesně to, co se Vám nezdá - víceméně posměšně jste nejdřív hodnotil Buka, potom Bitaxeho. V obou případech zcela mimo mísu. Proč Vás to od ostatních překvapuje ?
Proč hodnotíme my ostatní jejich názory jako podstatné souvisí s tím, že je známe z dlouhodobé činnosti zde na fóru, případně osobně. Mně osobně se třeba zdá, že Vaše argumentace zde poněkud silně vychází z Vašeho názoru, že VP je perfektní složkou k testování zbraní, takže se mi zdají silně zaujaté. Já si nemyslím, že v této republice a armádě je nebo by měla být hlavním odborníkem na testování VP. Nemyslím, že existuje nějaký zvláštní důvod k tomu, aby testovala výzbroj či vystroj pro ostatní armádní složky. A nechápu, proč se Vám zdá, že pro to nějaké důvody existují. Oni ostatní lidé v armádě nejsou takoví hlupáci, co ničemu nerozumí. Vaše laciné poznámky o lidech co sedí v kanceláři jsou legrační - oni si tam totiž třeba čtou nabídky podané různými firmami a přemýšlí o nich...
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345069 Verze : 0
Zkuste si to znovu přečíst, několikrát jsem vás žádal abyste uváděl FAKTA nikoli pocity, Nemám rád konstrukce stojící na ničem, které někdo rozhazuje kolem sebe a pak je vydává za fakta (třeba dohledání ceny kterou zaplatila armáda trvalo asi dvě minuty) A to že jsem někde pracoval a vyhlašování tendrů trochu znám jen znamená že na rozdíl od vás, si uvědomuji jak jsou nastavena pravidla. To jak si je kdo v konkrétním případě ohne je věc kterou řeší třba soud, i to se stává. Ale To co vy si neuvědomujete, alespoň z vašeho projevu to tak vyznívá, je že ta pravidla platí pro všechny stejně. Tak to prostě je, to že tendr byl vypsán na konkrétní podmínky (viz Tangův příspěvek) a v přesně danou dobu je věc vypisovatele. Osobně mi doba jednoho měsíce na věc kterou bych už měl mít hotovou nepřijde krátká, ostatně FN reagovala rychle a nabídku podala, proč ji nepodal krom CZ nikdo další je už spekulace, možná se jim dodávka nezdála lukrativní, možná jejich zbraně neplní některou podmínku, to ale je věc jejich, nepodali nabídku nejsou v tendru, tak to prostě funguje. Pravidla jsou jasná, zažil jsem i případ že firma dodala nabídku pozdě asi o půl hodiny, nebyla už přijata (ani nemohla) a dotyční skončili mimo. To jsou prostě pravidla. Nemusí se vám líbit, ale tak jsou daná. Pokud se někomu kdo podobnou věc nikdy nedělal zdají divná (třeba novinářům) měli by si než začnou křičet nejdřív zjistit jak to je. A znovu, až krom svých pocitů a dohadů budete mít reálné věci, rád si o nich popovídám a pokud to bude něčím podložené rád vám dám za pravdu. Pokud jako invektivu berete to co sám napíšete pak jsem rozhodně několik invektiv udělal, další si klidně dohledejte sám Smile
Nikdo z nás rozhodně nemá "patent na rozum" ten ale nemáte ani vy, byť se zdá že tento pocit u vás nějak je. Právě proto se snažíme najít reálná fakta a nikoli dohady a podbné nesmysly. Ty si může každý vyprávět v hospodě, nebo psát někde v tlachací besedě o tom jak velmoc xy spasí nebo zničí svět. Naší snahou je dozvědět se víc reálných fakt.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345074 Verze : 0
S vojskovými skúškami som to myslel tak, že ako laikovi mi nie je jasné ako prebiehajú. Alebo presnejšie povedané ako sa volí jednotka ktorá bude niečo skúšať. Je jasné, že špeciálnu techniku si testuje každý sám (letectvo - lietadlá, systém ochrany os. auta - VP), resp. zložka ktorá ju bude používať.


