02.02.2010 - Chytli jsme při činu pět ruských agentů, oznámila Ukrajina

Pět důstojníků ruské špionážní služby FSB zatkla ukrajinská bezpečnost v oblasti mezi Oděsou a hranicí s Podněstřím, územím odtrženým od Moldávie. Podle šéfa Služby ukrajinské bezpečnosti Valentyna Nalyvajčenka se zadržení pokoušeli získat informace o ukrajinské armádě. Čtyři z nich byli vyhoštěni, velitel tajné operace je stále ve vyšetřovací vazbě. Další případ ruské špionáže byl hlášen ze Sevastopolu.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/02-02-2010-Chytli-jsme-pri-cinu-pet-ruskych-agentu-oznamila-Ukrajina-t92223#344924 Verze : 0
Podľa ruskej strany celá akcia má jasné pozadie:
Išlo o odvetnú akciu ukrajinskej tajnej služby po odhalení ukrajinskej špiongrupy.
FSB zadržala 29.10.2009 v meste Tiraspoľ v ruskom vojenskom objekte ukrajinského občana Ruslana Anatoljeviča Pilipenka s digitálnym fotoaparátom v ktorom mal elektronické kópie ruských dokumentov označených "tajné" a "prísne tajné"("секретно" и "совершенно секретно"). Ukrajinec sa priznal a prejavil ochotu dodať informácie o iných členoch agentúry zameranej proti Rusku. Keďže jeho výpovede obsahovali mnohé nejasnosti, až do vyšetrenia súvislostí s činnosťou Ukrajinskej tajnej služby voči RF, nebol vzatý do väzby ani nebolo voči nemu znesené podozrenie z trestnej činnosti. 27.01. t.r. Pilipenko kontaktoval pracovníkov FSB a navrhol im stretnutie na ktorom im odovzdá
dokumenty o reálnych hrozbách pre ruské vojenské objekty v Pridnestroví. No súčasne bola informovaná aj SBU(služba bezpečnosti Ukrajiny). Ďalší priebeh už poznáte.


rian.ru


Pôvodný príspevok zvýrazňuje dobré načasovanie celej akcie, v nedeľu sa totiž koná 2. kolo volieb prezidenta UKR, v ktorom vedie proruský kandidát V. Janukovič. Bulvárna tlač akciu a neprijatie inaguračných listín od nového ruského veľvyslanca označuje ako "posledný protiruský krok" budúceho exprezidenta V. Juščenka.
(Последний антироссийский шаг Ющенко)
URL : https://www.valka.cz/02-02-2010-Chytli-jsme-pri-cinu-pet-ruskych-agentu-oznamila-Ukrajina-t92223#344943 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více