Tu ale nie celkom chápem, že prečo napr. takú univerzálnu vec ako ručné strelné zbrane testuje práve VP, resp. podľa vášho opisu sa zdá, že iba VP. Iné zložky nemajú záujem, nemôžu, alebo ako je to?
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345078 Verze : 0
Pre Mišo,
nemohu mluvit za jiné složky.
Nicméně, komisi schvaluje NGŠ ve svém nařízení k provedení těch kterých druhů zkoušek. Pochopitelně, komisi navrhne zpracovatel konkrétního projektu a to dle logiky věci.
I jiné složky provádí běžně na základě svých potřeb a možností "nějaké vojskové zkoušky". Tedy, není to nějakou "výsadou", či úkolem pouze pro VP.
Co se týče VP - nechci, aby vyznělo, že VP dělá zkoušky za ostatní armáďáky. VP vykonala x zkoušek t.č. více, či méně využitelné i jinými složkami. Tečka.
Podotýkám, že vojskové zkoušky mohou být i velmi nákladné, vždy záleží na konkrétním případu. Pre Miša vše.



Pro "některé" další, co "nechtějí pochopit".
Nevím, jak dalece má smysl "obhajovat" dnes již bohužel bývalou jednotku VP -Útvar speciálních operací -SOG. Jak je již v názvu zcela jasně řečeno zdůrazňuji-speciálních operací. Speciální úkoly, specifické podmínky pro plnění úkolů vyžadují speciální vybavení, kompatibilní s jednotkami NATO.
A teď se na mně někteří "taky diskutující" nezlobte, ale proboha, co na tom je nepochopitelného ? A dovedete v rámci reality dát ruku na srdíčko a veřejně tady argumentovat v tom duchu, že AČR byla kdy schopna tuto speciální jednotku sama řádně vybavit veškerým materiálem ?
Já tvrdím, že ani náhodou a tak se VP prostřednictvím SOGu začala starat "vynuceně" sama.
Vynuceně proto, že jednotku má někdo kompetentní a znalý mj. materiálně připravit, což nepřicházelo v úvahu a tak na úkor jiné činnosti se "řadoví" příslušníci SOG postarali o sebe sama. A že to šlo, tak to dodnes zcela nepochopitelně vadí některým závistivým armáďákům. Proto mi vadí to nepochopení celé věci. Byli jsme první, no a co ? Teď mohou některé armádní složky těžit z naší práce a nám to nevadí. Tak proč ten povyk ? Proč ta závist, vždyť celá AČR se tím dostala zase o kus dál !
A když má VP určité specifické zkušenosti -tak se tomu někdo diví ?


Pro stejné nechápající. Ti naši kluci povolaní "ke zkouškám od brány" bylo míněno expresivně, divím se někomu, že to nepochopil. Jeho problém, že Bitaxi ?
Nevím, na co si kdo z vás hraje, ale já vím svý a značná část taky názorů je od lidí, kteří "řadovému praporčíkovi ze SOGu" v reálu odborně nesahají ani po tkaničky od bot. Ale "jájinkovsky" zde dokola tvrdí, jak je to právě naopak. Abych nezapomněl- platí to beze změny i u těch zasloužilých čtenářů z kanceláří. To co si oni jen čtou, to mi sami zrealizovali od A až po Z. A za mne hovoří fakta, ne uražená ješitnost znevážených taky odborníků.


A mimochodem, nevytrhujte věty z kontextu, já jsem Buko v dalších mailech ohodnotil jinak - kladně a spolu jsme našli i shodu v určitých věcech. Nemám vůči němu sebemenší zášť, naopak. A že mmám někdy jiný názor ? Jestli to vadí, tak no comment.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345088 Verze : 0

Citace - Baron Prášil :


P.S. Ako Ti šlape Fusion ?



To bude omyl, mám Kia Rio.


P.S.: a zatiaľ som v aktívnej službe....



2Mišo: v OS SR vojskové skúšky robí komisia, ktorú určí NGŠ. V komisii sú spravidla zástupcovia toho, kdo materiál bude používať, potom logisti (tí sa o materiál budú starať), ale aj zástupcovia vojenského zdravotníctva (vplyv na zdravie) a ďalší odborníci, v závislosti na materiále. Niečo o tom čo vojskovým skúškam predchádza je uvedené tu: http://www.vsvap.mil.sk/data/att/1184_subor.pdf , síce sa to týka leteckej techniky, ale obdobné to je aj u ďalšej techniky a materiálu.


Dokument sa odvoláva na interné smernice (6/2005), možno sú aj tie niekde na internete zverejnené.... (pokiaľ nie sú a nie sú utajované, tak by som sa po nich mohol pozrieť).
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345094 Verze : 0
No klidně budu tvrdit že armáda byla schopna jednotku SOGu vybavit - naprosto stejně jako je schopna vybavit i jiné své speciální jednotky. O tom ale tohle téma není a doufám že ani nebude.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345095 Verze : 0
A prosím přestaňte sem tahat vaše pocity o závisti a vzájemné nevraživosti mezi armádou a VP. Chtělo by to trochu pokory. Ona tu armáda není protože existuje VP, ale VP protože existuje armáda.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345096 Verze : 0

Citace - Baron Prášil :

A dovedete v rámci reality dát ruku na srdíčko a veřejně tady argumentovat v tom duchu, že AČR byla kdy schopna tuto speciální jednotku sama řádně vybavit veškerým materiálem ?
Já tvrdím, že ani náhodou a tak se VP prostřednictvím SOGu začala starat "vynuceně" sama.
Vynuceně proto, že jednotku má někdo kompetentní a znalý mj. materiálně připravit, což nepřicházelo v úvahu a tak na úkor jiné činnosti se "řadoví" příslušníci SOG postarali o sebe sama. A že to šlo, tak to dodnes zcela nepochopitelně vadí některým závistivým armáďákům. Proto mi vadí to nepochopení celé věci.




Osobne považujem tento prístup za nesprávny a nekoncepčný. V prvom rade - čo bolo úlohou SOG? Ochrana ústavných činiteľov? To asi ťažko, pokiaľ viem tak za toto aj v ČR zodpovedá Úrad na ochranu ústavných činiteľov. Ochrana ministra obrany? Za jeho ochranu zodpovedá tiež dotyčný úrad. Na to nepotrebuje špeciálnu jednotku vojenskej polície. Boj proti terorizmu? Ale na to má predsa svojich ľudí Polícia ČR (vrátane zásahových jednotiek). Tak na čo bol určený a vytvorený SOG? Len preto aby niekoľko úradníkov na ministertsve dokázalo, že AČR nie je schopná vytvoriť a vybaviť špeciálnu jednotku? Pokiaľ si zoberiem úlohy SOG z ich oficiálnej stránky a potom sa pozriem na ich misie v zahraničí tak sa pýtam - koho a aký majetok ministerstva obrany chránili príslušníci SOG v Afganistane, Iraku a Kosove? Proti akej závažnej trestnej činnosti tam pôsobili? Podľa mňa úlohou VP nie je hľadať nástražné výbušné systémy okolo komunikácií v Afganistane. To je predsa úloha čelnej pochodovej záštity, alebo predsunutého odriadu tvoreného armádnymi jednotkami. A ich súčasťou sú okrem iného aj vyškolení ženisti. A to je len jeden príklad.


Podobným spôsobom a s podobnou argumentáciou (AČR nie je schopná vytvoriť a vybaviť jednotku podľa našich potrieb) si spravodajcovia vytvorili 601. skupinu špeciálnych síl. Načo je obrannému spravodajstvu (alebo vojenskej spravodajskej službe - neviem presne ako to máte v ČR pomenované, ale myslím že nejde o štandartnú J-2 podľa noriem NATO, ale o tajné služby) takáto jednotka?


A pritom obe jednotky robili to, čo majú robiť špeciálne jednotky armády, nie vojenskej polície a obranného spravodajstva. Miesto toho, aby sa spravil poriadok a zaviedol systém do rezortu obrany, tak sa vytvorili 3 jednotky (pretože jednotku s podobným určením a úlohami si vytvárala aj AČR - myslím že mala byť súčasťou brn) ktoré sa predháňali kdo bude mať lepšie vybavenie a lepšie výsledky. Keby sa energia vynaložená na výstavbu týchto 3 jednotiek vynaložila účelne a efektívne, tak to všetkým zložkám prospeje omnoho viac ako toto trieštenie síl a prostriedkov.


Ale to nie je problém radových členov týchto jednotiek, to je maslo na hlave politického vedenia, ktoré to dopustilo. Osobne si vážim všetkých príslušníkov SOG, 601. skupiny, ale aj ďalších jednotiek armády, ktorí si úlohy pred nich postavené plnia zodpovedne a profesionálne.



Ale dav má pravdu, téma nie je o tomto, ale o možnom zavedení CZ-805 do AČR.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345098 Verze : 0
Tak na nove prave byla reportaz o cz 805. Zbran ukazovali i z ni strileli. Pry existuje 30 exemplaru zbrane. V reportazi se podivovali proc armada kupuje zbran pouze v razi 5,56.


CZ UB se s 805-kou pry uchazi take o zakazku pro Indii. Tam by se melo jednat o cca 70000 zbrani.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345237 Verze : 0
Mensi video se zbrani:
zpravy.idnes.cz


Co me celkem prekvapilo, je to provedeni granatometu a jeho spoust.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345274 Verze : 0
Spoušť je řešená podobně jako u M203 (jestli si označení pamatuju správně). Vyklápění hlavně při nabíjení subjektivně považuju za lepší řešení než u M203 (tam se jenom odsunuje dopředu).


Ale co mě překvapilo, je kadence přes 700 ran za minutu. Osobně mi přijde dost vysoká.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345276 Verze : 0
700 za minútu nie je až tak veľa.
Pokiaľ má totiž zbraň možnosť riadenej dávky dvoch či troch výstrelov, je potrebné, aby táto bola vystrelená pri čo najvyššej kadencii. Najlepšie skôr, než sa zbraň v dôsledku spätného rázu výraznejšie odchýli od pôvodnej polohy pri zamierení.
A to sa dá riešiť dvomi spôsobmi - buď sa použije normálny systém automatickej paľby s vyššou kadenciou a s riadením počtu nábojov (resp. zablokovaním úderníku nejakým "počítacím mechanizmom" - nič extra zložité) alebo má mechanizmus zbrane dva módy automatickej streľby - "pomalý" pre plne automatickú paľbu, a "rýchly" pre streľbu riadenou dávkou. Druhý spôsob je pochopiteľne konštrukčne zložitejší (napríklad o vypínateľný spomaľovací mechanizmus) a zbraň o čosi ťažšia, zložitejšia - a drahšia. Výhodou je potom obvykle lepšia presnosť pri streľbe riadenou dávkou.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345284 Verze : 0
Řešení granátometu bych také považoval za lepší než M203. spoušť je na celkem logickém místě. Na pohled ta věc nevypadá špatně, uvidíme co ukáže ve zkouškách.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#345333 Verze : 0
Podle všeho je vyšší kadence daní za modularitu. CZ 805 je vyvinuta v několika verzích a jednou z nich je i verze která by měla být podobně jako BAR ve WWII podpůrnou zbraní, tedy něco jako lehký kulomet. Ta právě ale potřebuje vyšší kadenci. U běžné zbraně to příliš nevadí, regulované dávky to neovlivní a dlouhé se používají v podstatě jen minimálně.
URL : https://www.valka.cz/01-02-2010-Nove-utocne-pusky-pro-ACR-doda-Ceska-zbrojovka-t92199#346060 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více